elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
ENTREVISTA

Sergi Campillo: “La proposta del govern central, és un insult per a l'autonomia municipal”

Sergi Campillo: “La proposta del govern central, és un insult per a l'autonomia municipal”
  • Elperiodic.com entrevista al vicealcalde de la ciutat de València per a analitzar les actuacions dutes a terme durant la pandèmia i altres assumptes d'actualitat

Amb un primer any de la segona etapa de la coalició Compromís-PSPV al capdavant de l'Ajuntament de València, marcat per la pandèmia del coronavirus, els plans del govern municipal han hagut d'adaptar-se a les noves realitats, que no són poques.

En els últims mesos, el consistori ha realitzat importants inversions en matèria econòmica, social i també cultural per a intentar pal·liar els efectes del COVID-19 en la capital del Túria. A més, de manera paral·lela s'han impulsat nous projectes com, per exemple, la conversió en zona de vianants de la plaça de l'Ajuntament o lloc ‘la primera pedra’ del qual serà el Pla Verd que marcarà els passos a seguir sobre aquesta matèria en els pròxims deu anys.

Per a parlar d'aquests temes, elperiodic.com entrevista al vicealcalde i regidor encarregat de l'Àrea d'Ecologia Urbana, Emergència Climàtica i Transició Energètica, Sergi Campillo.

Pots llegir l'entrevista al complet, a continuació:

Pregunta: La pandèmia del coronavirus marca qualsevol part informatiu en aquests moments i la primera pregunta és obligatòria Com està vivint l'Ajuntament de València els rebrots que s'estan produint a la ciutat?

Resposta: Amb molta atenció i preocupació, òbviament. En tot cas cal fer una anomenada a la tranquil·litat, ara tothom té tota la informació, i el més important és complir amb les mesures d'autoprotecció i de protecció cap als altres. Està en joc, no sols la nostra salut i la del nostre entorn, també la tímida recuperació econòmica que s'estava produint.

P: Des de fa ja algunes setmanes l'ús de la màscara és obligatòria en tota la Comunitat Valenciana, però s'està demostrant que no és suficient Considera que s'haurien de prendre més mesures?

R: Si cada persona complira amb el que les autoritats han determinat això estaria controlat. Ara hi ha una obligació de portar màscara i unes recomanacions d'higiene de les mans, però és veritat que som una societat mediterrània a la qual ens agrada molt el contacte social, alguna cosa que en altres llocs d'Europa no es dóna tant, i aquestes circumstàncies tenen el seu revers, que és que si relaxem les mesures podem acabar contagiats.

D'altra banda està el debat de l'oci nocturn, que és complex. Entenc la situació dels empresaris que tenen els seus locals i l'angoixa que els produeix però és evident que en ells és molt complicat guardar les distàncies de seguretat o que tothom porte la màscara. Quan la gent comença a beure alcohol relaxem els compartiments.

No podem mirar cap a un altre costat, les autoritats hauran d'estudiar com evoluciona la situació de la pandèmia i decidir si cal prendre mesures més dràstiques.

P: Comparteix llavors la visió de l'alcalde de tancar l'oci nocturn?

R: L'alcalde ja va indicar que és una decisió que li correspon a la Generalitat Valenciana, i ell dóna suport a aquestes decisions. En tot cas, va fer una reflexió – igual que la vicepresidenta Mónica Oltra - i és que és molt difícil mantindre les mesures de seguretat en alguns àmbits i evidentment l'oci nocturn és un d'ells. No es pretén demonitzar a ningú però hi ha característiques que ho demostren. Cal fer les anàlisis amb totes les dades sobre la taula.

P: Situant-nos en el pitjor dels escenaris està la ciutat de València preparada per a una segona ona?

R: La ciutat de València té moltes administracions que tenen competències, una d'elles la sanitària que és la primera que ha d'estar assegurada i em consta que la Generalitat Valenciana ho està. De fet, ací aquesta l'hospital de campanya que es va construir al costat de la nova Fe i encara sort que es va construir perquè és una garantia que segurament no anem a saturar les nostres urgències.

