20 d’octubre de 2020 20/10/20

Veïna afectada per l'incendi mortal de Xirivella: “Estem de baixa per depressió i ens sentim desemparats”

Veïna afectada per l'incendi mortal de Xirivella: “Estem de baixa per depressió i ens sentim desemparats” - (foto 1)
  • Begoña i la seua família van sobreviure al greu incendi que va costar la vida a dues persones i estan vivint ara a casa d'un familiar mentre esperen ajuda psicològica

Begoña García està desesperada. Ella és una de les veïnes afectades pel tràgic incendi que es va produir a la fi d'agost en un edifici de Xirivella i que va causar la mort de dues persones. Ella, al costat de la seua parella, van haver de ser hospitalitzades per inhalació de fum i ella va haver de romandre una setmana intubada a l'hospital pel seu estat de gravetat.

Dues setmanes després de l'incendi, Begoña i la seua parella estan de baixa per ansietat, no poden posar un peu a la casa perquè els envaeix la por -encara que tampoc se'ls permet ja que l'edifici segueix precintat- i estan vivint a casa d'un nebot de la seua parella: “La situació és extrema i ens sentim desemparats. La meua filla de 14 anys comença el curs el dilluns i estem anant de casa d'un familiar a un altre mentre veiem que, al marge de la família, ningú ens està ajudant”.

L'Ajuntament de Xirivella els ha facilitat una ajuda per al lloguer però Begoña demana una solució residencial que siga temporal fins que puguen tornar a casa i els permeta una certa estabilitat: “Estic amb ansietat i seguisc amb el tractament des que vaig eixir de l'hospital. El meu metge de capçalera que m'ha de fer el seguiment no m'ha visitat encara i estic demanant ajuda psicològica perquè no puc més”. Des del consistori també se'ls està tramitant un suport psicològic a la família, confirmen fonts municipals a aquest digital.

Begoña García i la seua parella van tindre molta sort. L'incendi, tal com els va comptar elperiodic.com, es va produir en un pis de la primera planta, que va quedar totalment calcinada, i va afectar també les zones comunes i a les escales. Ella viu en el tercer pis i els seus veïns de davant van morir en intentar escapar baixant les escales: “Done gràcies perquè aqueix dia la meua filla estava dormint a casa de la meua germana i no va haver de viure aqueix horror. Jo no puc dormir perquè només veig habitacions en flames i no em veig capaç de tornar a aqueixa casa”, ens relata Begoña.

Begoña denuncia que la seua assegurança privada no els ha donat resposta encara i relata també el problema que va tindre a l'hospital: “Al intubarme em van trencar una dent però en l'informe no es reflecteix pel que hauré de pagar 1.000 euros en el dentista perquè el meu segur no el cobreix”. Begoña se sent molt agraïda perquè els metges de la Fe li van salvar la vida però lamenta que no s'haja inclòs aqueix incident en l'informe.

Altres veïns han sigut reubicats

Els informes tècnics de l'Ajuntament van confirmar que l'edifici és habitable, és a dir, que els veïns ja poden tornar a les seues casa. Però falta instal·lar de nou la llum i rehabilitar part del revestiment en les escales que es va veure afectat per la calor de les flames i corre risc de despreniments parcials.

Fonts de l'Ajuntament expliquen a elperiodic.com que això correspon a l'assegurança de la finca escometre-ho, ells ja només poden gestionar la part social: “S'ha reubicat a dos dels veïns afectats en un hostal i s'ha donat una ajuda per al lloguer una altra veïna”, expliquen a aquest digital. Des del consistori insisteixen que se'ls ha brindat tota l'ajuda sol·licitada a d'ells depén. Es preveu que els veïns puguen tornar prompte a les seues cases.

Pujar