elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Vinaròs planta cara a grans empreses perquè usen correctament el seu topònim

Vinaròs planta cara a grans empreses perquè usen correctament el seu topònim
  • L'Ajuntament ha remés diverses comunicacions a Mercadona, Burger King i el Govern d'Aragó

L’Ajuntament continua amb la campanya Som de Vinaròs i durant aquest any ha remés sis comunicacions formals a diferents establiments, administracions i a particulars perquè utilitzen de forma correcta el topònim de Vinaròs. En concret, es tracta del Govern d’Aragó, Burger King, Mercadona, Jysk i Fifty Factory. Cal destacar que en el cas del Burger King s’han enviat dues comunicacions, una abans de l’obertura del local i la segona després.

En el comunicat se’ls ha recordat que legalment Vinaròs és l'únic nom oficial de la nostra ciutat des de fa més de 40 anys (el dia 2 d’abril de 1980 es va acordar aprovar el canvi de denominació del municipi, substituint Vinaroz per Vinaròs, i en el Registre d’Entitats Locals del Ministeri d’Administracions Públiques trobem la denominació única Vinaròs amb data d’inscripció de 12 de novembre de 1986) i també és el nom amb el qual la ciutadania de Vinaròs se sent plenament identificada.

D’altra banda, la campanya Som de Vinaròs també realitza altres accions al llarg de l’any, a través de les agendes escolars que l’Ajuntament entrega als més petits, recordant-los i fomentant l’ús oficial de nom de la ciutat.

El primer tinent d’alcalde i regidor de Normalització Lingüística i Relacions Institucionals, Marc Albella, comentava que “des del Departament continuem amb la campanya Som de Vinaròs, fent èmfasi en què les administracions, establiments i particulars utilitzen el nom correcte de la nostra ciutat”.

Vox demana la doble toponímia

Per part seua, des de Vox demanen que es deixe d'utilitzar l'idioma com a element divisori i crispador per a “poder viure en una societat més unida, cohesionada, rica, diversa i tolerant”.

A més, asseguren que “en el cas de Vinaròs, que va canviar de nom perquè ho va instar una Associació Cultural local, es va aprovar en el Ple Municipal de 1980. Per tant, no correspon a motius històrics ni a cap exigència o petició popular, va ser una estratègia política”.

Més recentment, en 2012, sota el govern municipal del PP, amb la campanya "Som de Vinaròs" van provocar que “els qui usen el topònim Vinaròs, ja siguen empreses o ciutadans, siguen assenyalats i assetjats; boicotejades les primeres i menyspreats els segons. El resultat d'això és l'afebliment de la identitat de Vinaròs com a ciutat de la Comunitat Valenciana dins de l'ordre jurídic espanyol”.

Pujar