elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Més de 1.000 animals dissecats en una finca de Bétera: així és la major troballa d'espècies protegides a Espanya

Més de 1.000 animals dissecats en una finca de Bétera: així és la major troballa d'espècies protegides a Espanya
  • La Guàrdia Civil estima que el valor de la col·lecció seria d'uns 29 milions d'euros

Galeria de fotos
Troben a Bétera la major col·lecció d'espècies protegides a Espanya
Troben a Bétera la major col·lecció d'espècies protegides a Espanya
MÉS FOTOS
Més de 1.000 animals dissecats en una finca de Bétera: així és la major troballa d'espècies protegides a Espanya - (foto 2)
Més de 1.000 animals dissecats en una finca de Bétera: així és la major troballa d'espècies protegides a Espanya - (foto 3)

La Guàrdia Civil, en el marc de l'operació “VALCITES”, ha procedit a la investigació d'una persona pels delictes de contraban i un altre relatiu a la protecció de la flora i fauna en el terme municipal de Bétera (València) després de la major troballa d'espècies protegides a Espanya i un dels majors d'Europa, amb més de 1.000 animals dissecats, més de 400 d'ells catalogats com CITES.

El tinent cap del Seprona de València, Carlos Domínguez, ha informat que la Guàrdia Civil tenia constància de l'existència d'una gran col·lecció d'espècimens CITES en una finca de la localitat de Bétera. Segons ha comunicat “l'equip de protecció de València inicia una investigació, en primer lloc, per a situar la finca i al titular de la propietat, una vegada s'aconsegueix això es procedeix a sol·licitar a l'autoritat administrativa competent en matèria de documentació CITES, aquells documents d'importació que poguera tindre el propietari de la finca”.

En el següent pas de la investigació l'equip va analitzar tota aqueixa documentació i “es determina que hi ha indicis per a instruir diligències per un presumpte delicte contra la protecció de la fauna i la flora silvestre i, a més, un possible delicte de contraban” ha traslladat el tinent.

El passat 6 d'abril es va procedir al registre de la finca, on els agents es van trobar en una nau de 600 m² amb el gruix de la col·lecció, habitacions annexes “on es van trobant potes d'elefant i més peces cites, una segona nau on estaven els animals més grans, i un habitatge de tres plantes”.

“En aqueix registre, a més dels components del Seprona, participen facultatius veterinaris i biòlegs que ens van indicant quins espècimens són els que anem trobant i també membres de l'institut de medicina legal i forense, els qui a través del Sistema Integrat de Gestió i Control de la Qualitat i del Medi Ambient ens van identificant les espècies i van datant l'ivori” ha assenyalat el tinent que ha dirigit l'operació.

D'aqueix registre “s'aprehenen 1.090 espècimens naturalitzats, dels quals almenys 405 són CITES”. Entre ells, destaquen “198 grans ullals d'elefant, 21 potes d'elefant, animals ja extints com el oryx dammah o, pràcticament, extints com el addax o el tigre de bengala, i altres que estan en situació crítica com a lleopards, guepards, jaguars, pantera de les nievas, cocodril del Nil, rinoceront negre”.

Segons ha indicat la Guàrdia Civil, el total dels cites ascendiria a més de 29 milions d'euros.

En relació a aquesta troballa que “sabíem el que ens podíem trobar, però quan obrim les portes i vam veure el que hi havia, la realitat va superar totalment les nostres expectatives, sabíem que anava a haver-hi ullals i determinades peces però hi havia moltes més peces i espècimens dels quals créiem”.

La investigació continua oberta, “ara estem analitzant la documentació que ens ha d'aportar l'investigat i elaborar l'informe final d'espècimens cites que hi ha alguns dubtes sobre alguns dels exemplars”. En aquests moments “el propietari es troba en situació d'investigat i a l'esperar de declarar davant la magistrada”.

En conte a què passarà amb la col·lecció trobada, el tinent cap del Seprona de València indica que “ara mateix els animals estan precintats en el lloc en el qual es van trobar i estan a disposició judicial”, encara que espera que en un futur puguen estar en un museu.

Durant aquesta operació també han comptat amb la col·laboració d'EUROPOL, emmarcada dins de les actuacions EMPACT, de la qual el Cos de la Guàrdia Civil és colíder.

Les diligències han sigut entregades en el Jutjat de Primera Instància i Instrucció Número 2 de Líria.

Pujar