23 de setembre de 2020 23/9/20

Una nova renovació de l’enllumenat de la Torre i Montolivet, més llum i més estalvi energètic

Una nova renovació de l’enllumenat de la Torre i Montolivet, més llum i més estalvi energètic - (foto 1)
  • L'Ajuntament ha substituït 37 lluminàries i ha instal·lat 11 nous punts de llum mitjançant dos processos participatius

L'Ajuntament ha substituït 37 lluminàries i ha instal·lat 11 nous punts d'enllumenat en dos zones diferents, decidits en dos processos participatius pels veïns i veïnes mitjançant una votació al barri de Montolivet i al poble de la Torre. La inversió conjunta d'ambdós intervencions és de 53.863,65 euros.

Segons ha explicat el regidor en funcions de Govern Interior, Sergi Campillo, En el cas de Montolivet, la renovació s'ha dut a terme en la plaça del Pedagog Pestalozzi i en el carrer del Bisbe Jaume Pérez. En esta operació s'ha dotat de llum una vorera que no en tenia, concretament la del carrer de l’Arquebisbe Olaechea, on s’han instal·lat columnes ornamentals model «Avinguda», amb fanal «Ferran VII» de Led càlid de 2.700ºK. També s'han substituït els braços en la façana dels edificis en dos laterals de la plaça.

Així, s'han substituït deu braços murals i les lluminàries existents amb làmpares de vapor de sodi de 250W a la plaça del Pedagog Pestalozzi per aranyes murals artístiques sobre les quals s'instal·laran fanals model «Ferran VIIé» amb bloc òptic de LED de 50W.

S'han instal·lat huit columnes model «Avenida» a la vorera del carrer del  Bisbe Jaime Pérez, adjacent al jardí de la plaça del Pedagog Pestalozzi, sobre les que s’han posat fanals model «Ferran VII» amb bloc òptic de LED de 38W. També s'ha procedit a reduir l'alçada de diversos braços al lateral sud de la plaça.

Pel que fa a la potència anterior en els punts de llum era de 0,7 kW, mentre que la nova serà de 0,8 kW, a més, els veïns i veïnes de la zona disposaran de huit nous punts de llum.

En la intervenció de la Torre, concretament en el tram del carrer de Federico García Lorca, s'ha aprofitat per transformar a Led els fanals «Ferran VII» solts que quedaven amb VSAP. A més, s'hi han instal·lat columnes model «Naranjo» amb fanal «Ferran VII» de Led càlid, de 2.700ºK, que s'han quedat intercalats entre els arbres, i el fanal per davall de la copa dels arbres, de forma que s'ha solucionat el problema que hi havia abans de la intervenció.

Així, s'hi han instal·lat 10 columnes model «Naranjo», de 3,6m d'altura, sobre les quals s'han posat fanals model "Ferran VII" amb bloc òptic de LED de 50W de potència. Substituïxen els 7 braços ancorats a la paret amb lluminàries de carretera i làmpares de vapor de sodi de 150W de potència que hi havia.

D'altra banda s'ha procedit a la substitució de 25 làmpares de vapor de sodi amb una potència de 150W per fanals models «Ferran VII» i «Villa» amb nous blocs òptics de LED de 50W. Els difusors granulats dels fanals afectats pel canvi a led s'han canviat per altres transparents.

La potència anterior en els punts de llum era de 4,05 kW, la nova potència és d'1,75 kW, la qual cosa implica un estalvi de potència de 2,3 kW amb 3 nous punts de llum. En termes econòmics, l'estalvi estimat anual és de 1.029,71 € i en termes d'energia és de 8.457 kW/h anuals, tot i tindre huit fanals més.

El regidor en funcions de Govern Interior ha dit que «des de l'Ajuntament continuem invertint per a millorar la il·luminació de la ciutat de València» i ha destacat que «s'ha fet de manera consensuada i amb diàleg amb els veïns i veïnes d'estes dos zones. Gràcies a això hem pogut millorar algun dels punts que estaven en el projecte originari».

Pujar