elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Polibienestar, Premi europeu a l’Ensenyament Innovador de la Comissió Europea

    El projecte europeu SUSTAIN finançat per Erasmus+ i en què participa l’Institut d’investigació Polibienestar de la Universitat de València que involucra als alumnes de secundària en la investigació sobre paisatges sostenibles, ha sigut guardonat amb el Premi Europeu a l’Ensenyament Innovador 2002 concedit per la Comissió Europea.

    En el consorci van participar onze socis de tres països, entre els quals es troba l’Institut d’investigació Polibienestar de la Universitat de València. Amb un consorci interdisciplinari i socioètnic d’investigadors pertanyents a Països Baixos, Espanya i Xipre, a més de la European Science Engagement Association (EUSEA), en aquest projecte s’han desenvolupat mòduls d’ensenyament sobre biodiversitat, gestió de l’aigua i migració d’ocells. Aquests mòduls estan disponibles de manera gratuïta per a totes les escoles. La directora del projecte, Maaike de Heij, de la Facultat de Ciències i Enginyeria de la Universitat de Groningen, rebrà el premi en nom del consorci a Brussel·les el 25 d’octubre. “Els nostres mòduls proporcionen als alumnes coneixements que podran utilitzar en el futur, quan la seua generació haja de decidir sobre la conservació dels paisatges” ha assenyalat la professora De Heij.

    El Premi Europeu a l’Ensenyament Innovador va ser creat per la Comissió Europea en 2021 per a destacar i reconéixer el treball dels professors i els centres escolars, mostrar les pràctiques docents innovadores i posar en relleu el valor del programa Erasmus+ per a la col·laboració dels professors europeus i la creació de l’Espai Europeu de l’Educació. El tema dels premis de 2022 va ser “Aprendre junts, promoure la creativitat i la sostenibilitat”.

    El tema, segons expliquen els responsables del projecte, encaixa amb el projecte SUSTAIN (2017-1-NL01-KA201-035284), l’objectiu del qual és ajudar els joves a convertir-se en ciutadans europeus actius i independents que pensen de manera crítica i sàpien com resoldre activament problemes rellevants per a la societat -com l’adaptació al clima- i que tinguen un impacte en la seua comunitat local. Els tres mòduls didàctics de SUSTAIN es basen en problemes regionals dels Països Baixos (biodiversitat i estructura de la xarxa alimentària en paisatges agrícoles), Xipre (captura il·legal i consum d’ocells cantaires migratoris) i Espanya (gestió del descens del nivell de l’aigua en l’Albufera de València).

    Tots els mòduls didàctics s’han creat de manera que siguen rellevants en contextos més amplis i connecten l’aprenentatge a l’aula amb el treball de camp. El treball de camp dels alumnes ha consistit a entrevistar científics, conservacionistes, polítics locals i usuaris del paisatge, per exemple, agricultors i pescadors. Els alumnes també afirmen haver adquirit habilitats d’investigació comparant terrenys no alterats i cultivats. També han de presentar les seues conclusions a companys, pares i parts interessades. La qüestió central de tots els mòduls és com els ciutadans de les nostres comunitats modernes poden utilitzar el paisatge en el qual viuen sense destruir la seua biodiversitat. Qualsevol decisió que prenguem sobre l’ús dels paisatges tindrà un efecte sobre la següent generació. Per això SUSTAIN es va crear per a alumnes de 14 a 16 anys. És important incloure als joves en els debats sobre paisatges sostenibles", assegura De Heij.

    Per a Polibienestar, “el projecte ha tingut un impacte positiu en el pensament crític, l’autoeficàcia i la consciència dels problemes mediambientals locals en joves europeus”. Polibienestar és un institut d’investigació pertanyent a la Universitat de València, la missió de la qual és millorar el benestar i la qualitat de vida de la societat; el seu director, Jorge Garcés, és catedràtic de Política Social de la Universitat de València i ha sigut catedràtic Príncep d’Astúries en la Universitat de Georgetown ( EEUU).

    Tots els mòduls didàctics creats per SUSTAIN estan disponibles en anglés, espanyol, neerlandés i xipriota a través de "SUSTAIN at school - E-learning modules" en el lloc web de SUSTAIN https://www.sustainablelandscapes.eu/ . El portfolio del projecte Sustain també està disponible en https://www.polibienestar.org/portfolio/sustain/

    Pujar