elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El projecte Sofcivics de la Càtedra Govern Obert seleccionat pel Desafio Aporta de Red.es

    El projecte "Sofcivics, Anàlisi de contingut de comunicació ciutadana", desenvolupat en el marc de la Càtedra Govern Obert, en col·laboració amb la Regidoria de Transparència, Govern Obert i Cooperació de l'Ajuntament de València i la UPV, ha estat seleccionat entre altres 10 propostes de tota Espanya per continuar el seu desenvolupament en el marc de Desafiament Aporta de Red.es. El projecte proposat pretén dotar a la ciutadania de capacitat d'influència en les polítiques públiques de transparència i obertura d'informació dels seus ajuntaments. Per a això, s'està treballant en un sistema d'anàlisi dels missatges que ciutadans i ciutadanes intercanvien amb els seus ajuntaments a través dels diferents canals habilitats, incloses les xarxes socials.

    A través de la recuperació, anàlisi i classificació dels missatges mitjançant algorismes d'aprenentatge automàtic es coneixerà si els temes que ocupa a la ciutadania es corresponen amb les dades publicades a través dels diferents portals de transparència i dades obertes.

    L'equip del projecte està integrat pels desenvolupadors, Marylin Mattos Fangs -estudiant del Master de Gestió d'informació i José Miguel Benítez - estudiant del Grau en Enginyeria Informàtica-, el professor del Departament de Comunicació Audiovisual, Documentació i Història de l'Art, Diego Álvarez, que dirigeix el projecte i és també director de la Càtedra GO, i el cap de servici del Àrea de Transparència de l'Ajuntament de València, José Ignacio Pastor.

    El producte final serà una aplicació lliure i oberta. És a dir, qualsevol altre ajuntament podrà utilitzar l'aplicació i solament haura de canviar les dades dels canals de comunicació de l'Ajuntament amb la seva ciutadania.

    DESAFIO APORTA 2017

    El "Desafio Aporta 2017: El valor de la dada per a l'Administració" arranca en la seva primera edició, promoguda pel Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital, com un impuls a noves idees associades a prototips que suposen millores en l'eficiència de l'Administració. El seu objectiu és fomentar-la reutilització directa de conjunts de dades obertes públiques en pro de la millora del Sector Públic, incentivant el talent, la capacitat tècnica i la creativitat dels participants.

    En la segona fase del programa, els autors de les 10 millors idees seleccionades elaboraran un prototip que permeta interactuar amb ell, visualitzar-ho o mostrar una solució similar. Aquest prototip serà presentat en la Trobada Aporta 2017 i optarà a altres possibles premis en funció de la posició en la qual quede classificat.

    La Càtedra GO (GovernObert) naix amb la col·laboració de la Regidoria de Transparència, Govern Obert i Auditoria Ciutadana i la Universitat Politècnica de València i està adscrita a la Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Informàtica, ETSInf. La Càtedra GO té per objecte articular una xarxa d'iniciatives de transparència, govern obert i de tecnologies digitals per a la democràcia. Per a això, entre uns altres, ha impulsat el desenvolupament d'una comunitat activa de 'hackers cívics' (persones amb capacitat i voluntat de participar en l'elaboració de solucions que afavoreixin l'apoderament de la ciutadania) i treballa en el desenvolupament de solucions per afavorir processos d'empoderament de la ciutadania.

    Més informació sobre la convocatòria:
    https://sede.red.gob.es/procedimientos/desafio-aporta-2017

    Per a informació sobre la Càtedra de Govern Obert: area@civichackers.cc

    Pujar