elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La UA fa un estudi del trànsit per a dissenyar una rotonda en l’accés des de l’autovia

La UA fa un estudi del trànsit per a dissenyar una rotonda en l’accés des de l’autovia
  • Aproximadament, 1.200 vehicles accedeixen al campus entre les 7.30 i les 10.00 hores en aquest punt

  • La mesura del trànsit servirà per a veure totes les alternatives i dissenyar-hi la millor solució

MÉS FOTOS
La UA fa un estudi del trànsit per a dissenyar una rotonda en l’accés des de l’autovia - (foto 2)

El Vicerectorat d’Infraestructures, Sostenibilitat i Seguretat Laboral de la Universitat d’Alacant ha fet un estudi de trànsit de l’accés al campus des de la rotonda de l’autovia, amb la finalitat de projectar-hi una glorieta i donar així una altra alternativa d’eixida als vehicles. L’objectiu és evitar la circumval·lació completa al perímetre del campus, especialment a aquells vehicles que venen a deixar o a arreplegar a algú i la permanència dels quals en el campus és habitualment de pocs minuts o per a aquelles persones que aparquen en un dels aparcaments pròxims a aquesta entrada. D’aquesta manera, s’eviten emissions de CC2.

Aquesta proposta va ser una de les seleccionades, per una àmplia majoria, per a ser inclosa dins dels pressupostos participatius de 2024. La proposta aprovada plantejava el disseny d’una glorieta a l’interior del campus en la zona d’accés des de la rotonda de la Universitat.

Per a analitzar la viabilitat tècnica d’aquesta rotonda i el disseny d’aquesta és imprescindible, com explica el vicerector d’Infraestructures, Sostenibilitat i Seguretat Laboral, Salvador Ivorra, conèixer «el volum del trànsit i la destinació dels vehicles que transiten per aquest punt», per la qual cosa s’ha fet un estudi de «capacitats», és a dir, de comptatge dels vehicles que accedeixen i ixen per aquesta entrada al campus.

Per a dur-lo a terme, Ivorra detalla que s’ha utilitzat «la tecnologia d’identificació d’imatge que consisteix a reorientar les càmeres de seguretat en la zona dels accessos, millorar el sistema i implementar un procés que permet fer el comptatge d’aquestes capacitats de manera semiautomàtica».

Resultats

A partir de l’anàlisi dels resultats es pot concloure que aproximadament 1.200 vehicles accedeixen al campus entre les 7.30 i les 10.00 hores. L’hora punta de qualsevol franja de qualsevol dia de la setmana se situa entre les 8.45 i les 9.00 hores amb una mitjana diària de 300 vehicles. El dia que més vehicles accedeixen al campus és el dimarts i el dia que menys, el divendres, una dada que està completament associada amb la càrrega docent i ocupació de les aules del campus.

Per contra, en aquesta mateixa franja matinal el nombre de vehicles que ixen del campus són, de mitjana, uns 190 vehicles diaris, i no hi ha trams de 15 minuts amb més de 40 vehicles al mateix temps. D’altra banda, la franja d’eixida de vehicles del campus per aquest accés és bastant homogènia entre els 13.30 i les 15.00 hores amb una mitjana de 90 vehicles durant tota la franja. És també ressenyable el nombre de vehicles que creuen per l’interior del campus en aquesta intersecció, un valor mitjà de 220 en la franja de matins i una mitjana de 100 en la franja de vesprades.

Aquesta informació també ens indica que les vesprades tenen un trànsit molt més reduït, aquest paràmetre està associat al fet que la càrrega docent del campus a les vesprades és molt més reduïda i que la major part del personal tècnic de gestió d’administració i serveis que treballen en els diferents serveis tenen horari de matins.

Ivorra ha assenyalat que «la utilització de la tecnologia per a monitorar comportament de paràmetres quantitatius ens permet analitzar el comportament de múltiples variables i no sols el paràmetre que directament es registra i aquesta informació és molt necessària per a la presa de decisions en qualsevol tipus d’organització, atès que són paràmetres objectius».

Amb aquestes dades, ha conclòs el vicerector, «podrem veure totes les alternatives per a trobar el millor disseny i, fins i tot, per a fer una solució provisional i comprovar que el seu funcionament millora l’accés i el trànsit d’aquests vehicles per aquesta entrada des de l’autovia».

Pressupostos participatius

Els pressupostos participatius de la Universitat d’Alacant (PPUA) són una iniciativa impulsada pel Consell de Direcció, la finalitat de la qual és permetre la participació directa de tota la comunitat universitària en l’elecció de les actuacions a què es destinarà una part del pressupost de la Universitat d’Alacant (UA).

Els PPUA es van posar en marxa com a projecte pilot l’any 2022 per al pressupost de l’exercici 2023 i es van tornar a implementar el 2023 per a l’exercici pressupostari de 2024. Atesos els excel·lents resultats obtinguts en aquests dos anys, l’equip de direcció de la UA ha decidit convocar de nou els PPUA per al pressupost de 2025, i incrementar-ne la dotació econòmica a 200.000 euros, davant dels 100.000 euros de les dues edicions anteriors. També s’augmenta l’import màxim que pot aconseguir el cost de cada proposta: de 25.000 euros a 40.000 euros.

La proposta de construcció d’una glorieta en l’accés de la rotonda de l’autovia és una proposta dels professors Ramón Maestre, Eduardo Gras i Enrique Aparicio.

Pujar