elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Pirotècnia Hermanos Caballer des de dins: així preparen la mascletà de València

La Pirotècnia Hermanos Caballer des de dins: així preparen la mascletà de València
  • Recorrem els magatzems i la fàbrica d'artefactes pirotècnics d'aquesta empresa situada a Almenara

Recorrem la pirotècnia Germans Caballer, situada a Almenara, València, per a descobrir com es creen i fabriquen els artefactes pirotècnics que tenyiran el cel de valència de colors i faran tremolar la Plaça de l'Ajuntament en aquestes Falles 2023.

La pirotècnia Germans Caballer té gran renom a València i és coneguda per tractar-se d'una de les empreses amb el cognom Caballer, un cognom que porta l'ofici de la pirotècnia en la sang des de l'any 1880. La pirotècnia Germans Caballer porta en funcionament des de l'any 2000 a càrrec dels Germans José Vicente i Jorge Caballer Villacañas, dos socis que treballen mà a mà en el negoci per a dotar-lo d'innovació, l'última tecnologia i una enorme ambició que va fer que l'empresa es ramificara a principis d'aquest segle.

Situada a Almenara, en l'eixida 289 de la A-7, enmig de la naturalesa i envoltada de camps de tarongers valencians, es troba la fàbrica i magatzem de la Pirotècnia Germans Caballer, un lloc on els treballadors es dediquen a la fabricació i muntatge dels artefactes pirotècnics més tradicionals i moderns. Desde mascletaes totalment digitalitzades, fins a la fabricació de les boles de pólvora necessàries per a crear grans petards, tot passant per les mans més artesanals de la fàbrica.

El primer pas per a la creació dels artefactes pirotècnics és la fabricació de la pólvora, en una maquina rotatòria, de manera manual, un treballador va creant, una per una, les xicotetes boles de pólvora que, més endavant, s'introduiran en els diferents tipus de motles. Una vegada creades aquestes boletes, es col·loquen en escletxes perquè s'assequen.

En la fabrica es creen diferents tipus de coets, des dels explosius que esclaten en la mascletà, fins als focs artificials que il·luminen el cel de la nit de València amb les seues formes i colors. Aquests focs artificials, en concret els que creguen formes diverses com un cor, una estrela o qualsevol forma que se li ocórrega al pirotècnic, es creen amb un ingredient clau: els grans de cereal pallus, és a dir, palla d'arròs. Aquesta s'unta en pólvora i s'usa per a la inflamació i subjecció del color en les carcasses esfèriques.


Una vegada emplenes les dues parts de les esferes, es dibuixa al mig amb el color la forma que vulguen donar-li perquè es veja en el cel una vegada exploten.

Un altre curiós petard que s'utilitza molt en les mascletás són els xiulets. Aquests coets es reconeixen per la gran xiulada que creguen quan salen disparats cap al cel abans d'esclatar en una gran explosió. Per a fabricar aquests artefactes s'utilitza la fórmula pirotècnica i es premsa amb ajuda d'una màquina, el coet pot també emplenar-se amb color si es desitja.

En la pirotècnia Germans Caballer també compten amb grans magatzems d'artefactes pirotècnics per a la seua distribució i utilització en espectacles. Des de fonts de focs artificials a grans petards.

La fabricació de les mascletàs ha canviat molt en l'últims anys amb la incorporació de noves tecnologies més digitals. Ja no fa falta que els petards estiguen units per metxes, sinó que, amb la digitalització de la pirotècnia, ara són cables el que uneix als grans artefactes pirotècnics entre si.

Es controla i programa tot abans de la mascletá perquè cada petard explote en el segon adequat i tot això es maneja des d'un ordinador. Així i tot, la confecció d'aquestes traques es fa de manera manual per un treballador que cablea tot i l'uneix a un mòdul.

La pirotècnia és un ofici antic i amb molt d'arrelament en les terres valencianes que, en general, passa de generació en generació fent d'aquest un ofici passional que no és per a totes les persones. Paulino Zarzoso, actualment treballant en la pirotècnia Germans Caballer, també porta la pirotècnia en la sang perquè la seua família va ser la creadora de l'empresa Pirotècnia Zarzoso, a Altura (Castelló).

Paulino ens ensenya com nua els petards d'un en un utilitzant unes tisores d'acer inoxidable ja que, en l'antiguitat, no es podien utilitzar tisores de ferro pel risc a crear espurnes que pogueren posar en perill la mercaderia. Ens compta també, com el seu avi utilitzava una navalla en comptes d'unes tisores i ens ensenya el seu truc per a fer el treball a un ritme accelerat.

La fabricació d'aquests artefactes és perillosa, però les mans dels treballadors d'aquest gremi actualment treballen sense descans per a preparar els millors escenaris pirotècnics per a la ciutat de València i ja tenen llestos els espectacles que faran vibrar a la ciutat de la pólvora i il·luminaran els cels nocturns d'aquestes FALLES 2023.

Pujar