2 de desembre de 2020 2/12/20

Policia Local i bombers atenen més de 200 servicis per les intenses precipitacions

Policia Local i bombers atenen més de 200 servicis per les intenses precipitacions - (foto 1)
  • El Centre de Coordinació Municipal (CECOPAL) ha fet front al primer episodi de «gota freda» des de la seua constitució, amb un funcionament correcte i efectiu de tots els servicis municipals

MÉS FOTOS
Policia Local i bombers atenen més de 200 servicis per les intenses precipitacions - (foto 2)

Una mica més de 200 assistències a la ciutadania, un correcte funcionament de la xarxa municipal d'estacions de bombeig, tots els servicis municipals alerta davant les possibles necessitats, i l'absència d'incidents d'importància és el balanç després de l'episodi de fortes pluges per «gota freda» que pateix el litoral valencià. A l'hora de redactar esta informació, i a pesar que la previsió meteorològica està millorant, continua actiu el Pla de Pluges fins aconseguir la total normalitat.

La Policia Local de València ha atés un total de 169 servicis des que van començar les precipitacions: 114, relacionats amb les pluges; 22, per avaries en semàfors; 13, per accidents sense víctimes; i sis, per obstacles en la calçada. Per la seua banda, Bombers de l'Ajuntament de València ha atés 46 servicis fins a les 9.00 hores; 17, per aigua (buidatges i inundacions); set, per talls de branques i arbres que havien caigut a la calçada; i set, sanejament d'edificis.

La regidora de Protecció Ciutadana, Anaïs Menguzzato, i el regidor del Cicle Integral de l'Aigua, Vicent Sarrià, han fet hui balanç previ de les actuacions efectuades i les mesures adoptades des de l'Ajuntament a través del Centre de Coordinació Municipal (CECOPAL).

Quant a Protecció Civil, els 19 voluntaris han estat exercint la seua labor en L'Albufera entre les 19.00 hores del dijous i les 4.00 de la matinada de divendres, realitzant funcions de prevenció i control de nivells en zones de goles del llac: en estes zones coincidix la localització que ha acumulat més aigua, els 217 litres per metre quadrat registrats al Saler. A la ciutat, la Ronda Sud ha sigut la zona que més aigua ha acumulat, amb 154 litres per metre quadrat. A primera hora de la vesprada només hi ha una via que està registrant problemes, el Camí de Vera, tallat en sentit Faust Elio, però es pot transitar pel Camí de Farinós.

EL CENTRE DE COORDINACIÓ MUNICIPAL (CECOPAL)

A principis d'enguany es va aprovar el I Pla d'Actuacions Municipals davant Risc d'Inundacions. Este pla preveu la constitució del Centre de Coordinació Municipal (CECOPAL), que en la seua primera sessió ha establit les pautes per a fer front al primer episodi de «gota freda» des de la seua posada en funcionament. El centre coordina la labor de les regidories de Policia Local, Bombers, Protecció Civil, Cicle Integral de l'Aigua, Serveis Centrals Tècnics, Benestar Social i Mobilitat.

La regidora ha valorat l'actuació del CECOPAL, que ha permés tindre preparats tots els servicis i en ús, també si els efectes de les pluges hagueren revestit major gravetat. En pareguts termes s'ha manifestat el responsable del Cicle Integral de l'Aigua, Vicent Sarrià. Tal com han confirmat les dades de pluviometria registrats des de l'inici d'actuacions del Pla de Pluges (a les 12,15 hores d'ahir dijous) s'ha registrat una quantitat de pluja caiguda «excepcional i amb alguns registres que no es donaven des de fa anys», en paraules del regidor, qui ha destacat els més 217 l/m2 recollits en el pluviòmetre de l'EDAR del Saler i els més de 154 l/m2 registrats en la Ronda Sud.

Estes elevades dades pluviomètriques han ocasionat algunes situacions compromeses, com ara la pujada de nivell en el llac de L'Albufera, que ha arribat als 40 centímetres positius, o l'elevació de la marea que en algun punt de la costa ha sobrepassat la línia de dutxes i equipament de platges. Tot això obligava a posar en marxa totes les estacions de bombeig i efectuar un seguiment continu de les reixes, en coordinació amb la Delegació de Devesa-Albufera, així com en els Pobles del Sud, especialment El Palmar, El Saler i El Perellonet.

A causa del gran volum d'aigua bombat als Poblats Marítims, s'ha hagut de reposar subministrament de gasoil en l'estació de Marcos Sopena pròxima al tanc de tempestes de carrer Eugenia Viñes que ahir va funcionar correctament. Així mateix, el regidor ha destacat que els passos inferiors i túnels s'han drenat bé, amb l'única excepció del túnel del carrer Clariano, que no és de titularitat municipal.

Personal municipal ha efectuat rutes d'inspecció i ha atés immediatament els problemes detectats. Ja estan corregides totes les incidències de la nit, com les embassades al Saler, la Ronda de Sociópolis on es van alçar les trapes de la Séquia Favara, Assagador de la Torre fins a la pista de Silla, Oceanogràfic, barranc La Punta, Ronda Sud, i carrer Amado Granell Mesado. En general, totes les aigües embassades produïdes en diferents punts de la ciutat han sigut drenades en un termini mitjà de 30 minuts.

Finalment, s'ha hagut de desmuntar i retirar de l'interior dels col·lectors, especialment el col·lector Nord, tram I, els equips de neteja i personal que treballa en el seu interior, per la qual cosa no s'ha detectat cap dany en este sistema. No obstant això, encara continua evacuant el sobreeixidor del tram II amb un nivell de més d'un metre de calat, que ahir va arribar al 100% de la seua capacitat. En estos moments, la previsió meteorològica està millorant, però encara continua actiu el Pla de Pluges fins a aconseguir la total normalitat.

Pujar