elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els valencians podran sortir de la Comunitat i es relaxarà el toc de queda a partir d'el 9 de maig

Els valencians podran sortir de la Comunitat i es relaxarà el toc de queda a partir d'el 9 de maig
  • Ximo Puig avança quines restriccions es mantindran i s'aixecaran quan decaigui l'estat d'alarma

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha confirmat aquest dilluns que a partir de la setmana vinent s'eliminaran algunes restriccions o s'atenuaran. La caiguda de l'estat d'alarma, la situació de baix risc de contagi a la Comunitat Valenciana i l'avanç de la vacunació estan darrere d'aquesta decisió que, en qualsevol cas, no es prendrà fins a finals de setmana.

Ximo Puig, en una compareixença davant els mitjans aquest dilluns, ha explicat que els valencians -en cas de decaure l'estat d'alarma- podran ixir de la Comunitat Valenciana encara que demana precaució: "No hi ha a sobre de la taula cap perimetració de cap espai regional ni local, però sempre demanaré la màxima prudència. [...] El virus hi és i segueix fent molt de mal ", ha dit Puig al entendre que decaurà l'estat d'alarma.

Sobre el toc de queda, el president reconeix que no és partidari que decaiga encara que segurament sí que es relaxarà: "No crec que haja de decaure fins i tot el toc de queda, però segons les dades pot augmentar". El president creu que aquesta limitació de la mobilitat a la nit "ha ajudat molt" a contenir els contagis.

Ximo Puig no ha volgut especular sobre aquesta qüestió i ha emplaçat a finals de setmana a conèixer les restriccions a partir del 9 de maig, després de reunir-se el Consell Interdepartamental que està prenent les decisions en la desescalada: "Durant aquesta setmana avaluarem, ara és un moment d'anàlisi. [...] els informes epidemiològics i els experts ens aconsellaran sobre aquest camí ", ha dit el president, que ha avançat, a més, que la Conselleria de Sanitat està estudiant les restriccions d'ara però també les d'un futur.

I és que preocupen dinàmiques com la variant índia, tal com ha reconegut el president: "Continuarem amb una desescalada prudent i combinant tres qüestions: prevenció en base a les restriccions, vacunació que està avançant i el sistema de rastreig que està aconseguint capturar i encapsular els brots ".

També la consellera de Sanitat, Ana Barceló, s'ha pronunciat sobre aquesta qüestió a Alacant, i ha recordat que el virus segueix entre nosaltres: "No ha finalitzat la pandèmia, seguim amb mesures restrictives per evitar que hi haja una major transmissió i no trobar-se amb una situació no desitjable ".

La Comunitat Valenciana porta set setmanes per baix dels 50 casos per cada 100.000 habitants, una incidència acumulada que ens situa a la zona més baixa de risc i, de fet, la valenciana és la comunitat amb un risc de contagi menor. Per això, les decisions que es prenguen seran sempre des de la prudència i s'acudirà a del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana perquè les decisions es prenguen "amb informes epidemiològics que respon a criteris científics i no a una decisió política", ha dit Barceló.

Vacunació

El president de la Generalitat confia que s'accelere el ritme de vacunació i que al acabar el mes de maig tots els majors de seixanta anys estiguen vacunats. Al juny es vol aconseguir el mateix amb els més grans de 50 anys: "Maig és clau perquè a l'estiu hi haja una recuperació econòmica i social".

Tal com els ha avançat elperiodic.com, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública té previst administrar en els pròxims set dies 324.190 dosis de les quatre vacunes en la Comunitat Valenciana, totes elles ja autoritzades en el mercat europeu.

Pujar