elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

350.000 cotxes sense etiqueta es veuran afectats per les ZBE a les ciutats de la Comunitat Valenciana

350.000 cotxes sense etiqueta es veuran afectats per les ZBE a les ciutats de la Comunitat Valenciana
  • Les Zones de Baixes Emissions entraran en vigor en 15 ciutats valencianes: Gandia serà la més afectada i Paterna la que menys

Més d'un milió de vehicles circulen pels carrers de les ciutats de la Comunitat Valenciana obligades a tenir una Zona de Baixes Emissions (ZBE) a partir de 2023. Es tracta dels municipis de més de 50.000 habitants, com exigeix la normativa europea. Consulta ací tots els municipis.

D'aquest milió de vehicles, quasi 350.000 cotxes veuran compromesa la seua circulació al no disposar d'etiqueta de baixes emissions, segons dades de la companyia de portals d'automoció Sumauto.

Amb l'objectiu de complir la Llei de Canvi Climàtic, aquesta normativa entrarà en vigor l'any vinent en 15 ciutats valencianes, afectant a més de 2 milions de persones o, cosa que és el mateix, el 45% de la població de la comunitat autònoma.

Ara s'obri un nou escenari per a aquests vehicles, especialment els més antics, ja que podrien quedar immobilitzats sense poder utilitzar-se

A partir d'ara, s'obri un escenari de cotxes “immobilitzats” que podrien quedar aparcats sense poder usar-se. Tot dependrà de les condicions de les ZBE per a residents i forasters.

Una altra opció pot ser que els seus propietaris decidisquen traure'ls a la venda, sent atractius per a zones rurals o xicotetes poblacions on no es vulga l'etiqueta ambiental; o bé obrir mercat a l'estranger per a la seua exportació.

Gandia, la ciutat més afectada de la Comunitat Valenciana

Amb un 36,7% del seu parc mòbil amb més de 20 anys, Gandia serà el municipi de la Comunitat Valenciana més afectat per les restriccions de les ZBE. A continuació, apareix Elda amb un 36%; Benidorm amb un 35,6%; Alcoi amb un 35%; i Torrevella amb un 34,6%.

Mentrestant, Paterna (27,1%), Sant Vicent del Raspeig (28,1%) i Sagunt (29%) són els municipis amb els vehicles més moderns de la Comunitat Valenciana.

A nivell nacional, les ZBE afectaran 149 municipis espanyols en els quals resideixen més de 25 milions de persones, és a dir, el 53% dels habitants del nostre país (INE) i circulen més d'11 milions de vehicles. De tots ells, el 32% tenen més de dues dècades i manquen d'etiqueta mediambiental.

Segons Ignacio Gª Rojí, portaveu de Sumauto, es podria generar una dualitat entre dos tipus de ciutats. D'una part, es restringiria la circulació a la part de la població amb menys recursos i que no pot adquirir un vehicle nou, quan a les ciutats circulen només els últims models.
D'altra banda, en xicotetes ciutats i zones rurals hi haurà llibertat de circulació, però amb vehicles contaminants i més insegurs, de més de 20 anys.

Pujar