elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Visit València i Open House colaboren per a posar en valor l´avantguarda de l´arquitectura valenciana

    València participa este cap de setmana en el Open House WorldWide, un esdeveniment internacional, en format virtual, en el qual professionals de l'arquitectura, dissenyadors i urbanistes debaten sobre el canvi climàtic, el transport, les infraestructures i/o el disseny de les ciutats en un escenari post-covid. Un total de 46 ciutats de tot el món seran presents en este certamen, entre elles Zuric, Viena, Taipei, Estocolm, Roma, Praga, Porto, Oslo, Nova York, Monterrey, Mèxic i Milà. A més de València, participen altres dos ciutats espanyoles: Palma i Barcelona.

    El regidor de Turisme i president de Visit València, Emiliano García, ha destacat que “este certamen internacional és una oportunitat per a València, una finestra per a projectar la nostra arquitectura més avantguardista i innovadora a un públic professional i especialitzat”.  “No exagerem si afirmem que València atresora una riquesa i varietat arquitectònica única a Europa. La seua trama urbana és un tapís viu, que reflecteix, a través de diferents estils, el llegat històric de tots els valencians i valencianes. Només a la nostra ciutat és possible trobar un dels majors centres històrics d'Europa, travessat per carrers i places en el qual l'arquitectura medieval, el modernisme i el racionalisme s'alternen amb harmonia”, ha destacat Emiliano García. “Si a més li sumem un barri mariner amb una essència única, una autèntica fita de l'arquitectura avantguardista com és la Ciutat dels Arts i els Ciències i un Llit del Riu Túria que s'ha convertit en un espai verd de referència amb més de 10 km que vertebra la ciutat, és fàcil entendre per què estem davant una ciutat que sorprén en cada racó” ha conclòs.

    Per part seua, Sara Portela, membre del comité d'organització de Open House València, agraeix a “Visit València la seua col·laboració amb el festival en la difusió de la cultura. Open House València obri les portes de la millor arquitectura als habitants de la ciutat. Ara, amb la primera edició de Open House Worldwide, obrim una finestra al panorama internacional.”

    Entre les moltes alternatives amb les quals compta València per a donar visibilitat al certamen OPEN HOUSE World Wide, la ciutat presenta els icònics edificis de Bombas Gens, Espai Verd i Teatre El Musical. Per a això, s'han preparat diversos audiovisuals en els quals es destaca com a través de l'arquitectura es projecta la identitat, la memòria i la cultura d'una ciutat, com la reconstrucció i rehabilitació d'espais arquitectònics contribueix a la regeneració de l'entorn i dels barris, i com València es va avançar a l'arquitectura del futur.

    Així mateix, es projectarà el vídeo-documental "Els Jardins del Túria", sobre el llit del riu Túria, el disseny inicial del qual va ser desenvolupat per Ricardo Bofill, i la vinculació d'este espai valencià amb el caràcter i la forma de vida dels propis residents. Es posa en valor que en este espai compte amb zones per a diverses activitats com a jocs infantils- el Parc Gulliver- i instal·lacions esportives del més alt nivell- que respon a les aspiracions de la societat dels anys 80. En el reportatge participen Marisa Gallén (dissenyadora), Ana Serratosa (col·leccionista i mecenes), Sandra Gómez (vicealcaldessa de València), Juan Lagardera (periodista), així com els arquitectes autors de diversos trams de Riu, Tito Llopis i  Juan Otegui.

    En el reportatge, la vicealcaldessa de València, Sandra Gómez, reivindica el paper que exerceix el riu actuablemente com "el gran pulmó verd de la ciutat" i ha recordat que es tracta del "primer  gran projecte de l'urbanisme democràtic".  Gómez ha explicat que un dels reptes als quals s'enfronta el riu és la renaturalització des d'una perspectiva de la sostenibilitat així com a la seua connexió amb la franja litoral, amb el parc de la Devesa i amb les poblacions limítrofes.  

    La vicealcaldessa ha apostat per desenvolupar "un recorregut natural del riu d'oest a est, tenint en compte que es tracta d'un espai versàtil al qual es pot baixar a practicar esport, passejar, gaudir de la lectura o d'un dia en família". "Tots els usos han de ser compatibles amb un relat que ens recorde que al riu que un dia va ser i ens connecte amb el riu que volem llegar a les pròximes generacions", ha afirmat.

    Finalment, el 15 de novembre, es desenvoluparà la ponència “Múltiples Valències: escolta la terra de les flors, la llum i l'amor” que es podrà seguir en directe a través de Youtube

    Pujar