elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els poetes més majors del Cabanyal es pugen a l'escenari en un recital molt especial

Els més majors del Cabanyal reciten poesia
Els més majors del Cabanyal reciten poesia
  • Elperiodic.com s'endinsa en els assajos de “entre Versos i Marsillach” i parla amb l'actriu Begoña Mencía i amb alguns dels seus protagonistas

MÉS FOTOS
Els poetes més majors del Cabanyal es pugen a l'escenari en un recital molt especial - (foto 2)

Aquest divendres ha tingut lloc a València “entre versos i Marshillach” un projecte teatral molt especial que pretén unir les arts escèniques amb un dels col·lectius més importants de la nostra societat: les persones majors. I és que aquesta obra fa que “tinguem més humor, ens oblidem dels nostres mals i formem part d'una disciplina en la qual aprenem i gaudim”, afirma Gloria Edo, una de les protagonistes. És així com realitzen exercicis preventius com la memorització o la recitació que ajuden a millorar el seu benestar i autonomia personal.

Varela Producciones- la Companyia de Teatre de l'actriu Blanca Marsillach- i la Caixa han sigut els encarregats d'impulsar aquesta iniciativa que finalitza la temporada de la seua gira aquest mes de novembre a Madrid.

A més, és un homenatge a Adolfo Marsillach a través de la poesia, adaptant l'obra que va interpretar en el seu moment al costat d'Amparo Rivelles i María Jesús Valdés. En aquesta, deu majors procedents del Centre Especialitzat d'Atenció a Majors de Cabanyal s'uniran a les actrius Blanca Marsillach i Begoña Mencía per a recitar poemes del Segle d'Or enfront de la imatge projectada de Marsillach pare. I és que l'objectiu principal de “entre versos i Marshillach” no és un altre que combatre la soledat dels ancians, els quals moltes vegades es troben en una situació “de desemparament total, ja que no tenen a ningú més i viuen sols”, afirma l'actriu Begoña Mencía.

Begoña i Blanca formen part de l'obra teatral, preparant i ajudant a assajar als deu protagonistes d'aquesta funció, amb els quals passen moltes hores junts -ja que aquests acudeixen cinc dies a la setmana-. Per aquest motiu, sorgeixen emocions que van més enllà de la companyonia i és que “ells mateixos ens conten les seues històries i el que els preocupa, per això, aquest projecte els aporta coses molt bones a ells i ens ajuda a conéixer-los a nosaltres”, estableix l'actriu.

Els vertaders protagonistes d'aquesta obra

Si en alguna cosa coincideixen els protagonistes d'aquesta iniciativa és en la seua gran passió per les arts escèniques: el teatre, la poesia i la narrativa, arribant al punt que fins escriuen les seues pròpies històries com és el cas d'Ángeles Martí, que porta acudint als assajos de poesia des de fa quatre anys -quan va començar el projecte- i és que el que més li cride a formar part de “Entre Versos i Marsillach” és la seua gran afició per escriure narrativa, ja que ella no sàvia com podia explotar el seu talent, el qual “li fa molt feliç i li emociona” , ajudant-lo a recordar i plasmar les coses que ha viscut i experimentat.

Recitar també és una altra de les passions com fa Gloria Edo, la qual també és veterana en aquest projecte, formant part d'ell des de fa quatre anys. Ella fa poesia i teatre i després d'oferir-li-ho la CEAM (Centre Especialitzat d'Atenció als Majors) del Cabanyal va decidir llançar-se i fer el que més li agrada. Gloria pensa que és una forma nova d'actuar, a més de que els poemes que reciten són molt bonics i antics.

Acudeix els dilluns, dia en què hi ha poesia i al teatre en un dels grups dels divendres, ja que a causa de l'èxit i impuls que ha tingut el projecte “s'ha apuntat tanta gent que l'han hagut de dividir en dos grups”.

Quant al que li aporta, Gloria estableix que li ha servit per a pujar la moral i per a adonar-se que encara “pot fer altres coses i no sols estar a casa”. Per això demana que hi haja més projectes d'aquest tipus, ja que ajuden al fet que les persones majors “tinguem més humor, ens oblidem dels nostres mals i formem part d'una disciplina en la qual aprenem i gaudim”.

També hi ha uns altres que, encara que actualment no facen teatre, han format part d'aquest món. Aquest és el cas de German Ecoltra, el qual fa bastants anys recitava sainets en valencià al costat d'un grup molt reduït, sent una “xicoteta família”.

A més, recorda entre riures que la primera vegada que va pujar a un escenari li feia molta vergonya i que no obstant això ho va fer, sentint-se molt agusto. Per això, en aqueix moment “vaig saber que aqueixa sensació la volia tornar a experimentar,” i és així com va continuar molts anys més en el teatre, fins que un dia va decidir deixar-lo, acudint hui al centre per a “passar una estona de diversió, estudiar anglés, jugar al billar i parlar amb els amics”, conclou German.

Recordem que el lloc triat per a representar aquesta obra teatral és l'auditori Joan Plaça del Jardí Botànic de la Universitat de València i compta amb la presència de de el Delegat de “la Caixa” a València, Álvaro Borrás; la Directora General de Persones Majors de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mercedes Santiago; l'actriu i productora Blanca Marsillach i l'actriu Begoña Mencía, acompanyades de les deu persones majors que participen en la iniciativa.

Pujar