I després des del punt de vista del govern municipal, ja tenim experiència amb el que ha passat. Ens vam haver de posar a marxar forçades a adaptar la maquinària administrativa a la realitat de la pandèmia i òbviament ara ja tenim una experiència acumulada i per tant ja sabem com fer les coses. Tenim els protocols per a fer-ho.

En conjunt, ens trobem millor preparats que abans.

P: Una de les qüestions que més han criticat des de l'oposició en aquests últims mesos és la inversió realitzada per a fer front a les necessitats de la pandèmia. Consideren que és insuficient. Creu que fan falta més recursos? Com reben en el govern municipal aquestes crítiques?

R: L'Ajuntament de València ha mobilitzat desenes de milions d'euros per a fer front a aquesta pandèmia. Em fa gràcia quan l'oposició fa aquest tipus de declaracions com que ‘només s'ha destinat el 2% del pressupost municipal’, perdona, és que del pressupost municipal de quasi 900 milions el capitule un que és per a pagar nomines del personal i això cal descomptar-ho o estan demanant que acomiadem a funcionaris que està prohibit per llei?

Els percentatges són molt patits i els números es poden retorçar de totes les maneres possibles però l'Ajuntament de València és un dels quals més esforç pressupostari ha fet per a fer front a la pandèmia.

Si que fan falta més recursos, però saps quals? Els que nosaltres ja tenim, els 60 milions d'euros del *remante de tresoreria del 2019 i que el govern central de manera inexplicable no ens ha deixat utilitzar plenament. Només ens ha autoritzat a utilitzar un 20%.

És inexplicable que un govern progressista haja sigut encara més restrictiu si cap que el govern anterior del PP en impedir l'ús lliure dels romanents de tresoreria positius que teníem els ajuntaments en una situació tan dramàtica com aquesta. Aqueixos diners és el que nosaltres necessitàvem per a poder fer front encara amb més força a la pandèmia.

P: En un dels últims plens van aprovar destinar aqueix superàvit a amortitzar el deute Al fet que es deu aquesta estratègia?

R: El que vam fer en el ple va ser, davant el risc que el govern central no ens deixarà utilitzar els romanents o fins i tot com s'ha demostrat després ens oferira donar-los a l'Estat en forma de préstec, acordem que amortitzar en deute aqueixos més de 30 milions d'euros. Això ens permet tindre més marge per a demanar crèdits l'any que ve i finançar inversions.

És una estratègia adequada perquè la proposta que ha fet el govern central, és un insult per a l'autonomia municipal. És impropi d'un govern que es diu progressista i que té vocació municipalista.

P: Deixant a un costat les qüestions econòmiques, un dels aspectes sobre els quals més recalcament s'ha fet des de les autoritats sanitàries és la desinfecció i neteja dues àrees que gestiona Com s'han adaptat a la realitat de la pandèmia? Es continua treballant igual pese haver entrat en la nova normalitat?

R: Els serveis de neteja i jardineria van adaptar la seua dinàmica normal a aquesta situació de pandèmia. El que va fer des del primer moment va ser establir un calendari de desinfecció del mobiliari urbà de residus i posar un equip important de persones per a desinfectar-lo.

Això ha anat disminuint conforme ho ha fet l'impacte de la pandèmia, si bé és cert que ara mateix estem seguint l'evolució i gràcies als estudis que estem realitzant sobre la presència del coronavirus en les aigües residuals de la ciutat, estem reorientant l'esforç a les zones amb majors presència de COVID-19 en les seues aigües.

A més, hem distribuït diversos equips per a desinfectar parcs infantils perquè així ho ha va determinar la Conselleria de Sanitat en una resolució en la qual es deia que s'havien de desinfectar aquests espais almenys una vegada al dia.

P: Tota aquesta situació també ha posat de manifest la necessitat de comptar amb espais més amplis i amb zones més verdes, dues qüestions sobre les quals des que vau arribar al govern en 2015 s'ha fet molt de recalcament. Sobre aquest tema, s'ha presentat el Pla Verd Quins canvis contempla aquest pla i que beneficis tindrà per als veïns en el futur?

