elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Històrica jornada de reivindicació de la cultura valenciana a Cabanes amb Escola Valenciana

Històrica jornada de reivindicació de la cultura valenciana a Cabanes amb Escola Valenciana
  MÉS FOTOS
  Històrica jornada de reivindicació de la cultura valenciana a Cabanes amb Escola Valenciana - (foto 2)
  Històrica jornada de reivindicació de la cultura valenciana a Cabanes amb Escola Valenciana - (foto 3)

  Identitat, llengua i arrels. Cabanes ha reivindicat, en un dissabte històric, la cultura valenciana amb una agenda d'actes marcada per l'elevada participació d'associacions i entitats locals. Juntament amb l'organització d'Escola Valenciana, "l'èxit de la jornada ha sigut clamorosa, amb centenars de persones omplint els carrers i places del poble. Hem reivindicat el parlar en valencià, expressar-nos en la nostra llengua i defensar la seua utilitat en tots els àmbits de la societat", ha considerat David Casanova, alcalde de Cabanes.

  Amb el lema 'Fem poble, parlem valencià' es va inaugurar una jornada amb una cercavila encapçalada per l'equip de govern local. La cèntrica Plaça dels Hostals fou l'escenari de tota la programació musical i cultural preparada. Es van fer entrega dels premis de concurs de dibuix i logotips, per donar pas a una mostra de folklore tradicional amb el grup de Danses de Cabanes i el grup de dansa Ramell, de Castelló de la Plana. A continuació, el protagonisme va passar al cor dels alumnes de l'IES Cabanes i l'IES Vall d'Alba.

  La Unió Musical Santa Cecília de Cabanes va iniciar la música vespertina amb Folk a Banda. El testimoni el va agarrar un seguit de concerts del famós grup valencià Cactus, la cantant Tesa i la consolidada orquestra castellonenca Kinky Band. "Ha sigut un dissabte que es quedarà gravat a la memòria. Xiquets i xiquetes ballant, alumnat del col·legi local fent ràdio en directe com uns autèntics professionals, danses tradicionals, grans grups del panorama musical actual i, sobretot, estima per la llengua. Cabanes ha sigut l'epicentre de la cultura valenciana i continuarem treballant perquè l'esperit d'aquest dia es mantinga", ha expressat Casanova.

  La jornada ha comptat amb el suport de tot el poble i associacionisme de Cabanes, amb l'organització d'Escola Valenciana, els Col·lectius per la Llengua i la Cultura de Castelló i l'Ajuntament de Cabanes. A més, s'ha integrat dins de l'any Cent d'Estelles. D'aquesta manera, entitats com la Diputació de Castelló, el CEIP Cabanes, l'AMPA del CEIP, l'IES Cabanes, Per un Cabanes Viu, l'IES Vall d'Alba, els Joves de Cabanes, el Grup de Danses Cabanes i la Unió Musical Santa Cecília també han participat per sumar i reivindicar en aquesta jornada que passarà a la història.

  Pujar