elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La parròquia de Sant Nicolau recupera 122 peces de valor incalculable del seu patrimoni tèxtil i ornamental

La parròquia de Sant Nicolau recupera 122 peces de valor incalculable del seu patrimoni tèxtil i ornamental
  • La coneguda com la "capella Sixtina" valenciana ha realitzat un inventari d'un conjunt recuperat de fons de patrimoni tèxtil

La parròquia de Nicolau de Bari i Sant Pere Màrtir ha dut a terme l'acte de lliurament de l'inventari dels ornaments litúrgics de l'església per part de Col·legi d'l'Art Major de la Seda. Un conjunt tèxtil, compost per 122 peces, que inclouen casulles, dalmàtiques, capes pluvials i estoles.

El treball ha consistit en netejar i classificar, per colors i per jocs, així com inventariar adjudicant a cada peça una signatura, amb les següents dades: signatura, fotografia i l'estudi tèxtil, per passar a la seva posterior embutxacat. La signatura s'ha assignat de forma útil i funcional, per facilitat l'ús quotidià de les peces.

El rector, Antonio Corbí, ha indicat que "vaig trobar un conjunt de fons de patrimoni tèxtil que es trobava guardat en unes dependències que acaben de ser restaurades a la fase final de les obres de restauració de la parròquia". Aquestes dependències, ha assenyalat el sacerdot "estaven en estat ruïnós i els elements litúrgics no estaven emmagatzemats en les millors condicions".

Segons ha informat el rector, "al Col·legi de l'Art Major s'ha fet un treball magnífic d'inventariat d'aquest patrimoni, descriu que és el que tenim". En el conjunt s'inclouen fins a 122 peces d'ornaments històrics.

Actualment s'estan realitzant les obres de fusteria per a la correcta conservació i futura exposició d'aquests tèxtils. Antonio Corbí ha avançat que "quan tornin a la parròquia es faran servir i es mostraran mitjançant exposicions temporals i es guardaran perquè la llum els fa malbé".

A més, ha ressenyat que "algunes d'aquestes peces pesen més de sis quilos, com la dalmàtica, que utilitzaven els diaques, i fins i tot peces amb més pes com la capa pluvial que utilitzaven els sacerdots per a actes celebrats fora de la parròquia com les processons" .

El sacerdot de Sant Nicolau ha informat que "aquest inventari el traslladarem a la Conselleria de Cultura perquè l'incorpori a l'inventari de patrimoni valencià".

Maria Luisa Llorens, secretària de el Col·legi d'l'Art Major de la Seda, ha remarcat que es tracta d'una col·lecció "extraordinària per la seva quantitat, varietat i qualitat. No és normal que es trobin en tan bon estat peces tan antigues ni que hi hagi tants jocs complets com els que hem inventariat a la parròquia de Sant Nicolau ".

Ha informat a més que, alguns d'aquests jocs, estan compostos per fins a sis peces, destacant, entre altres, la planeta, una casulla més curta que utilitzaven els subdiáconos. "Les havia vist però mai l'havia tingut a la mà, fins ara" ha subratllat.

Quant al seu origen, Llorens ha comunicat que "està clar que és valencià, pels dibuixos, els galons, la passamaneria, els colors, són brodats valencians amb colorit litúrgic, hi ha brodats, vellut, brocats ...".

La secretària d'Col·legi d'l'Art Major de la Seda ha insistit que "és difícil saber de quin any són, jo començaria al segle XVIII", afegint que "és una sort per al patrimoni valencià que s'hagi conservat".

Pujar