elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Jornada Casa de la Dona de Xirivella celebra la seua 8a edició amb una trobada centrada en l'ecofeminisme

La Jornada Casa de la Dona de Xirivella celebra la seua 8a edició amb una trobada centrada en l'ecofeminisme
    MÉS FOTOS
    La Jornada Casa de la Dona de Xirivella celebra la seua 8a edició amb una trobada centrada en l'ecofeminisme - (foto 2)
    La Jornada Casa de la Dona de Xirivella celebra la seua 8a edició amb una trobada centrada en l'ecofeminisme - (foto 3)
    La Jornada Casa de la Dona de Xirivella celebra la seua 8a edició amb una trobada centrada en l'ecofeminisme - (foto 4)
    La Jornada Casa de la Dona de Xirivella celebra la seua 8a edició amb una trobada centrada en l'ecofeminisme - (foto 5)

    El diumenge passat 21 d'octubre va tindre lloc la huitena edició de la Jornada de Casa de la Dona de Xirivella en el Centre Jove, on va acudir un gran nombre d'assistents.

    En esta ocasió l'acte va tindre com a fil conductor el tema "Ecofeminisme: Un altre món està en marxa" i com a convidada a Belén Verdugo Martín, Vicepresidenta de CERES (Confederació de Dones del Món Rural) i agricultora ecològica, qui va oferir un discurs ple de reivindicació i conscienciació sobre el paper de la dona al món rural.

    Belén Verdugo va parlar sobre la importància de l'ecofeminisme, connectant el moviment feminista amb l'eix ecologista, i que suposa una peça clau en l'avanç social: "És un d'eixos temes que a més de canviar el món, et canvia a tu (...) i forma part del mateix creixement personal". A més, entre algunes de les reflexions més destacades del matí es trobaren l'ecologisme social, la desconstrucció dels hàbits de consum de productes alimentaris, l'ecojustícia, o el foment del sistema alimentari de primera escala.

    La conferència va finalitzar recordant la dificultat que afronten les dones al tractar d'accedir a la terra, com a conseqüència de la desproporció existent en un món rural completament en mà d'homes, així com la falta d'ajudes per part de les administracions europees. A partir d'estes reflexions va començar un participatiu torn de preguntes per part del públic.

    Una vegada conclòs el debat, Ana Sabater, primera presidenta i cofundadora de l'Associació de Dones Separades i Divorciades, i Herminia Arroyo, de l'Associació de Dones Separades i Divorciades, van recollir el premi Seneca Falls en nom d'Ana Mª Pérez del Campo Noriega, presidenta de la Federació d'Associacions de Dones Separades i Divorciades i pionera en la lluita dels drets de les dones, qui per qüestions de salut no va poder acudir a recollir el premi.

    En paraules d'Isabel García, regidora d'Igualtat: "Ens felicitem per la bona salut d'estos premis que han aplegat la seua huitena edició. Enhorabona a Ana Mª per un premi que rendeix homenatge a la seua trajectòria feminista des de l'època de la dictadura amb la creació de la Federació de Dones Separades i Divorciades, i destacar també l'alt nivell de participants com el de la ponent que este any ens ha parlat sobre l'ecofeminisme demostrant la transversalitat de les polítiques feministes en tots els àmbits de la vida quotidiana".

    La Jornada, organitzada per la Casa de la Dona i impulsada per la Regidoria d'Igualtat de l'Ajuntament de Xirivella, ha aconseguit consolidar-se com un punt de reunió anual del feminisme de la comarca de l'Horta.

    Ricard Barberà, alcalde de Xirivella, va concloure: "Esta jornada consolida un espai de debat necessari per a difondre, prendre consciència i actuar des dels valors del feminisme. En esta qüestió, hem parlat de sobirania alimentària, consum de proximitat, de creixement i el món rural posant-nos les ulleres de color lila. Un debat molt profitós".

    Pujar