R: El pla Verd és un pla estratègic a diverses dècades que posarà les bases. Primer farem una evolució i anàlisi per a saber com tenim la infraestructura verda de la ciutat i a partir d'aquesta anàlisi realitzarem un estudi detallat sobre quin és l'estructura verda adequada per a la ciutat a nivell de districte i de barri. Tot això de la mà dels veïns, perquè una part important d'aquest pla serà el procés participatiu

A més, volem explorar tot un món de possibilitat que encara no ho estan com per exemple les cobertes verdes dels edificis o ajudar els veïns a reverdir tots els balcons. Hi ha molt de marge de millora per a aquesta ciutat quant a infraestructura verda i el que es tracta és de posar negre sobre blanc

Això, a més, ens ajudarà a esmorteir l'efecte del canvi climàtic baixant la temperatura de la ciutat. Volem avançar en el camí de tindre una ciutat verda, sostenible i saludable, que és el que ens marquen els *ODS de l'ONU i les polítiques de la UE.

P: Quins temps per a desenvolupar-ho calculen?

R: El pla en si està ja licitat i ara un grup expert el redactarà. Pretenem tindre-ho llest en el primer semestre de l'any 2022. Després, el pla establirà com és l'horitzó temporal i el full de ruta per a arribar a l'òptim de la infraestructura verda de la ciutat sobretot pel que fa a la creació de nous espais en els barris.

Una vegada tinguem tota aqueixa fotografia del que necessitem veurem quant temps necessitem per a desenvolupar-les. Primer hem de tindre el pla i després veure que accions proposa.

P: Un altre dels aspectes sobre els quals les seues àrees més treballa és en qüestions relacionades amb el reciclatge. Són molts els plans impulsats, l'últim sobre aquesta pràctica a les platges, però Fa falta més conscienciació?

R: Sempre. Hem fet en els últims un gran esforç per a mostrar als veïns que si volem una ciutat sostenible tots hem de col·laborar i el primer és reduint la nostra producció de residus, però evidentment tots els residus han de ser correctament depositats en el seu contenidor.

Ara, tenim al cap i estem elaborant ja les bases d'una gran campanya de conscienciació i educació ambiental. Cada vegada més gent està conscienciada, però sempre hi ha marge de millora i això és el que volem fer en els pròxims anys.

P: València també s'ha postulat com a pionera pel reciclatge de les capsules de café Quin impacte tindrà aquesta proposta?

Aquest procés demostra que València aquesta a l'avantguarda a Espanya en gestió de residus. Es va posar en contacte amb nosaltres l'empresa Nespresso i ens va oferir la possibilitat de posar en marxa un procés per a recuperar tot l'envàs lleuger que es produeix a la nostra ciutat a través del contenidor groc. Això no són només les capsules de café també les tapes de cava que són de metall, són les safates d'alumini, els recipients de les veles, les tapes de iogurt…

Tot això, que de manera intuïtiva ho tirava al groc pensant que es reciclava no era així perquè la tecnologia de la planta no ho permetia perquè són massa lleugers i per tant acabaven en l'abocador. Se'ns va oferir ,en un exemple de col·laboració publique-privada, un conveni pel qual realitzen aqueixa inversió en la planta. Amb això, afavorim l'economia circular i també al medi ambient perquè deixem d'extraure noves matèries primeres de la naturalesa.

P: I finalment, s'ha complit un any del Pacte del Rialto, segona etapa de la coalició Quina valoració fa aquest inici de la segona etapa?

La valoració és molt positiva. Tenim un govern cohesionat, que òbviament a vegades discrepa perquè som dos socis de govern de partits diferents, però que sabem dialogar . El govern està més greixat.

Vull posar en valor la capacitat de dialogue que tenim en el govern municipal i de posar per damunt els interessos dels veïns i veïnes enfront dels legítims interessos partidistes. Evidentment, durant aquest primer any no podem obviar que està totalment condicionat per l'impacte de la pandèmia però malgrat aquestes dificultats el govern ha funcionat molt bé.

Estic molt content de governar en coalició, ens contrapesem i ens obliga a dialogar molt el que és bo per als veïns d'aquesta ciutat.

**Aquesta entrevista va ser realitzada abans d'aprovar-se les noves mesures imposades pel Ministeri de Sanitat**

Pujar