elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís exigeix al Govern espanyol una reforma immediata del sistema de finançament autonòmic

    El grup municipal de Compromís per Vila-real ha presentat una moció al pròxim Ple ordinari per a reivindicar davant el Govern espanyol una reforma immediata del sistema de finançament autonòmic valencià. El portaveu de Compromís per Vila-real, Xavier Ochando, ha assenyalat que "el País Valencià necessita un règim de finançament just i no anem a parar fins a aconseguir-ho". "La nostra terra ha sigut històricament un territori capdavanter", assenyala, "a més de solidari, obert a l'exterior i amb una notable capacitat d'adaptació i resiliència enfront de les crisis". 

    No obstant açò, tal com assegura Ochando, "malgrat les bones condicions de la nostra autonomia i la seua decidida contribució al desenvolupament de la resta de comunitats de l'Estat espanyol, la situació s'ha anat girant amb el temps i la renda per càpita valenciana ha caigut de manera significativa respecte de la mitjana de l'Estat, passant de ser un territori més ric que la mitjana en els anys 60, a formar part de les zones pobres d'Espanya". El també edil d'Economia posa un exemple: "En 2014, el Producte Interior Brut (PIB) per càpita dels valencians es va situar en 19.693 euros, la qual cosa suposa que tenim 2.719 euros menys que la mitjana estatal, que és de 22.412 euros, i si ens comparem amb els nostres veïns europeus, la situació és molt pitjor, ja que està situada en 27.400 euros".

    La causa d'aquesta desigualtat, per al representant de Compromís per Vila-real, és "a més dels factors vinculats a l'evolució del model productiu, la persistència d'un model de finançament que ens atorga sistemàticament menors recursos dels quals ens correspondrien pel nostre volum poblacional i nivell de renda per càpita". "Som l'únic territori de l'Estat que, amb una renda per càpita per sota de la mitjana espanyola, aporta més del que rep a l'Estat", manifesta, "ja que la Comunitat rep de mitjana 212 euros menys per habitant que la resta de comunitats autònomes".

    Segons Ochando, fins i tot un informe de la Comissió d'Experts nomenada pel Ministeri d'Hisenda constata l'infrafinançament del País Valencià, xifrat per l'ens en 1.893 milions en 2014. "En definitiva, som pobres, atenent als nostres nivells de renda per càpita i així i tot rebem menys recursos que altres territoris més rics". Però, a tot açò cal sumar tres greuges addicionals: el dèficit fiscal, la discriminació en les inversions estatals i les asimetries en la distribució dels objectius de dèficit, tal com assenyala. "L'extracció de recursos dels valencians ha sigut constatada per les balances fiscals publicades pel Ministeri d'Hisenda, que reflecteixen que paguem més impostos a Madrid del que finalment se'ns retorna", afirma, al mateix temps que recorda que "tot açò s'agreuja amb les inversions a la nostra autonomia, sistemàticament inferiors al pes poblacional del nostre territori" i destaca que "el repartiment d'objectius de dèficit per a aconseguir l'estabilitat pressupostària ha sigut àmpliament discriminatori per a les comunitats, fent pràcticament imprescindible el recurs al Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), un mecanisme opac i insolidari, a través del que l'Estat ens deixa els nostres propis recursos imposant-nos interessos que alimenten l'endeutament". 

    "En resum, travessem una difícil situació financera que limita fortament el nostre autogovern i dificulta el normal funcionament de serveis bàsics com la sanitat o l'educació", afig. Per açò, "ara més que mai, entenem que és necessari actuar per a capgirar la situació. La reforma del sistema de finançament és una qüestió ineludible i que hauria de situar-se com a prioritat absoluta per a tots".

    Així, des de Compromís per Vila-real se sol·licita, a més, el reconeixement per part del Govern dels dèficits de finançament acumulats des que es van dur a terme les transferències de competències des de 2002 a 2013, xifrades en 12.433 milions d'euros, així com la definició i establiment d'un mecanisme de compensació d'aquests dèficits. També s'exigeixen unes inversions en infraestructures equiparables, com a mínim, al pes poblacional de la zona "que compense la insuficiència inversora dels últims anys" i també la reestructuració del deute públic generat per la falta de finançament de l'Estat a través d'un procés en el qual s'establisca un calendari d'amortitzacions "assumible".

     

    Pujar