12 de juliol de 2020 12/7/20

La conselleria de Medi Ambient instal·la trampes en les moreres del recinte firal

La conselleria de Medi Ambient instal·la trampes en les moreres del recinte firal - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  La conselleria de Medi Ambient instal·la trampes en les moreres del recinte firal - (foto 2)
  La conselleria de Medi Ambient instal·la trampes en les moreres del recinte firal - (foto 3)
  La conselleria de Medi Ambient instal·la trampes en les moreres del recinte firal - (foto 4)

  Tècnics de la conselleria de Medi ambient han visitat aquest matí la localitat d'Almenara per a instal·lar en les moreres de l'aparcament i recinte firal una sèrie de trampes per a poder capturar els exemplars d'escarabat asiàtic “matamoreres” que s'ha detectat en diverses moreres del recinte i que provoca danys en els arbres que poden resultar irreparables.

  Segons ha informat l'alcaldessa, Estíbaliz Pérez, des de la conselleria estan treballant en aquesta plaga detectada en l'aparcament públic de la localitat, però no obstant açò, s'han revisat les principals zones de moreres del municipi, com els Estanys, que “afortunadament no estan afectades”. En 20 dies tornaran a arreplegar els paranys i realitzar les pertinents valoracions. A més els tècnics de la conselleria també s'han portat un arbre complet que s'ha talat donada la seua severa afecció per a la seua anàlisi i estudi, amb l'objecte de cercar mesures per a combatre la plaga. A més, l'Ajuntament d'Almenara està contactant amb empreses especialitzades que estan actuant en les localitats veïnes del Camp de Morvedre on també s'ha detectat aquest escarabat-vespa “matamoreres”.

  El conegut com a “escarabat-vespa barrenador de les moreres” ja ha sigut detectat anteriorment en altres localitats pròximes del Camp de Morvedre i ara també s'ha advertit de la seua presència a Almenara. Es tracta d'una espècie invasora asiàtica (com el mosquit tigre, el morrut roig o la vespa asiàtica) i tot apunta al fet que va arribar en 2012 en uns palets. A més de la zona del Camp de Morvedre i Almenara, també s'ha detectat en un àrea de Catalunya. L'escarabat asiàtic no solament afecta a les moreres, sinó també a pereres, pomeres i vinyes.

  Aquests escarabats provenen de la Xina, Taiwan o Japó. L'insecte, mesura entre 15 i 25 mil·límetres de longitud, té un estampat groc i negre, i el soroll que emet quan se sent amenaçat fa que es confonga amb una vespa comuna. S'alimenta de la part externa del tronc i les branques de l'arbre, la qual cosa interromp el flux de saba de la morera fins que li causa la mort. Les larves hibernen i al juliol és quan apareixen els exemplars adults, per la qual cosa no és fins a un any després d'infectar-se, quan deixen marques en el tronc, i es pot detectar externament la infecció de l'arbre. És per açò que aparentment els arbres poden semblar sans, però a poc a poc la falta de saba en l'exemplar provoca la seua mort.

   

   

  Pujar