elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Xarxa de Municipis per l’Agroecologia, entre els quals València, rep un premi per fomentar l’alimentació saludable

    El regidor d’Agricultura, Alimentació Sostenible i Horta de l’Ajuntament de València, Alejandro Ramon, en la seua qualitat d’actual president de la Xarxa de Municipis per l’Agroecologia, ha rebut este divendres en Madrid la comunicació per part del ministre de Consum, Alberto Garzón, del premi estratègia NAOS d’especial reconeixement per a la xarxa de municipis creada en 2018 per a impulsar polítiques alimentàries saludables i sostenibles en l’àmbit local. La xarxa està integrada per València i d’altres 23 municipis amb gran diversitat geogràfica i poblacional.

    Alejandro Ramon s’ha felicitat pel reconeixement i ha destacat “l’experiència que aporta València, que ha estat pionera en l’àmbit estatal en la creació d'un Consell Alimentari Municipal i l'aprovació d'una Estratègia Alimentària de ciutat, amb el consens de tots els grups polítics municipals”. A més, ha recordat que a banda del treball del personal municipal, “València també ha aportat el seu divers i ric ecosistema social amb la participació de diverses entitats en el Consell d'Organitzacions Socials de la Xarxa on participen activament entitats locals com ara Justícia Alimentària, CERAI, la Càtedra Terra Ciutadana de la Universitat Politècnica de València o la Fundació Mundubat, entre altres”.

    Per al regidor, “eixa implicació i l’assessorament d’estes entitats i del conjunt del Consell Alimentari ha impulsat canvis en la compra pública alimentària municipal, com ara les modificacions rellevants en els plecs de les licitacions dels servicis de menjadors de les escoletes municipals a tall d’exemple”.

    Alejandro Ramon ha recordat que la Xarxa es va constituir en 2017 i, un any després, es va constituir l’associació estatal. “Durant estos cinc anys de treball intens ens hem dotat d’una estructura que ha permés la implicació de representants polítics, tècnics i de la societat civil de pobles i ciutats amb colors polítics diversos per a un objectiu comú. Per això, este guardó és fruit del treball de moltes persones i esdevé una magnífica oportunitat per oferir la nostra xarxa a tots els municipis interessats a afrontar el repte de la transició agroecològica urgent i que vulguen treballar per una alimentació saludable i sostenible per a tot el món”.

    La comunicació del premi

    La xarxa s’ha reunit este matí a Rivas-Vaciamadrid amb l'objectiu de deliberar sobre les estratègies a desenvolupar durant l'any vinent. Jorge Molero, actual coordinador de la Xarxa de Municipis, ha afirmat que “davant un sistema alimentari globalitzat insostenible, que no complix amb el dret a una alimentació saludable per a tot el món i a més genera una desigualtat entre l'urbà i el rural, necessitem polítiques que relocalitzen la producció, transformació i distribució d'aliments”. Per a Molero, “les Administracions Públiques, especialment les entitats locals, tenen un paper fonamental per a desenvolupar i implementar polítiques locals que permeten dur a terme esta transformació. Per a ajudar-los, la Xarxa de Municipis per l'Agroecologia s'ha marcat com a objectiu ser l'espai de referència per a intercanviar experiències i aprenentatges entorn d'això”.

     

    Pujar