18 de gener de 2021 18/1/21

Burriana renovarà la concessió de 400 nínxols aquest 2020

Burriana renovarà la concessió de 400 nínxols aquest 2020 - (foto 1)
  • L'Ajuntament aclareix que no existeixen nínxols a perpetuïtat, que són sòl públic i, per tant, mai s'han pogut vendre al contrari del que puga pensar-se en un primer moment

MÉS FOTOS
Burriana renovarà la concessió de 400 nínxols aquest 2020 - (foto 2)
Burriana renovarà la concessió de 400 nínxols aquest 2020 - (foto 3)
Burriana renovarà la concessió de 400 nínxols aquest 2020 - (foto 4)
Burriana renovarà la concessió de 400 nínxols aquest 2020 - (foto 5)

“No existeix cap nínxol a perpetuïtat perquè no són propietat privada, estan en un espai públic i per tant són concessions administratives”. El regidor de Cementeris de l'Ajuntament de Burriana, Hilario Usó, aclareix la confusió popular que es genera en moltes ocasions quan un familiar rep una carta per a gestionar la pròrroga d'un nínxol: “Per què em demanen X quantitat si el nínxol era dels meus avantpassats?”, es pregunten molts.

 La resposta a esta pregunta repetida en moltes ocasions està en el fet que el sòl és públic, no es pot vendre. Per tant, des d'un primer moment el que es fa és llogar un nínxol per una determinada quantitat de temps: poden ser vint-i-cinc anys, cinquanta o fins i tot cent, com ho estaven la majoria fins hui.

Però en cap cas és un nínxol en propietat, insisteix l'edil responsable de l'àrea: “Sabem que és una mesura impopular, però és una llei estatal que ens obliga a tots els ajuntaments a fer la renovació dels nínxols perquè no són propietat, sinó concessions administratives”. De fet, Burriana té previst avisar enguany als familiars de 400 morts per si volen renovar el contracte o, per contra, traslladaran les restes a l'ossera general.

D'ací al fet que el debat haja tornat a sorgir -com ja el va fer en el 2017 quan van començar a enviar-se aquests avisos-. Des de llavors, l'Ajuntament de Burriana ha notificat a més de 2.200 famílies per a renovar els nínxols en els quals descansen els seus avantpassats. Està previst que, amb la renovació dels 400 nínxols pendents, el consistori finalitze l'actualització de l'estat d'aquests.

“Estem cobrant un 30% del valor que tindria el nínxol per 25 anys, la qual cosa ve a rondar els 400 euros. Normalment es renova per aqueixa quantitat d'anys, encara que existeix la possibilitat de prorrogar-ho per cinquanta anys”. Fins hui, els nínxols caducats del cementeri antic i el nou estan pràcticament notificats, mancant els blocs del mitjà, detalla Hilario Usó.

Però què passa si un familiar decideix no renovar? “En aqueix cas, es reverteix el nínxol a l'ajuntament. Aquests nínxols es reparen, es trau l'ossera de dins, es té durant un any com mana la llei per si l'amo el reclamara i després es torna a llogar”, detalla l'edil de Cementeris.

Burriana cobreix “de sobra” la demanda de nínxols

A l'any sol haver-hi una demanda d'uns 90 nínxols de mitjana, explica l'edil. I actualment hi ha un centenar buits, a més dels nous que estan previstos per construir-se: “No és cert que Birriana es vaja a quedar sense nínxols, com diuen molts. S'està ampliant el cementeri en tres fases, en una primera s'estan construint 368 nínxols i la segona fase s'escometrà l'any que ve o en el 2022”.

Pujar