elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Ximo Puig: “La vacunació és el gran actiu que ens permet estar ja a l'ofensiva davant la pandèmia”

Ximo Puig: “La vacunació és el gran actiu que ens permet estar ja a l'ofensiva davant la pandèmia”
  • El President de la Comunitat admet que “hi ha encara moltes incògnites i incertesses” i espera que en “abril comence la vacunació massiva”

El President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, té clar que la primera intenció en aquests moments és mantindre el bon ritme de baixada de la incidència del Coronavirus i continuar vacunant dia a dia als ciutadans per a aconseguir superar definitivament la pandèmia.

Puig ha afirmat aquest mateix matí que “el que volem és, com més prompte millor, tindre el major nombre de vacunes i arribar al mes d'abril amb la vacunació massiva en la Comunitat”.

Quant als últims problemes sorgits, el Cap del Consell afirma que “el que ha alterat els plans de vacunació ha sigut la decisió del Ministeri de suspendre l'aplicació de la vacuna AstraZeneca, encara que l'Agència Europea del Medicament ha dit que és preferible vacunar que no vacunar, però s'està estudiant i es prendran les decisions oportunes”.

Llança un missatge clar a la ciutadania valenciana: “L'actiu més important que tenim per a superar la pandèmia és la vacunació”.

Respecte a aquest procés, ha assenyalat que “nosaltres volem vacunar amb la màxima seguretat, per descomptat”, encara que ha admés que “la vacuna comporta efectes secundaris, però no s'ha d'interpretar com que porten algun tipus d'activitat nociva realment per a la persona”.

“El que han dit les autoritats és que això no representa cap perill, però hem posat un operatiu del control de la postvacunació de totes les persones vacunades, ja que volem veure com evoluciona la vacunació i conéixer quant temps està immunitzada una persona després de la vacuna”, detalla Puig.

Dubtes

“Hi ha encara moltes incògnites i incertesses, per la qual cosa no han d'haver-hi vaivens que generen intranquil·litat, és bàsic que hi haja màxima seguretat en l'administració de les vacunes; la incertesa en aquestes qüestions sempre és molt negativa”, explica el President.

El que l'administració valenciana pretén és que “es prenguen les decisions com més de pressa millor si es dedueix que no hi ha hagut cap mena de problema que afecte la pròpia distribució del medicament”, encara que “si es detecta que hi ha alguna incertesa o inseguretat, perquè és evident que el primer és la prudència”.

AstraZeneca

Puig ha explicat que “pensem que la vacuna d'AstraZeneca compta amb el beneplàcit d'aquells que la van aprovar, cal avaluar bé les causes que han produït moments complicats en pacients i cal estudiar-ho bé per a prendre les mesures oportunes sobre la base de criteris científics, no sobre la base de determinacions de caràcter polític”.

El principal objectiu del Consell és “tindre les màximes vacunes possibles per a vacunar el més ràpid”.

Ximo Puig ha expressat que per a superar la pandèmia hi ha tres qüestions fonamentals.

D'una banda, les restriccions i mantindre les actituds de prevenció.

El segon punt és la vacunació, “és el gran actiu, ens permet estar ja a l'ofensiva, lluny d'estar a la defensiva com hem estat en tota la pandèmia, cada dia que passa vacunem a més persones i estem més prop de superar la pandèmia”.

En tercer lloc, els elements mèdics i farmacèutics, antivirals que serveixen com “el camí que ens permetrà anar superant la malaltia”.

És important recordar que els docents valencians de fins a 55 anys es troben realment enfadats i sorpresos negativament perquè tot estava previst per a la seua vacunació amb les dosis d'AstraZeneca i en el mateix moment en el qual les anaven a rebre es va suspendre la inoculació d'aquest fàrmac i es van quedar sense les vacunes.

De la mateixa manera, aquells docents que sí que es van inocular les dosis d'AstraZeneca abans que es paralitzara el procés de vacunació, mantenen ara els dubtes i incertesa per saber què els ocorrerà o si la vacuna ara retirada de la circulació pot causar-los algun tipus d'efecte secundari nociu per a la seua salut.

Passaport sanitari europeu

Un altre dels assumptes clau que ha tractat el líder valencià és el del passaport de vacunació europeu, ja que “estem d'acord que es preserve l'espai de la Unió Europea i que es garantisca la mobilitat dels ciutadans en el territori europeu per a aconseguir el lliure accés de les persones en aquests països”.

Per a això “cal fer-ho amb garanties, es tanca en moments de tensió sanitària, però en la mesura que puguem superar aquesta situació és molt positiu que hi haja certificats de vacunació o elements com les proves PCR” per a controlar la situació epidemiològica.

Puig ha afirmat, sobre el passaport de vacunació europeu, que “el veiem com una cosa positiva perquè es puga assegurar aqueix espai europeu, és encertat i ens permetrà, continuant amb aquesta baixada de la incidència, obrir l'economia i tornar a la normalització”.

Té clar que “pot ajudar molt a la recuperació de la normalitat, ja que les restriccions són un pegat per a superar aquesta situació”.

Mil milions en ajudes

Puig també ha expressat la seua valoració sobre les ajudes que rebrà la Comunitat Valenciana per part de l'Estat.

Ha buidat dubtes sobre com s'executarà el fons per a la recuperació econòmica.

Ha explicat que la Comunitat rebrà “al voltant de 650 milions d'euros en ajudes directes i 400 milions d'euros més en ajudes financeres”.

Això, segons el Cap del Consell, servirà per a “tapar de manera urgent la ferida enorme que té la nostra economia”.

Pujar