elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís Xirivella al·lega contra supressió de places d’aparcament pel conveni amb Adif

Compromís Xirivella al·lega contra supressió de places d’aparcament pel conveni amb Adif
  • Segons la formació valencianista el projecte és positiu però presenta diversos problemes tècnics.

  • Compromís demana un informe de perspectiva de gènere, compensar les places d’aparcament eliminades, un estudi detallat del trànsit i interlocució amb altres administracions, entre altres qüestions.

El dia 1 de desembre finalitzava el termini per presentar al·legacions al conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Xirivella i ADIF. El conveni suposarà més de tres milions d’euros d’inversions per a Xirivella, majoritàriament executades per ADIF (95% de la inversió). Entre les actuacions a dur a terme destaquen un nou pas inferior per baix de la via que unirà l’avinguda dels Desemparats amb el Poliesportiu, el tancat de la via del tren en una part important del seu pas pel nucli urbà de  Xirivella per impedir el creuament a peu, aspecte que ja hauria d’estar executat fa molts anys, remodelació de l’actual aparcament de l’estació de trens propietat d’ADIF, que juntament el desmantellament total de la C4, antiga línia València Riba-roja, donarà peu a la connexió i continuïtat de l’avinguda de la Constitució i el parc Pablo Iglesias.

Des de Compromís Xirivella es valora positivament esta intervenció, que permetrà integrar i unificar l’eix logitudinal que representa l’avinguda de la Constitució amb el parc Pablo Iglesias, que per culpa de la via i l’entrada en pas soterrani tenia una mala connexió amb l’entramat natural i urbanístic de Xirivella.

Aspectes a millorar

En les seues al·legacions Compromís Xirivella reclama la redacció d’un informe d’impacte de gènere. Com que es pretén construir un nou túnel passant per a creuar la via i accedir al poliesportiu, consideren necessari l'elaboració d'un informe de perspectiva de gènere, perquè entenen que pot ser un punt on un disseny no adequat, des de la perspectiva de la falta de visibilitat o d’il·luminació, podria contribuir a reduir la seguretat o la sensació d’aquesta. Este aspecte està analitzat i documentat en multitud d’estudis de perspectiva de gènere i arquitectura i urbanisme.

Este aspecte cobra importància perquè ja hi ha queixes en este sentit per part del veïnat referents als túnels passants de la via ja existents en l'accés a l'IES Gonzalo Anaya i en l'accés compartit amb cotxes en el túnel d'accés al poliesportiu des del parc Clara Campoamor.

D’altra banda, Compromís per Xirivella demana també la compensació de les places d’aparcament que s’eliminarien. La intervenció en la zona d’estacionament al voltant de la estación Xirivella l’Alter suposarà l'eliminació de llocs d'aparcament i, en l’opinió de Compromís, hauria d'anar acompanyada de la creació d'un nombre equivalent de places en altre lloc el més proper possible a la ubicació actual. L’aparcament de l'estació actua com a aparcament dissuasiu, ja que es troba en la vora de l’entramat urbà, i ja en l’actualitat està totalment saturat. «Volem una ciutat per a caminar i passejar en condicions òptimes d’accessibilitat i seguretat a peu i en bicicleta, però això ha d’estar acompanyat de creació d’espais d’aparcament dissuasiu; no pot ser que mentre altres ajuntaments estan creant esta classe d’aparcaments, ací s’estiguen reduint», afirma Ricard Barberà portaveu de Compromís.

Finalment, les al·legacions presentades per Compromís incideixen en la necessitat d’un estudi detallat dels potencials punts negres d’accidents. Des de Compromís es mostra preocupació per la circulació en doble sentit en el tram superior de l’avinguda de la Constitució, que actualment és d’un únic sentit, així com el nou creuament de l'avinguda per permetre travessar tot el perímetre nord-est. Compromís demana un estudi detallat d'eixe punt, incloent-hi si correspon el de la policia local, per assegurar un gir adequat dels cotxes, que segons el projecte es creuaran en els dos sentits al mateix temps, a fi d’assegurar un pas segur i plenament accessible per a vianants que passegen en la direcció longitudinal de l'avinguda.

Es pot fer millor

A més d’estes al·legacions, de caràcter tècnic, Compromís també critica les formes. «El projecte és positiu —reitera Barberà—, però falta informació i participació ciutadana; al cap i a la fi es tracta d’acceptar la supressió de la línia de tren C-4, i això no és cap tonteria». A més, a Compromís també li crida l’atenció que es vulga firmar un conveni tan ambiciós i, en canvi, l’equip de govern municipal haja estat incapaç de reunir-se amb el coordinador de Rodalies de Renfe, Juan Carlos Fulgencio, per a aclarir quin és el futur de la C-3.

Compromís també troba a faltar interlocució amb altres administracions per a optimitzar les intervencions al voltant del riu, afectades per projectes tan importants com el pla de mobilitat metropolità de València, de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, o la proposta d’ampliació de la V-30, del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, un projecte que perjudicarà greument Xirivella, com ha denunciat Compromís en diverses ocasions.

Pujar