23 d’octubre de 2020 23/10/20

Una start up valenciana construeix la primera casa a Àfrica mitjançant impressió en 3D

Una start up valenciana construeix la primera casa a Àfrica mitjançant impressió en 3D - (foto 1)
  • Es tracta d'un habitatge de 32 metres quadrats construïda en tot just 12 hores gràcies a la tecnologia de desenvolupament propi de la start up valenciana

MÉS FOTOS
Una start up valenciana construeix la primera casa a Àfrica mitjançant impressió en 3D - (foto 2)

Be Habite 3D, l'empresa líder en construcció d'habitatges a través d'impressores 3D nascuda en l'ecosistema emprenedor de la Universitat Politècnica de València (UPV), continua fent història. Fa poc més d'un any, va aconseguir ser la primera a Espanya a construir una casa in situ amb una impressora 3D. Ara repeteix resultat en el continent africà, en el marc del certamen Solar Decathlon Africa 2019 (SDA 2019) celebrat en el Green Energy Park de Ben Guerir (Marràqueix, el Marroc).

Capaç d'alçar un habitatge de 32 metres quadrats en 12 hores

Es tracta d'un habitatge de 32 metres quadrats (huit més que l'edificada al campus de Vera de la UPV) construïda en 12 hores gràcies a la tecnologia de desenvolupament propi de la start up valenciana.

La impressora 3D professional per a la indústria de la construcció, batejada com BEM PRO 2, es mou dibuixant el contorn de l'obra i, progressivament, aboca capes que forgen i se solidifiquen una damunt d'una altra fins a construir un mur ferm de formigó armat. Amb ella, a més d'abaratir els costos de construcció, es redueixen notablement la generació de residus, les emissions de CO2 i els riscos laborals produïts durant l'execució de l'estructura.

BEM PRO 2 disposa, així mateix, de capacitat d'impressió ininterrompuda, un sistema de control d'accés de persones a la zona de treball, estabilitzadors per al muntatge, guies modulars que permeten edificar en qualsevol terreny, un motor intel·ligent amb comunicació Wi-Fi i una tècnica de muntatge ràpida i segura.

Quatre enginyers emprenedors de la UPV

Be More 3D va sorgir en 2014 de l'entorn emprenedor d'Idees UPV, l'òrgan impulsor de les iniciatives emprenedores de la Universitat Politècnica de València. De la seua mà, Vicente Ramírez, José Luis Puchades, José Guillermo Muñoz i Joaquín Martín, enginyers d'edificació els tres primers, i enginyer en electrònica i automatisme aquest últim (tots ells, per la UPV), van iniciar el projecte finançant-lo a través d'uns clauers impresos en 3D. En només dues setmanes, van vendre al voltant de 1.500 unitats i, amb els diners recaptats, van comprar peces de segona mà.

Posteriorment, gràcies a una investigació dirigida per José Ramón Albiol, professor del Departament de Construccions Arquitectòniques de la UPV, van fer el següent pas desenvolupant un nou sistema d'impressió patentat, que és capaç de modelar qualsevol tipus de figura utilitzant com a material d'extrusió el formigó. La viabilitat de la proposta, d'enorme utilitat per a països en vies de desenvolupament o nuclis de població devastats per catàstrofes naturals o conflictes bèl·lics, va quedar demostrada a principis de l'estiu de 2018 a la Universitat Politècnica de València.

Després de l'èxit de la seua construcció en 3D a Espanya, Be More 3D va rebre la trucada de Solar Decathlon, la competició universitària de major prestigi internacional en l'àmbit de l'edificació sostenible, per a acudir en qualitat d'empresa convidada a la seua primera edició a Àfrica, acabada de finalitzar al Marroc amb la participació de 18 equips universitaris de tot el món.

"Ens van contactar des de l'organització del Solar Decathlon Africa 2019", explica José Guillermo Muñoz, "perquè acudírem com a empresa convidada en el marc del concurs d'arquitectura que allí se celebrava, així que decidim anar i fer la primera casa impresa en 3D amb formigó d'Àfrica". "Va ser tot un repte, tant a nivell d'infraestructures, aspecte en el qual hem de donar les gràcies als nostres partners IT3D Printer Group, que ens van facilitar molt el treball, com per les condicions atmosfèriques, ja que arribem a estar imprimint a més de 40 graus", afig.

Be More 3D va superar una vegada les dificultats, va finalitzar amb èxit la construcció i, com a colofó, va rebre el Premi a la start up més innovadora en el concurs per a emprenedors The Green Africa Innovation Booster, dotat amb 80.000 dirhams -al canvi, més de 7.500 euros-.

Pujar