elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València completa la implantació del contenidor marró per als residus orgànics a tota la ciutat

València completa la implantació del contenidor marró per als residus orgànics a tota la ciutat
  • L'Ajuntament ha incrementat un 55,4% el pressupost per a la recollida selectiva de matèria orgànica i passarà a més de 3 milions d'euros

MÉS FOTOS
València completa la implantació del contenidor marró per als residus orgànics a tota la ciutat - (foto 2)

El vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana de l'Ajuntament de València, Sergi Campillo, ha presentat aquest matí la quarta i darrera fase de la implantació de la recollida de residus orgànics a la ciutat.

Segons ha informat Campillo, després de la implantació de les tres primeres fases s'estava donant servei al 70% de la ciutat, mentre que després de l'execució de la quarta, el 100% dels valencians comptaran amb la recollida de residus orgànics.

Els àmbits d'actuació d'aquesta ampliació es desenvoluparan a 11 districtes, 21 barris i 15 pobles. Els nous contenidors ja han començat a distribuir-se pels districtes de Ciutat Vella, l'Eixample, Extramurs (la Roqueta i Arrancapins), Pobles del Sud, La Saïdia (Trinitat), Pla del Real (Exposició), Algirós (Vega Baixa i la Carrasca), Benimaclet (Camí de Vera), Rascanya (Sant Llorenç), Pobles del Nord, i Poblats Marítims (el Grau, la Malvarrosa, Beteró i Natzaret).

Per això, el regidor d'Ecologia Urbana ha avançat que s'instal·laran 1.468 contenidors nous, i s'augmentarà el personal de 15 operaris a 25. A més, s'incrementa l'itinerari diari de recollida de 16 a 27. Amb tot això, es donarà cobertura a un total de 237.348 habitants.

Sergi Campillo ha indicat que la posada en marxa d'aquesta fase s'ha endarrerit a causa de la pandèmia, ja que “els recursos es van destinar a la desinfecció dels carrers i mobiliari urbà”. Però un cop s'ha demostrat que no hi ha evidència científica pel que fa al contagi de còvid a través de les superfícies, s'ha decidit executar aquest projecte.

Actualment la ciutat compta amb 21.747 contenidors i després de la fase IV n'hi haurà 22.747. Així, el contenidor marró (residus orgànics) s'equipara al contenidor groc (envasos), ja que tots dos suposen un 17% del total. D'altra banda, l'edil ha destacat que el contenidor de la resta cada vegada va perdent més protagonisme, i passarà de suposar el 42% al 39%.

El vicealcalde ha anunciat que es posarà en marxa una campanya informativa que comença demà, i que es prolongarà fins al proper 18 de gener. “Es contempla accedir a una població de 200.000 persones, que rebran cartes informatives a casa seva, en què s'inclou una explicació del nou servei, un full d'ajuda al reciclatge, i un calendari amb les dates i localització dels sis estands informatius que funcionaran diàriament en 75 localitzacions diferents per informar la ciutadania”.

Així mateix, “els qui s'acostin a aquests llocs rebran un kit on s'inclou un conjunt d'eines que faciliten el reciclatge: un cub marró de deu litres per a la separació dels residus orgànics a la cuina, un rotllo de bosses compostables per a cubs orgànica, embuts per reciclar l'oli, i compost realitzat a base de matèria orgànica reciclada”.

A més, l´edil ha avançat que "estem a punt d´incorporar 300 contenidors per al reciclatge de l´oli domèstic".

Increment pressupostari i canvi de paradigma

Sergi Campillo ha destacat l'increment pressupostari que l'Ajuntament ha previst per a la recollida selectiva de matèria orgànica, que passa dels 2.116.339 euros aquest any als més de tres milions d'euros (3.289.113 €) pressupostats per a l'any que ve , és a dir, 1,1 milions més, fet que suposa un augment del 55,4%.

Tot aquest esforç de conscienciació ciutadana i d'inversió s'està traduint en un increment notori de la recollida selectiva, ha assegurat Campillo, que ha ofert les dades sobre el volum de residus en els darrers anys, on s'observa un increment continuat dels materials separats , i especialment un increment agut dels residus orgànics, conseqüència de l'aposta pels contenidors separats.

El vicealcalde ha subratllat, a més, el fet que, malgrat que els moments d'expansió econòmica es veuen reflectits en un increment dels residus en general, a la ciutat de València aquests pics no han tingut la seva expressió similar a la recollida de restes, sinó a la d'orgànica, vidre i paper-cartró, per separat. “És un canvi de paradigma –ha afirmat Campillo- que reflecteix el canvi profund emprès en els darrers mandats en les polítiques de reciclatge”.

La implantació de la quarta fase de la recollida selectiva de matèria orgànica té un pressupost total de 216.478 euros (77.722 € per a la instal·lació en si, i la resta per a la campanya informativa).

Pujar