26 de gener de 2020 26/1/20

Cabanes condemna el franquisme malgrat l'abstenció del Partit Popular i Ciutadans

  La localitat de Cabanes condemna la dictadura de Francisco Franco després de l'aprovació de la moció presentada ahir per l'equip de govern en Ple de l'Ajuntament, malgrat l'abstenció dels representants del Partit Popular i Ciutadans.

  L'equip de govern, integrat pel PSPV-PSOE i Units pel Poble-Compromís, va presentar una moció en la qual condemna "rotundament al franquisme i qualsevol acte d'exaltació del mateix" i insta al Govern Central a iniciar els tràmits per a declarar il·legal el colp franquista, el govern franquista i els tribunals franquistes.

  Així mateix, la moció valora de forma positiva l'exhumació i el trasllat de les restes del dictador del Valle de los Caídos ja que suposava "una anomalia històrica mantindre enterrat al dictador en un mausoleu públic al costat de milers de les seues víctimes".

  En aquesta línia, se sol·licita al Govern Central que prenga les mesures oportunes per a retornar als seus familiars els cossos de les víctimes del franquisme depositades en aquest mausoleu, incloent la de José Antonio Primo de Rivera que manté un lloc principal.

  Finalment, la moció de censura, aprovada ahir, espera el reconeixement de grups de persones com a víctimes franquistes així com la declaració d'il·legals i nuls tots els consells de guerra sumaríssims i les seues corresponents sentències instruïts per causes polítiques en l'Estat espanyol pel règim franquista.

  Carles Mulet, regidor de l'Ajuntament de Cabanes, va lamentar l'actitud del Partit Popular que sempre s'ha negat a condemnar el franquisme en el municipi: "Sistemàticament s'ha negat a condemnar els règims totalitaris, fins al punt de negar-se en el seu moment reconéixer com a víctimes als veïns del municipi que van morir en camps de concentració nazi".

  "Ahir, de nou, van donar l'esquena a totes les víctimes del franquisme, fent un flac favor a la recuperació de la memòria democràtica", va concloure Mulet.

  Pujar