elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís Xirivella recorda a Ábalos les seues preguntes de 2017 sobre la remodelació de la V-30

Compromís Xirivella recorda a Ábalos les seues preguntes de 2017 sobre la remodelació de la V-30
  • Baldoví i Mulet repetixen algunes de les preguntes que Ábalos va fer a Iñigo de la Serna en 2017

Joan Baldoví i Carles Mulet, a instàncies de Compromís per Xirivella, han registrat en el Congrés i el Senat, respectivament, una bateria de preguntes en relació amb el projecte de remodelació de la V-30. Justament algunes de les preguntes són exactament les mateixes que en 2017 va presentar José Luis Ábalos a qui aleshores era ministre de Foment, el popular Iñigo de la Serna.

«Fa unes setmanes Baldoví ja registrà algunes preguntes similars, però l’arribada, per fi, de la resposta a les al·legacions que va presentar l’Ajuntament en 2016 ens ha obligat a reformular les preguntes», explica Ricard Barberà, portaveu de Compromís Xirivella. «Lògicament estem molt preocupats –continua Barberà– i és que el Ministeri ha rebutjat totes les al·legacions i només es compromet a intentar mantindre l’entrada tradicional a Xirivella des de València, per això hem volgut recordar al senyor Ábalos quina era la seua posició i la del PSOE en 2017, quan governava el PP.»

A banda de preguntar si finalment s’acceptaran les al·legacions de l’Ajuntament, Compromís vol conéixer l’estat del projecte, si s’ha reformulat i si hi ha alguna previsió d’execució. Així mateix es pregunta per les conseqüències per a la V-30 d’una possible ampliació del port de València i les mesures que s’adoptaran per a reduir l’impacte acústic, mediambiental i en la mobilitat com a conseqüència del previsible augment del trànsit de camions.

Els representants de Compromís també preguntaran si el projecte finalment inclourà inversions per a millorar la mobilitat dels municipis afectats pel que fa a transport públic i mobilitat dels centenars de persones que van diàriament a València en autobús, a peu o en bicicleta. «Per a nosaltres és inacceptable que el projecte destine centenars de milions a facilitar el pas de més camions encara i ni un sol euro a la mobilitat més sostenible, la del transport públic i dels vianants, les persones amb mobilitat reduïda i els ciclistes», es lamenta Barberà.

A més de les preguntes parlamentàries, la formació valencianista va portar el tema a l’últim ple municipal. «En declaracions a la premsa, la regidora d’Urbanisme del govern municipal havia manifestat que la resposta del Ministeri li pareixia “raonablement satisfactòria”. En el Ple li explicàrem que això era una barbaritat i hagué de matisar-ho, però també li diguérem que l’Ajuntament havia d’explicar a la ciutadania com estaven les coses i liderar la reivindicació dels interessos de Xirivella, i, si bé és cert que es va comprometre a fer-ho, de moment ni ella ni la regidora de Mobilitat han fet res encara», explica Barberà.

Una obra que naix antiquada

A diferència d’ara, en 2017 la posició del ministre de Foment era inequívoca. «L'actual projecte no pretén conciliar interessos, senzillament aposta per la fluïdesa del trànsit, i beneficiar, en exclusiva, una part, en detriment dels drets dels veïns d’estes localitats. En definitiva, s'augmenta i facilita el trànsit rodat en l'entorn urbà, quan la tendència actual és atenuar este impacte o restringir-lo, per això és difícil d'entendre esta mesura. Es tracta d'una obra que naix antiquada i es regeix pels mateixos cànons amb els quals es va iniciar la construcció de l'actual autovia, però en diferents temps; es tracta, a més, d'una solució que amb el temps es demostrarà insuficient», explicava Ábalos en l’exposició de motius de les seues preguntes. Ara és ell qui ha de donar explicacions.

Pujar