28 de maig de 2020 28/5/20

Vila-real y Ecovidrio impulsen i faciliten el reciclatge de vidre en prop de 140 establiments hostalers de la ciutat

Vila-real y Ecovidrio impulsen i faciliten el reciclatge de vidre en prop de 140 establiments hostalers de la ciutat - (foto 1)

  L'Ajuntament de Vila-real, a través de la Regidoria d'Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic, i l'entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge dels residus d'envasos de vidre a Espanya, Ecovidrio, han desenvolupat una campanya per a impulsar el reciclatge de vidre en el sector hostaler de la ciutat. El regidor de l'àrea, Josep Pasqual Sancho, i el gerent de zona de l'entitat, Roberto Fuentes, han donat a conéixer els resultats de la iniciativa, que ha arribat a 137 establiments del canal Horeca (Hostaleria, Restauració i Servei d'àpats).

  “Es tracta d'una campanya més, dins d'altres propostes de conscienciació que duem a terme juntament amb Ecovidrio, amb l'objectiu d'impulsar el reciclatge”, explica Sancho, qui assegura que “l'entitat ha treballat durant dos mesos amb els hostalers de la ciutat per a conéixer els seus hàbits, rutines, opinions i necessitats i, en cas necessari, posar en marxa mesures per a facilitar-los el reciclatge”.

  En aquest sentit, Fuentes explica que es tracta d'una campanya molt important, “ja que ens hem dirigit al gran generador de residus de vidre, com és l'hostaler (generen més del 50% d’aquests residus)”. “Si ells tenen mitjans i estan conscienciats, aconseguim que s'eleve la xifra de reciclatge”, indica i afig que “l'objectiu és que el 100% de la gent tinga mitjans per a col·laborar”. Així, es va realitzar una primera fase amb enquestes i entrevistes per a conéixer de primera mà l'experiència dels locals i se'ls va oferir informació detallada sobre com reciclar correctament i quins són els avantatges socials, econòmics i mediambientals que té el reciclatge de vidre. “Volíem conéixer si tenien contenidors a prop o si comptaven amb mitjans dins del seu local i 14 d'ells ens van demanar poals xicotets i poals grans amb rodes, adaptats amb un sistema d'elevació per a facilitar el transport i abocament dels residus de vidre als contenidors, de manera totalment gratuïta”, assegura Fuentes.

  Així mateix, afirma que per a facilitar la tasca del reciclatge de vidre en el canal Horeca s'instal·laran contenidors especials dotats amb una boca més ampla, que permeten el reciclatge de grans quantitats de vidre com les generades pels hostalers i que eviten el risc de tall durant el volteig. En una segona fase, es van visitar de nou 20 locals que en un primer moment no van entrar en la campanya per a informar-los sobre la iniciativa i incentivar-los a separar els residus generats en els seus establiments.

  “D'aquesta experiència traiem una dada positiva i és que el 80% dels locals ja reciclaven abans de la nostra arribada i amb aquesta campanya reforcem i facilitem que ho continuen fent”, indica el responsable d’Ecovidrio, qui, a més, ha anunciat que, juntament amb l'Ajuntament, s'està treballant per a millorar la dotació de contenidors, amb la pròxima instal·lació de més d'una vintena de depòsits de vidre en diferents ubicacions, que beneficiaran als hostalers i als ciutadans en general.

  Fuentes anima a reciclar, ja que “el vidre, concretament, és un recurs que es pot transformar de manera indefinida al 100% i és una pena que els residus no acaben al contenidor verd, ja que suposa extraure més matèria primera de la naturalesa, emetre més gasos en la seua producció i també més despeses per a les arques municipals”.

  Per la seua part, Sancho destaca que “mentre en 2002 o 2003 es reciclava un 30%, ara la xifra ascendeix al 76%”. “Només a Vila-real comptem amb 170 iglús, xifra que s'incrementarà, amb l'objectiu de facilitar el reciclatge i la conscienciació”. “Només tenim un món i l'hem de deixar igual o millor per a les futures generacions”, afig.

  Pujar