elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els pallassos obrin el teló a Xirivella

Els pallassos obrin el teló a Xirivella
  • Dóna començament la 24º edició de la Mostra Internacional de Pallasses i Pallassos de Xirivella

  • El certamen està declarat Festa d'Interès Turístic Provincial

MÉS FOTOS
Els pallassos obrin el teló a Xirivella - (foto 2)

"Qui bé et vol et farà riure". Amb aquesta frase es podria resumir el missatge principal de la Mostra Internacional de Pallasses i Pallassos de Xirivella. Este dimarts s'ha presentat la 24ª edició d'este certamen que s'està celebrant a Xirivella des d'este passat dilluns i fins al pròxim 19 de novembre.

Tretze espectacles i 25 funcions que van tenen lloc en els carrers de la ciutat i en el teatre i que pretenen acostar als veïns les arts escèniques a través de l'humor. Des de dilluns passat ja s'està duent a terme la Mostreta Escolar, dirigida a tots els escolars de la població. De fet, la roda de premsa ha tingut lloc en el Col·legi Públic Gregori Mayans i ha posat el focus en "la vinculació de l'educació i la cultura".

Així ho ha destacat la regidor de Cultura, Encarna Martí, alguna cosa en el que coincideix l'alcalde de la ciutat, Ricard Barberà: "Xirivella hauria de fer-se més pallassa". I per fer-se més pallassa es refereix a realitzar activitats d'aquest tipus que acosten les iniciatives i activitats als barris: "Este tipus d'accions sumen adherència a un projecte de ciutat moderna i solidària que volem traçar".

L'acte ha comptat amb la presència també de Xavier Rius, Diputat de Cultura; el Director adjunt d'Arts Escèniques de l'Institut Valencià de Cultura, Roberto Garcia; el Director de la Mostra, V. González San Francisco (Sant Fran); Empar Mayor, pallassa de la companyia valenciana PTV-Clowns; i la Presidenta de l'Associació Xirivella Comercial i Professional Associada (XiriCompra), Nieves Clemente.

Per a Xavier Rius esta mostra és "la trobada estable de pallassos més antiga del món. Compta amb 24 edicions i el seu caràcter capdavanter li ha permès establir uns vincles afectius molt directes amb la població, que cada vegada se sent més involucrada en aquest projecte". Rius també ha volgut afegir que "l'humor és una manera més de transmetre coneixement".

Un exemple d'açò és el projecte de clowferencias, implantat en el marc d'esta Mostra, que permet abordar assumptes molt durs com són la violència de gènere, des de tècniques humorístiques. Un altre dels distintius d'aquest certamen és el protagonisme que cobra 'la pallassa', alguna cosa que fins ara era poc conegut: "Abans no era comú, la dona pallassa ha anat fent-se més protagonista i de fet en 2007 es va dedicar l'edició a aquesta dona pallassa", ha destacat Empar Major (o la pallassa Ula). P

er la seua banda, durant la seua intervenció, Roberto Garcia, director adjunt d'Arts Escèniques de l'Institut Valencià de Cultura ha afirmat que resulta "tot un goig veure com els nostres certàmens d'arts escèniques compleixen anys".

El certamen està declarat Festa d'Interès Turístic Provincial, i compta amb el suport de l'àrea de Cultura de la Diputació de València, a través del Servei d'Assistència i Recursos Culturals (SARC). Les entrades es poden aconseguir en internet i en la Casa de la Cultura de Xirivella, per un mòdic preu.

Pujar