18 de novembre de 2019 18/11/19

Detingut a Alacant al principal artífex de la major estafa alimentària d'Europa

Detingut a Alacant al principal artífex de la major estafa alimentària d'Europa - (foto 1)
  • El Horsegate, consistent en la comercialització de carn de cavall fent-la passar com a carn de boví, descobert inicialment l'any 2013 a Regne Unit, va afectar a més d'una dotzena de països d'Europa

MÉS FOTOS
Detingut a Alacant al principal artífex de la major estafa alimentària d'Europa - (foto 2)

La Guàrdia Civil ha detingut en la localitat alacantina de Calp a J.M.M.C.F., ciutadà holandés establit al nostre país, a requeriment de les Autoritats franceses, per la seua responsabilitat en la major estafa alimentària d'Europa, coneguda com Horsegate, l'escàndol de la carn de cavall.

Horsegate

 L'any 2013 va saltar l'escàndol en descobrir-se que una important càrnia francesa havia venut centenars de tones de carn de cavall fent-la passar per vedella i amb la qual es fabricaven plats precuinats com a lasanyes, musakas o chili. La trama, descoberta inicialment a Regne Unit, estenia els seus tentacles en més d'una dotzena de països, on algunes reconegudes marques de menjar precuinat haurien utilitzat aquesta carn en l'elaboració de milions de plats.

L'amo de l'empresa càrnia francesa ha sigut condemnat per aquests fets juntament amb l'ara detingut, que actuava com a intermediari al costat d'un altre ciutadà d'origen també holandés. Aquesta persona ja havia sigut detinguda per la Guàrdia Civil en el marc de l'operació Gazel desenvolupada al juliol de 2017, trobant-se, fins al moment de l'actual detenció, en llibertat provisional a l'espera de judici.

Operació Gazel

L'operació Gazel, desenvolupada per la Unitat Central Operativa de Medi Ambient del Servei de Protecció de la Naturalesa de la Guàrdia Civil al juliol de 2017, es va dur a terme contra l'organització criminal liderada per l'ara detingut i se centrava en la venda de carn de cavall no apta per al consum humà al no estar sotmesa als controls preceptius que han de passar aquest tipus de productes.

La desarticulació d'aquesta Organització es va saldar amb la detenció de 65 persones entre propietaris d'escorxadors, veterinaris i ramaders, a més del líder de la trama, l'ara detingut per reclamació de les autoritats franceses.

L'operació és considerada com una de les més importants coordinades per Europol, en existir gran quantitat de països de la Unió Europea afectats i els cossos policials de la qual van col·laborar amb la Guàrdia Civil en la desarticulació d'aquest entramat criminal. Els fets pels quals va ser detingut a Espanya en el marc de l'Operació Gazel són similars als que li han fet ser condemnat a França pel Tribunal de Gran Instance de Paris.

Davant la possibilitat que el condemnat poguera evadir-se de l'acció de la justícia, donats els il·limitats recursos dels quals disposa, les autoritats franceses, a través dels llits habituals de col·laboració, van sol·licitar de la Guàrdia Civil la seua detenció, iniciant-se una investigació per a la localització del reclamat, produint-se la mateixa en la localitat alacantina de Calp el passat 23 de juliol.

L'operació ha sigut realitzada per l'Equip de Fugits de la Justícia de la Unitat Central Operativa de forma conjunta amb el Servei de Protecció de la Naturalesa (SEPRONA) de la Guàrdia Civil. El detingut ha sigut posat a la disposició del Jutjat Central d'Instrucció número 3 de l'Audiència Nacional.

ocultar
Detingut a Alacant al principal artífex de la major estafa alimentària d'Europa
Pujar