elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València se suma a la lluita contra la bretxa salarial entre homes i dones que se situa en un 20%

València se suma a la lluita contra la bretxa salarial entre homes i dones que se situa en un 20%
  • Les dones cobren al voltant de 6.000 menys a l'any que els homes i treballen “gratis” a Espanya una mitjana de 88 dies a l'any

MÉS FOTOS
València se suma a la lluita contra la bretxa salarial entre homes i dones que se situa en un 20% - (foto 2)
València se suma a la lluita contra la bretxa salarial entre homes i dones que se situa en un 20% - (foto 3)
València se suma a la lluita contra la bretxa salarial entre homes i dones que se situa en un 20% - (foto 4)
València se suma a la lluita contra la bretxa salarial entre homes i dones que se situa en un 20% - (foto 5)

Aquest 22 de febrer és el Dia Internacional de la Igualtat Salarial en el qual es reivindica l'erradicació de la bretxa salarial existent entre homes i dones. L'associació d'Empresàries i Professionals de València (EVAP), ha organitzat una sèrie d'activitats i actes entre els quals es troba la col·locació d'una taula informativa al costat de la façana de l'Ajuntament de València, en col·laboració amb la Regidoria d'Igualtat, per a conscienciar sobre la bretxa salarial que existeix entre homes i dones.

Segons dades de la pròpia EVAP, la bretxa salarial a Espanya és del 19,5% mentre que a la Comunitat Valenciana supera el 21%. Les dones cobren al voltant de 6.000 menys a l'any que els homes i treballen “gratis” a Espanya una mitjana de 88 dies a l'any.

L'Ajuntament de València, així com la Generalitat Valenciana, s'ha sumat a aquests actes comptant amb la presència de l'alcalde de València, Joan Ribó; la vicealcaldessa, Sandra Gómez; la regidora d'Igualtat, Lucía Beamud. També ha acudit a mostrar el seu suport la vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra.

Ribó ha declarat que “no té sentit que encara hui el salari mitjà de les dones siga un 20% inferior al dels homes, per això és necessari, una vegada més, reivindicar la igualtat efectiva entre dones i homes” i ha remarcat que es tracta “d'una qüestió de drets humans, a mateix treball mateix salari. Hem que treballar totes i tots per a erradicar aquesta desigualtat”.

Mónica Oltra ha subratllat que “sembla increïble, però a hores d'ara del segle XXI hem de continuar reivindicant que a igual treball, igual salari”. La vicepresidenta de la Generalitat ha avançat que “estem ultimant l'esborrany de la llei d'igualtat que tindrà un apartat específic en tal que les empreses de més de 50 treballadors tinguen transparència retributiva, hauran de fer públiques les seues taules salarials de manera que, si hi ha un desviamiento de més del 5% quant al salari entre homes i dones, hauran de fer plans per a revertir aqueixa bretxa en un terme determinat”.

La vicealcaldessa de València, Sandra Gómez, ha assenyalat que “hui és un dia molt especial perquè reivindiquem un fet que és absolutament injust que el continuem vivint en ple segle XXI i és la bretxa salarial”. Gómez ha apostat perquè “des de les administracions públiques hem de treballar per a saltar aqueixa bretxa laboral amb mesures com la pujada del salari mínim o la pròpia reforma laboral que ens va a ajuda a equilibrar aqueixa bretxa que per desgràcia continua sent molt important”.

La vicealcaldessa ha anunciat que “des de l'Ajuntament presentarem una moció per a reivindicar la necessitat d'impulsar polítiques locals que ajuden a reduir la bretxa”.

D'altra banda, la portaveu del PP a l'Ajuntament de València, María José Catalá, ha insistit que “per a contribuir a un futur millor és necessari que la igualtat, l'equitat, la justícia, siguen els valors fonamentals de la nostra societat i transmetre-li'l als més xicotets, que aprenguen i cresquen en una societat igualitària”.

El portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, ha indicat que “a la ciutat de València hi ha un 21% de bretxa salarial, i està molt per damunt de la mitjana d'Espanya i les dades de l'atur ens diuen que el 60% són dones, queda clar que a les dones de València els costa més trobar treball i una dignitat salarial respecte a l'home”.

Tal com ha explicat la presidenta de la EVAP, Eva Blasco, “aquesta bretxa no és una imaginació, és una realitat. Cal treballar des de la infància per a conscienciar, i cal treballar perquè les carreres professionals de les dones no es vegen compromeses per temes com la maternitat o la cura de familiars i treballar perquè les dones ocupen llocs de responsabilitat”.

Pujar