9 de març de 2021 9/3/21

Una presumpta negligència municipal fa possible l’abocament de residus de depuradora a Vilafamés

Una presumpta negligència municipal fa possible l’abocament de residus de depuradora a Vilafamés - (foto 1)

  L’ordenança municipal que regula els abocaments de fang de depuradora aprovada fa més d’un any, no es va publicar al BOP fins al passat 16 de juny per una presumpta negligència del secretari. Per eixe motiu, els abocaments del mes de juny no contravenen cap normativa, perquè l’ordenança aprovada no havia entrat en vigor, quan el text aprovat de l’esmentada ordenança prohibeix explícitament esta pràctica durant els mesos de juny, juliol, agost i setembre. El problema és que no s’han pogut evitar els abocaments en plena època de calor, cosa que ha provocat una plaga de mosques i una forta mala olor al veïnat. Tot perquè la normativa municipal no s’havia publicat per una presumpta mala pràctica professional del secretari i, com a conseqüència, no havia entrat en vigor.

  En febrer de 2019, el ple de l’Ajuntament de Vilafamés va aprovar una ordenança que, entre altres limitacions, prohibia l’abocament de fangs de depuradora i purins durant els mesos de juny, juliol, agost i fins al 15 de setembre. Aleshores ens preguntem per què enguany, a principis de juny de 2020, s’han abocat fangs de depuradora per diferents finques del terme de Vilafamés? La resposta és ben clara: perquè la persona responsable de tramitar el document per a ser publicat al BOP no ho va fer. És a dir que una presumpta negligència del secretari ha fet possible que l’abocament de residus de depuradora durant el mes de juny fóra possible sense contravenir cap normativa legal. Es tracta d’una mala pràctica professional del secretari de Vilafamés.

  L’esmentada Ordenança d’Abocaments de purins, llots i fems, aprovada per l’Ajuntament de Vilafamés el 22 de febrer de 2019, s’ha publicat al BOP recentment, el passat 16 de juny i entra en vigor sense caràcter retroactiu. Aquesta negligència ha endarrerit 15 mesos la publicació i entrada en vigor d’una ordenança municipal aprovada per unanimitat dels tres grups municipals en la passada legislatura que -d’haver-se publicat- haguera evitat els darrers abocaments, les males olors i les mosques.

  Els residus escampats pel terme en época de calor han causat fortes males olors i, el que és més greu, una plaga de mosques que ha afectat durant un mes a tots els indrets del terme municipal i, especialment, al nucli urbà de Vilafamés. La plaga de mosques ha estat una incomoditat per al veïnat, residents i turistes que han visitat la vila i, el més greu, és que ha afectat directament a la insalubritat alimentària i als negocis locals, com les terrasses de bars i restaurants, el lloguer de cases rurals, les activitats esportives i d’esplai, i les estades i passejades a l’aire lliure pels carrers i places del poble. 

  Una negligència administrativa que ha deteriorat notablement les condicions de salubritat de la població, precisament en uns moments de rebrots de la pandèmia, en els quals, les autoritats sanitàries ens recomanen que cuidem de forma especial les condicions higièniques per combatre la COVID-19. També ha agreujat més encara l’economia dels establiments i negocis del poble en plena crisi econòmica del coronavirus.

  Pujar