elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els valencians celebren San José amb música als balcons i mascletàs improvisades

Els valencians celebren San José amb música als balcons i mascletàs improvisades
Els valencians celebren San José amb música als balcons i mascletàs improvisades

  Marcat en roig en el calendari, el 19 de març és sens dubte un dels dies més especials per als valencians. Una jornada repleta de tradicions amb la qual es dóna la benvinguda a la primavera acomiadant al costat del foc a les falles.

  Però aquest 2020 l'escenari va ser molt diferent. No va haver-hi mascletà en la Plaça de l'Ajuntament, restaurants replets de famílies celebrant el dia del pare, ni foc a mitjanit en cada comissió de la ciutat de València.

  Podria semblar desolador, però la veritat és que com si ressorgiren de les cendres milers de valencians van adaptar aquesta celebració als moments de confinament que viu tota Espanya. Els balcons i terrasses es van convertir en un gran escenari en el qual es van interpretar gran èxits de la nostra música més tradicional, a través de la iniciativa Festivals de Balcons.

  Es tracta d'una proposta impulsada per FSMCV amb la qual es va posar banda sonora al 19 de març de 2020 amb els pasdobles ‘Paquito el Xocolater’ i ‘Amparito Roca’ que van sonar en moltes de les localitats valencianes amenitzant el que va ser el sisé dia de la quarantena.

  Però no sols música vam poder sentir des de nostra les nostres cases aquest dijous. També alguna mascletà improvisada en la qual els petards van ser substituïts per cassoles i els pirotècnics professionals per fallers que van voler acomiadar les seues festes de la manera més honrada possible.

  Una cremà virtual

  La Falla municipal d'enguany va viure la seua cremà més trista la setmana passada, fora de data i sense públic. Malgrat això, aquest 19 de març si es va celebrar una cremà: la de la falla immaterial.

  Una crema molt particular, perquè es va fer a través d'internet i en una Plaça de l'Ajuntament virtual. Així a través d'aquesta iniciativa de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de la Universitat de València, el dia de San José no es quede sense la seua ració de foc corresponent.

  Pujar