13 d’agost de 2020 13/8/20

El talent gastronòmic local saca pit amb les jornades Mengem a Vila-real, Olla de la Plana

El talent gastronòmic local saca pit amb les jornades Mengem a Vila-real, Olla de la Plana - (foto 1)
  • Un total de 14 restaurants oferiran menús especials durant tot el mes de novembre

MÉS FOTOS
El talent gastronòmic local saca pit amb les jornades Mengem a Vila-real, Olla de la Plana - (foto 2)

La gastronomia local de Vila-real (Castelló) es prepara per a viure un mes de novembre en el qual es convertirà en el principal atractiu turístic de la localitat, gràcies a la celebració d'una nova edició de les jornades ‘Mengem a Vila-real. Olla de la Plana’.

Aquestes jornades, que viuen la seua desena edició, arribaran a una quinzena de restaurants de la zona, els quals durant tot el mes oferiran menús especials amb la olleta de la Plana com a plat estrela.

Els restaurants que enguany participen en les jornades són: La Barra del Sedre, Birbar, Defeli, El Gaucho, L’Olivereta, Los Galgos, Al d’Emilio, Lluïsos, La TaVerda, El Miso, Bar Juani, Cuina de Sabors, Nu i La Paca.

 Sens dubte, una oportunitat única promoguda per l'Ajuntament i l'Associació Gastronòmica de Vila-real que té com a objectiu últim posar en valor el gran talent culinari que s'amaga entre els locals de restauració de la zona.

Un plat i catorze propostes

Han passat ja deu anys des que se celebrara la primera edició d'aquesta gran trobada gastronòmica, una dècada que ha contribuït a la seua consolidació en el calendari de tots aquells veïns i turistes que busquen gaudir d'un bon plat de menjar tradicional.

A Vila-real són conscients del difícil que pot resultar moltes vegades trobar espai en les agendes per a aquesta mena de plans, és per això que prologuen la celebració de les jornades durant tot un mes (de l'1 al 30 de novembre). Trenta oportunitats per a visitar la localitat i emportar-se un bon sabor de boca.

Durant tot el mes, com diem, els restaurants que s'han sumat a la iniciativa oferiran menús especials on el plat estrela serà l'olla, però en els quals també s'inclouen altres propostes que completen l'experiència gastronòmica. Els menús seran a preu especial, , perquè oscil·laran entre els 12 i els 26 euros per comensal.

“Intentem que siguen uns preus assequibles per a arribar al màxim públic possible” apunta el responsable d'economia, Xus Madrigal, al mateix temps que posa en valor la posada en marxa d'aquesta mena d'iniciatives: “Són un exemple de la dicotomia poble-ciutat que caracteritza a Vila-real, ja que tenim la possibilitat de celebrar una jornada més popular oberta a tota la ciutadania i al mateix temps les jornades són un aparador perquè en altres poblacions coneguen el talent culinari de la nostra ciutat”. “Som una ciutat dinàmica, emprenedora i volem demostrar el talent de la restauració local”, insisteix.

Un aparador que aconsegueix congregar al seu voltant a un gran nombre d'assistents, perquè cada any el nombre de participants creix de manera exponencial. Segons les dades del 2018, la proposta conquista sobretot als veïns d'altres municipis representant el 26% dels comensals que van degustar la *olleta de la Plana en l'anterior edició.

Per part seua, des de l'Associació Gastronòmica de Vila-real, i en paraules del seu president, Ximo Abril, han volgut posar en valor la gran faena que realitzen des dels locals perquè es puguen dur a terme aquestes propostes, així com la gran acceptació que aquestes aconsegueixen.

A més, des de l'associació animen a tothom a provar “les diferents propostes que presenten els restauradors” i és que encara que la recepta de la olleta de la Plana és la mateixa “cadascun li dóna el seu toc i no totes són iguals”.

Acte central

L'acte central de les jornades tindrà lloc el dimecres 6 de novembre, amb la tradicional degustació popular de olleta en la plaça de la Vila, on se serviran desenes de racions d'aquesta recepta tradicional de la gastronomia vila-realense a un preu simbòlic d'un euro.

Es tracta d'un esdeveniment solidari, la recaptació total del qual anirà destinada a Caritas. Aqueix mateix dia es reunirà el jurat professional que emetrà el seu veredicte sobre quin és la millor proposta de olleta de la Plana en aquesta edició.

El veredicte sobre qual de totes és la millor elaboració de l'any serà pres per un jurat professional de gran nivell, que estarà format per la presidenta de l'Associació de Mestresses de casa, Conchita Ibáñez; el professor de l'Escola d'Hostaleria de Castelló, Ignacio *Porcar; el xef del restaurant Casa Roque de Morella, Carlos Gutiérrez; l'agricultor i assessor gastronòmic Héctor Molina; i el crític gastronòmic Paco González.

Consulta tota la informació sobre les jornades, ací

Pujar