elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Una residència de gent gran al Sidi Saler: la petició dels veïns de la Devesa

Una residència de gent gran al Sidi Saler: la petició dels veïns de la Devesa
  • El Col·legi d'Infermeria de València ha posat en marxa una recollida de signatures perquè l'antic Hotel Sidi Saler no sigui derruït, sinó que es converteixi en una residència de majors pública

El Col·legi d'Infermeria de València ha posat en marxa una recollida de signatures, a la qual s'ha sumat l'Associació de Veïns de la Devesa del Saler perquè l'antic Hotel Sidi Saler no sigui enderrocat, sinó que es converteixi en una residència de gent gran pública, que atengui les necessitats dels veïns de la zona. Una iniciativa que ja compta amb 1.918 signatures de suport.

A la seua petició assenyalen que “per la seva capacitat i situació resoldria el problema de moltes famílies de la Comarca i de València capital, a tan sols 12 km”.

Els infermers valencians destaquen que “fa temps que defensem que aquesta infraestructura s'utilitzi per remodelar-la i fer un centre de referència gerontològic i geriàtric on es canviï el paradigma de l'atenció del gueto residencial a un lloc on els nostres majors poguessin gaudir d'un entorn com és el Sortir”.

Indiquen que en aquest centre també es podrien dur a terme programes de recerca en medicina, infermeria, farmàcia o fins i tot formació professional. El Col·legi d'Infermeria de València conclou que "som una població envellida, necessitem places i per tant entenem que aquesta infraestructura s'hauria de fer servir per a aquest fi: fomentar l'autonomia personal".

Una proposta a què s'han sumat els principals partits de l'oposició. El portaveu de Ciutadans a l'Ajuntament de València, Fernando Giner, va demanar fa uns quants dies a l'alcalde, Joan Ribó, la conversió d'aquest hotel en una residència de gent gran.

“Recordo a Ribó, que el Sidi Saler no pot continuar així i que falten places de residència de gent gran a València. Les nostres persones grans han de ser un objectiu de primer ordre i aquest edifici podria convertir-se en una residència”, afirmava Giner.

D'altra banda, la portaveu del PP, María José Catalá, ha anunciat que el Partit Popular presentarà al Ple de l'Ajuntament que se celebrarà dijous que ve una moció urgent per mostrar el rebuig de la ciutat a la demolició del Sidi Saler.

“L'obsessió de Ribó d'enderrocar el complex hoteler és el nou caprici ideològic de Compromís. Respon únicament qüestions ideològiques i no té en compte l'interès general de la ciutat. No té en compte ni l'opinió dels veïns que aposten per una residència, ni els efectes positius, com la feina, que podria generar el projecte presentat pels propietaris”, ha assenyalat Català.

A més del rebuig a la demolició del Sidi Saler, la moció del PP també exigirà al Ministeri de Transició Ecològica un pronunciament “clar i ràpid” sobre la situació de concessió del complex hoteler. “S'han de respectar els drets dels afectats ia partir d'aquí veure quina dotació és millor per a la ciutat. Sigui un hotel o una residència. Escoltant tothom. El que és irresponsable és la tossuderia de Compromís. La demolició no és la solució per posar en valor l'espai, com lamentablement hem vist a El Saler”.

L'Ajuntament de València ha denegat la llicència per renovar-lo

Dijous passat, 20 de gener, la regidora de Llicències d'Activitat de l'Ajuntament de València, Lucía Beamud, va signar la caducitat de la llicència ambiental del Sidi Saler, que porta 11 anys tancat.

Segons explicava l'edil “es tracta d'un gran edifici que es troba Fora d'Ordenació Substantiva, cosa que condiciona molt les llicències que se li poden atorgar des de l'administració pública, i aquestes són -com a màxim- les d'obres de conservació i manteniment de l'edifici ”.

"A més", afegia "aquesta edificació de grans dimensions està a l'àmbit dels Plans d'Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) i els Plans Rectors d'Ús i Gestió (PRUG) de la Generalitat Valenciana. Ambdós plans estan en revisió i, per tant, s'aplica el règim de protecció preventiva de la Llei d'Espais Naturals Protegits de la Generalitat, això vol dir que des de l'Ajuntament tenim l'obligació de suspendre les llicències per als actes que hagin de dificultar o impossibilitar la consecució dels objectius de la declaració d'Espai Natural Protegit”.

A més d'aquestes circumstàncies, l'Ajuntament també declarava la caducitat de la llicència ambiental concedida el 1999 per exercir l'activitat d'hotel en haver constatat la paralització de l'activitat durant més de dos anys.

"No obstant, si es tornés a presentar una sol·licitud de llicència acreditant aquest punt, hi ha la problemàtica de ser un edifici Fora d´Ordenació Urbana que fa 11 anys que no exerceix cap activitat, per la qual cosa l´Ajuntament no podrà donar aquesta llicència", explicava Lucía Beamud.

Pujar