4 d’agost de 2020 4/8/20

Atraca a Burriana el vaixell de rescat 'Alan Kurdi’ després de ser alliberat per Itàlia

Atraca a Burriana el vaixell de rescat 'Alan Kurdi’ després de ser alliberat per Itàlia - (foto 1)
  • Ha arribat aquest dilluns a la vesprada després d'estar retingut per les autoritats italianes quasi dos mesos

Aquest dilluns a la vesprada ha atracat en el port de Burriana el vaixell de rescat de migrants Alan Kurdi. L'embarcació, d'origen alemany, portava retinguda per les autoritats de Palerm des del passat 5 de maig, port al qual havia arribat després de rescatar 150 vides en les aigües internacionals enfront de Líbia.

Així, després de l'arribada de l'embarcació al port castellonenc, estudiarà ara amb les autoritats alemanyes com podrà navegar en la seua pròxima missió sense nous riscos de detenció: “Som lliures, però no estem lliures de més problemes. Ens van amenaçar de detenir-nos novament”, afirma Gorden Isler, president de Sea-Eye. No és la primera vegada, per cert, que l'Alan Kurdi atraca en aquest port, ja ho va fer fa uns mesos juntament amb l'Open Arms.

I és que la detenció, denuncien, fregava la il·legalitat: “Itàlia ha de ser conscient que amb tals detencions il·legals de vaixells alemanys, estan violant els drets de la República Federal d'Alemanya”, declarava l'expert en dret marítim Valentin Schatz (Institut de Dret de la Mar i de Dret Marítim, Universitat d'Hamburg) i col·laborador de l'ONG Siga Eye, qui gestiona aquesta embarcació.

La detenció, per cert, va causar una onada de solidaritat: Amb la petició "Free the Ships", es va exigir l'alliberament dels vaixells de rescat Alan Kurdi i el vaixell espanyol Aita Mari, que també va ser detingut a Palerm. Més de 55,000 persones es van unir a aquesta demanda en una petició a la qual es va adherir el propi alcalde de Palerm.

La incertesa legal causada per Itàlia ara està frustrant el desplegament planejat d'aquesta embarcació al juliol, denuncien: “Un altre bloqueig encara més prolongat podria arruïnar l'associació. Trobarem una solució, ja que ho hem aconseguit una vegada i una altra, i estem decidits a salvar vides humanes novament prompte", conclou Isler.

No és la primera vegada que un vaixell de rescat atraca en el port de Borriana. L'últim a descansar en aigües castellonenques ha sigut l'Open Arms que, tal com els va comptar elperiodic.com, es va sotmetre a una reparació profunda donat l'estat en el qual es trobava.

Pujar