elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Xàtiva celebra el dia internacional dels arxius amb la exposició "Documenta Xàtiva: els tresors de l'Arxiu Municipal de Xàtiva"

Xàtiva celebra el dia internacional dels arxius amb la exposició "Documenta Xàtiva: els tresors de l'Arxiu Municipal de Xàtiva"
  • L'Arxiu Municipal de Xàtiva acollirà, a partir del 12 de juny, una exposició al voltant d'alguns dels documents més valuosos que formen part del ric patrimoni documental de la ciutat

El proper dimecres 12 de juny, l'Arxiu Municipal de Xàtiva (AMX) oferirà l'exposició "Documenta Xàtiva: els tresors de l'Arxiu Municipal de Xàtiva". En ella, el visitant podrà gaudir d'alguns documents històrics de gran valor, com ara el Llibre de Privilegis de la Ciutat i Regne de València, conegut com l'Aureum Opus de Xàtiva. La mostra, organitzada pel personal municipal, podrà visitar-se de dilluns a dissabte, en horari de 10 a 14 hores, a la seu de l'AMX, situada en l'antic convent de la Trinitat, a plaça del mateix nom. La mostra romandrà oberta fins el proper dissabte 29 de juny.

L'exposició ens proporciona un recorregut per la història de la ciutat a través de la principal font d'informació i saviesa:  els documents. Al llarg de la mostra, el visitant podrà  conèixer les decisives fites històriques que marcaren l'evolució de Xàtiva i com el nostre patrimoni documental és testimoni privilegiat i de primera mà d'aquests esdeveniments.

L'AMX és actualment un dels arxius locals millor proveïts documentalment de tota la Comunitat Valenciana, amb uns fons que van des del segle XIV, fins a l'actualitat. Més de 5.900 caixes de documents, junt a altres tants llibres, conformen la totalitat dels fons municipals, als quals cal afegir una extensa biblioteca auxiliar centrada en temes especialitzats en la història local i en l'arxivística. Tal quantitat d'informació requereix d'un tractament especialitzat per a la seua custòdia, conservació i classificació.

La base del coneixement és la informació i la principal font d'informació sense cap dubte és la paraula escrita, la documentació existent relacionada amb l'objecte d'estudi al que ens enfrontem. El romanent del temps, unit a la cada vegada major i millor infraestructura i tecnologia per a l'elaboració, gestió i tramitació dels documents, produeix que el volum documental a conservar en vista a la recerca històrica, a la preservació de la memòria social, econòmica i cultural d'una ciutat o, simplement, l'accés a la lliure informació, haja augmentat també gradualment fins a aconseguir una quantitat considerable.

Pujar