elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un projecte divulgatiu explica en ESO i batxillerat la fagoteràpia com a eina contra les infeccions per superbacteris

Un projecte divulgatiu explica en ESO i batxillerat la fagoteràpia com a eina contra les infeccions per superbacteris
  • La proposta, finançada per la FECyT, s’aplicarà en 5 centres de València, Benetússer i Alzira

MÉS FOTOS
Un projecte divulgatiu explica en ESO i batxillerat la fagoteràpia com a eina contra les infeccions per superbacteris - (foto 2)

La resistència als antibiòtics constitueix un problema de salut global i un desafiament per a la comunitat científica mundial. L’Organització Mundial de la Salut considera l'emergència de bacteris resistents, conegudes com “superbacteris”, una amenaça mundial, ja que hi ha ceps que no responen als antibiòtics actuals. La necessitat de buscar teràpies alternatives ha posat en el punt de mira la teràpia amb fags, virus de bacteris, com una eina molt prometedora en la lluita contra les “superbacteris”.

Aquest projecte divulgatiu promogut pel grup de Biomedicina i Envelliment de la Universitat de Cantàbria, liderat pel professor Jesús Navas, naix per apropar la ciència als centres educatius i promoure joves talents en el camp de la investigació. “El projecte explicarà els avantatges de la fagoteràpia a alumnat d’ESO i batxillerat, el qual participarà recollint mostres de l’entorn i analitzant-les per a buscar fags amb activitat contra bacteris patògens multiresistents”, explica Pilar Domingo-Calap.

A la Comunitat Valenciana el projecte es va a iniciar durant l’última setmana d’octubre i els centres educatius implicats són l’IES Abastos (València, 26 i 28 d’octubre), l’IES Juan de Garay (València, 4 i 11 novembre), el IES Campanar (València, 30 novembre i 3 desembre), l’IES José María Parra (Alzira, 20 i 22 de desembre), i l’IES Maria Carbonell i Sánchez (Benetússer, març 2022). En total, uns 200 alumnes i alumnes d’aquests centres participaran en el projecte SUPERFAGO, que també s’aplicarà en cinc centres educatius de Cantàbria.

“A cada centre, es farà una xarrada divulgativa i es lliuraran kits de recollida de mostres ambientals individuals per, en una segona sessió, analitzar les mostres per a buscar fags contra superbacteris. L’objectiu és conscienciar la població i fomentar la cultura científica entre l’alumnat, i pensem que aquest tipus d’iniciatives són de gran rellevància i demostren que la ciència també pot ser divertida”, comenta Pilar Domingo-Calap.

Pujar