elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València inicia la seua gran transformació: en 2023 començaran les obres del canal d'accés

València inicia la seua gran transformació: en 2023 començaran les obres del canal d'accés
  • Es tracta d'un gran canvi urbanístic que suposarà la construcció d'un espai verd de quasi 50.000 metres quadrats i la unió dels barris del sud

L'any 2023 serà recordat com a “històric” per a la ciutat de València amb l'inici de les obres del canal d'accés ferroviari previstes en el primer semestre de l'any, l'actuació de més envergadura a València en dècades. Amb el soterrament de les vies del tren es transformarà el paisatge urbà verd i es cosiran els barris del sud. El medi ambient, l'esport i la diversitat també protagonitzaran el full de ruta municipal en 2023 amb els preparatius per a exercir de Capital Verda Europea 2024, l'organització dels Gai Games 2026 i els avanços en la Missió Climàtica València 2030.

La recent adjudicació de les obres del canal d'accés per valor de 443,3 milions d'euros suposa el tret d'eixida per al soterrament de totes les vies en les estacions de València Nord i Joaquín Sorolla, la prolongació dels túnels del node sud i la remodelació de l'estació de l'AVE, i impulsarà el corredor mediterrani. Aquesta actuació començarà a executar-se en 2023 i culminarà en 2027. La intervenció contempla l'eliminació del conegut com scalextric ―el viaducte de Giorgeta― i alliberarà per complet l'espai que ara ocupa la platja de vies en superfície, després de la qual cosa l'Ajuntament ampliarà el Parc Central i començarà la urbanització del futur bulevard García Lorca, que es convertirà en un corredor verd de 49.000 metres quadrats.

L'alcalde, Joan Ribó, ha destacat les millores que el projecte implica per a tota la ciutat, però especialment per al veïnat de Russafa i Malilla: “El paisatge de València canviarà per a millor i tancarem la ferida oberta que travessa València des de fa tants anys”. Els pressupostos municipals de 2023 inclouen una partida per a pagar la primera anualitat dels treballs. L'aportació econòmica de l'Ajuntament al projecte és del 25%, de manera que, segons el conveni signat l'estiu passat entre l'administració local i autonòmica i el govern central, València abonarà 133 milions d'euros per a executar les obres.


València es prepara per a exercir de Capital Verda Europea 2024 i acollir els Gai Games en 2026

Enguany la ciutat també es prepara per a exercir de Capital Verda Europea 2024 i avançar juntament amb les altres 99 localitats seleccionades per la Comissió Europea per a ser climàticament neutres abans de 2030. A més, en 2026 serà seu dels Gai Games. Per a l'alcalde, Joan Ribó, aquests esdeveniments suposen “la projecció de la València saludable, sostenible, innovadora i inclusiva que som”.

“En 2023 continuem apostant per l'increment de la infraestructura verda i la promoció de la biodiversitat urbana, la missió climàtica i l'eficiència energètica, la mobilitat sostenible i la recuperació de l'espai públic, i l'alimentació de proximitat vinculada a l'horta”, ha manifestat l'alcalde. Aquests són els eixos sobre els quals s'assentisca el títol de Capital Verda Europea amb el qual València s'erigirà en “referent mediterrani de sostenibilitat” l'any que ve. El reconeixement de la Unió Europea implica un premi de 600.000 euros, a més d'altres beneficis, com “la capacitat d'optar a subvencions comunitàries, un increment del turisme, una major arribada de la inversió, més creació de llocs de treball i un impacte mediàtic positiu”.

Ribó ha destacat les experiències com a Capital Mundial del Disseny i Capital Europea de Turisme Intel·ligent en 2022, que han obert el camí a altres guardons que “confirmen les polítiques públiques que tenen per objectiu aconseguir una ciutat més innovadora i sostenible”. El màxim responsable municipal s'ha referit igualment a la celebració dels Gai Games entre els mesos de maig i juny de 2026. València ha sigut nomenada per a acollir uns jocs que esperen 12.000 atletes, 100.000 visitants i un impacte econòmic de més de 130 milions d'euros. Per a la seua elecció, ha puntualitzat el primer edil, “ha sigut clave la nostra condició de ciutat oberta, igualitària, diversa i inclusiva, i també que la Comunitat Valenciana tinga una de les legislacions LGTBI més avançades del món”.

Pujar