elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València posa en marxa un pla de reforç de la neteja en el barri de Marxalenes

València posa en marxa un pla de reforç de la neteja en el barri de Marxalenes
  • L'alcalde, Joan Ribó, ha visitat este matí el barri de Marxalenes, acompanyat pel vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo

MÉS FOTOS
València posa en marxa un pla de reforç de la neteja en el barri de Marxalenes - (foto 2)
València posa en marxa un pla de reforç de la neteja en el barri de Marxalenes - (foto 3)

L'Ajuntament de València posarà en marxa un Pla especial de reforç de la neteja i recollida de residus en el barri de Marxalenes, donada la seua particular idiosincràsia i necessitats específiques. L'alcalde, Joan Ribó, ha anunciat este matí la iniciativa, durant la trobada que ha mantingut amb l'associació de veïns de Marxalenes. “Estem treballant per a millorar les condicions d'este barri i de tots els barris de València”, ha afirmat l'alcalde, qui ha subratllat també que l'Ajuntament presentarà a finançament europeu diferents projectes d'enjardinament de solars del barri, una històrica reivindicació veïnal. L'alcalde, finalment, s'ha referit a les iniciatives de millores de la seguretat ciutadana que es derivaran de la pròxima aprovació de l'Ordenança de Convivència.

Ribó ha visitat la zona, acompanyat pel vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, i ha escoltat les demandes i propostes del veïnat de la zona, de boca del president de l'Associació Veïnal de Marxalenes, Francisco Lamas, qui ha participat en la visita junta amb diversos representants de l'associació. Tal com ha detallat el vicealcalde, Sergi Campillo, el Pla de reforç per a Marxalenes preveu l'increment de l'escombratge manual, aigualeig, neteja de taques i repàs de neteja en el paviment i en les ubicacions al voltant dels contenidors de residus. Durant les primeres setmanes dels mesos d'octubre, novembre i desembre, així com la tercera setmana de desembre (del 20 al 24), s'implementaran els servicis, amb un pressupost total (fins al pròxim 31 de desembre) de 18.961,48 €.

S'intensificarà la neteja, afegint una setmana de cada mes 2 equips d'escombratge manual de dilluns a dissabtes en torn de vesprada, cada 2 dies (suposa un increment mensual de la freqüència de 6 a 9 vegades durant eixa setmana, i un augment de 6 a 9 persones operàries). A més, hi haurà un camió d'autocuba d'aigualeig a la vesprada de dilluns a dissabte (s'incrementa la freqüència d'aigualeig de cada 21 dies a una vegada per setmana); i un equip d'hidronetejadora realitzarà un servici una setmana de cada mes, de dilluns a dissabtes en torn de matí per a netejar els contenidors de residus exteriorment, les àrees al voltant dels contenidors de residus i les taques en voreres i carrers per a vianants. La freqüència d'este servici s'incrementa de trimestral a mensual. Finalment, un equip amb camió treballarà de dilluns a dissabtes en torn de vesprada en tasques de recollida de mobles abandonats, així com recollida dels residus que apareixen en l'exterior dels contenidors després del servici de recollida de residus. Actualment, este servici es realitza per demanda amb avisos de la ciutadania al 010, i per detecció del personal inspector de l'Ajuntament; a partir d'ara, i fins al 31 de desembre este servici serà diari durant una setmana de cada mes.

En estos moments, el barri de Marxalenes compta amb 80 contenidors de fracció de resta (75 d'accés lateral i 5 d'accés posterior); 39 contenidors de fracció orgànica, 39 contenidors de fracció envasos lleugers; i altres 32 contenidors de fracció paper i cartó.

Enjardinament de solars

Per part seua, el vicealcalde Sergi Campillo ha explicat que l'Ajuntament ha inclòs diversos projectes d'enjardinament i habilitació de solars del barri de Marxalenes per a ser presentats i optar com a candidats a rebre finançament europeu, en resposta a les reivindicacions veïnals sobre este assumpte. Campillo ha explicat que estos projectes estan en el ‘portfolio’ de propostes a presentar per a rebre fons europeus.

En este sentit, l'alcalde ha destacat també la proposta veïnal, susceptible així mateix de rebre finançament europeu, de rehabilitar alqueries les estructures de les quals van ser assegurades durant el passat mandat, perquè puguen ser utilitzades per entitats ciutadanes de la zona. “Em sembla una molt bona idea per a estes alqueries”, ha afirmat Joan Ribó, qui ha assenyalat la voluntat del Govern municipal de “treballar en esta direcció”.

L'Ordenança de Convivència

Durant la trobada amb l'associació veïnal, l'alcalde ha constatat un altre dels assumptes fonamentals per al barri, la problemàtica del ‘botellot’, “que es dona en tota la ciutat i en tota Espanya, i que és també, segurament, una conseqüència parcial del final de la pandèmia, però que repercuteix en molèsties al veïnat dels barris”, ha explicat. “Per això jo volia visitar esta zona i veure directament les situacions i els problemes per a poder plantejar solucions eficaces”, ha afegit l'alcalde.

Ribó s'ha referit a l'elaboració de la nova Ordenança de Convivència, sobre la qual s'està treballant en estos moments. “Una vegada els servicis municipals competents emeten els seus informes sobre el text, este s'aprovarà de manera provisional per a poder posar-lo en marxa”, ha explicat Joan Ribó. L'alcalde ha recordat que València manca d'una ordenança de convivència “perquè a finals de l'any 2009, es va plantejar, i fins i tot es va aprovar inicialment; però es va quedar en un calaix i actualment no hi ha una ordenança com a tal”. Per això, l'actual govern s'ha compromés a tirar endavant esta ordenança, “en la qual es presta especial atenció a problemes com el ‘botellot’, els problemes de convivència i els de violència de gènere”, ha subratllat el primer edil. Finalment, Ribó ha anunciat que en els pròxims dies es resoldrà definitivament la incorporació dels nous agents de la Policia Local, “que se sumaran per a reforçar la policia de barri en Marxalenes, igual que en els altres barris”.

Pujar