1 d’octubre de 2020 1/10/20

València, sense govern municipal a set dies del ple d'organització

València, sense govern municipal a set dies del ple d'organització - (foto 1)

  En la nit electoral de 26 de maig semblava que les negociacions entre Compromís i el PSPV anaven a ser un camí senzill. Ara, quaranta-quatre dies després, la situació és completament diferent doncs a tan sols una setmana que se celebre el ple d'organització de l'Ajuntament de València les negociacions entre totes dues formacions es troben completament paralitzades.

  Les últimes notícies que ha aflorat són ja de primers de mes, quan la líder socialista a la ciutat, Sandra Gómez, va demanar a Compromís un gest de “lleialtat i confiança” que sembla no haver arribat. I és que, l'alcalde Joan Ribó ja va manifestar la seua opinió que ells ja havien cedit en gran part i que s'estan posant sobre la taula moltes alternatives per a poder conformar aqueix govern de coalició al qual aspiren.

  Un punt de vista no compartit pel PSPV des d'on creuen que la formació valencianista no està sent lleial al que es parla en la taula de negociació, perquè l'acusa de defensar unes idees cara als mitjans de comunicació i unes altres en les negociacions. A més, el fantasma d'un possible govern en solitari de Compromís continua molt present entre els regidors socialistes.

  Dos models de govern diferents

  Un dels principals inconvenients amb els quals s'han trobat els equips negociadors del PSPV i Compromís ha sigut el model de gestió, una disputa que va començar amb la petició socialista d'incloure en l'equip de govern la figura de la vicealcaldía.

  Aquesta petició no va ser ben rebuda per Compromís, qui veu poca necessària la seua inclusió i considera que seria molt més efectiu continuar apostant pel mateix model que va implantar fa quatre anys en el consistori i la signatura de l'acord de la Nau.

  En canvi, Gómez defensa la inclusió d'aqueixa vicealcaldía en el govern assegurant en més d'una ocasió que si no fora per l'augment de vots que ha obtingut el seu partit en les eleccions municipals un govern del bloc d'esquerres no seria possible.

  És per això, que des del PSPV s'allunyen de la idea de replicar el model dels últims quatre anys i s'acosta a la possibilitat d'inspirar-se en l'estructura del govern de la Generalitat en el qual en cada àrea de treball es compta amb representants de cadascun dels partits que integren el govern.

  Ara, amb les negociacions paralitzades i amb rumors que apunten al fet que es podrien estar duent a terme fora del focus mediàtic el que puga ocórrer fins al pròxim 17 de juliol i en la celebració d'aqueix ple d'organització queda en un dubte constant.

  Pujar