27 de novembre de 2020 27/11/20

Almenara obri el dijous el Centre d´Interpretació de la Línia XYZ

Almenara obri el dijous el Centre d´Interpretació de la Línia XYZ - (foto 1)
  • Estarà situat en la Casa dels Anglesos, en el Paratge dels Estanys

MÉS FOTOS
Almenara obri el dijous el Centre d´Interpretació de la Línia XYZ - (foto 2)

Dijous que ve, a partir de les 19 hores està prevista la inauguració del Centre d’Interpretació de la Línia XYZ que se situarà a la Casa dels Anglesos del Paratge dels Estanys d’Almenara amb la missió, no solament d'unir l'edifici al paratge natural, sinó també a la memòria històrica, perquè aquesta línia defensiva de l'exèrcit Republicà naix precisament en la Gola de la Llosa, quedant nombrosos vestigis en la zona. És el primer centre permanent d'aquestes característiques a la comarca.

El Centre d’Interpretació de la Línia XYZ està dividit en tres temàtiques interrelacionades, la primera el context històric del conflicte, la segona el per què es va construir aquesta línia defensiva i la tercera, la participació i repercussió social.  Allí es podran trobar panells informatius i explicatius del que suposa la Línia XYZ així com diversos articles militars i de l'època, així com imatges diverses i una ortofoto de tota la línia des de la Gola de la Llosa fins a la Muntanya del Castell d’Almenara. Cal assenyalar que aquesta línia defensiva es prolonga fins a Santa Cruz de Moya (Conca). A més està previst la realització de visites guiades al Centre d’Interpretació de la Línia XYZ així com a les restes de la mateixa que es troben en el terme d'Almenara.

L'alcaldessa d'Almenara, Estíbaliz Pérez, ha assenyalat que amb aquesta actuació es busca “d'una banda potenciar el turisme i les visites en la localitat i per una altra recuperar la nostra memòria històrica, així com el nostre patrimoni”. Així, Pérez ha destacat que el Centre d’Interpretació de la Línia XYZ és una oferta que sumar als atractius locals perquè “està en auge la gent que recorre les rutes o que busca conéixer el patrimoni o fortificacions passades, com el cas de la Guerra Civil” però també “un punt per a la reflexió, coneixement i memòria històrica del que va succeir i que mai ha de repetir-se”.

Pujar