elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

AFAV convoca el 'I Certamen Literari de Microrelats 'A d'Alzheimer' i publicarà un llibre amb els cent millors

AFAV convoca el 'I Certamen Literari de Microrelats 'A d'Alzheimer' i publicarà un llibre amb els cent millors
  • L'Associació de Familiars d'Alzheimer de València llança aquesta nova iniciativa de visibilització, sensibilització i conscienciació sobre la Malaltia d'Alzheimer i altres demències a través de la literatura

  • Poden presentar-se relats inèdits, d'entre 100 i 200 paraules, escrits en castellà o en valencià per persones residents en la Comunitat Valenciana

  • El termini per a participar s'estén del 6 de maig al 15 de juny

MÉS FOTOS
AFAV convoca el 'I Certamen Literari de Microrelats 'A d'Alzheimer' i publicarà un llibre amb els cent millors - (foto 2)
AFAV convoca el 'I Certamen Literari de Microrelats 'A d'Alzheimer' i publicarà un llibre amb els cent millors - (foto 3)

L'Associació de Familiars d'Alzheimer de València (AFAV) convoca el 'I Certamen Literari de Microrelats ‘A d'Alzheimer’. L'objectiu d'aquesta iniciativa és donar visibilitat i normalitzar la Malaltia d'Alzheimer i altres demències a través de l'escriptura i la lectura de relats curts. Un jurat professional seleccionarà els cent millors textos, per a recollir-los en un llibre, que es publicarà gràcies a la col·laboració de l'editorial Sargantana. Els deu primers, rebran, a més, diferents premis. Aquest projecte s'emmarca les activitats de la campanya ‘Un pósit per l'Alzheimer’, que AFAV organitza cada any amb motiu del Dia Mundial de l'Alzheimer (el 21 de setembre).

El Certamen de Microrelats ‘A d'Alzheimer’ està obert a la participació de persones residents en la Comunitat Valenciana, sense límit d'edat -si bé, les i els menors hauran de presentar una autorització dels seus pares o tutors-. El tema base dels escrits serà la Malaltia d'Alzheimer i altres demències i l'extensió ha de situar-se entre 100 i 200 paraules (sense tindre en compte el títol). Hauran de ser relats inèdits (no haver sigut publicats en cap mitjà o suport) i no haver sigut presentats a altres concursos, nacionals o internacionals). Poden remetre's escrits en castellà o en valencià. (Bases completas, en: www.afav.org/un-posit-por-el-alzheimer/).

“L'art i la cultura són pilars del treball terapèutic que duem a terme en AFAV amb persones amb alzheimer i altres demències, així com de diferents accions de sensibilització i conscienciació durant tot l'any. A través de la creativitat s'obrin múltiples possibilitats per a transmetre, comunicar, connectar i, sobretot, donar visibilitat a les persones amb demència, des d'un enfocament de normalitat i positivitat”, explica Ana Morón, gerent d'AFAV.

Morón afig que “el positiu acolliment i resultats del projecte ‘Murals urbans per a RecordARTE’ ens ha animat a ampliar aquesta línia de treball a altres disciplines, en aquest cas, la literatura, àmbit que, a més, enllaça amb la nostra labor en prevenció per a tota la societat. Escriure i llegir són dos dels hàbits més positius per a la salut del cervell: estimulen la seua activitat, enforteixen les connexions neuronals i contribueixen a augmentar la reserva cognitiva”.

Premis per als deu finalistes i publicació conjunta

Els micorrelatos poden presentar-se, per correu electrònic, entre el 6 de maig i el 15 de juny de 2024 (tots dos, inclosos). Seran valorats per un jurat compost per cinc integrants, entre professionals del món de l'educació, la cultura i la literatura i representants d'AFAV, designats a eixe fi per l'organització. Tindran en compte, com a criteris principals de selecció, l'originalitat, la qualitat literària, la coherència argumental i narrativa i l'aportació a la visibilització, conscienciació i divulgació de l'alzheimer i les demències.

El jurat seleccionarà els 100 millors microrelats presentats, que es publicaran en un llibre. Les persones autores dels deu 10 microrelats amb major valoració rebran, a més, un exemplar del llibre i els tres que queden primers, també un premi econòmic.

La decisió del jurat es farà públic la segona quinzena de setembre i la cerimònia de lliurament de premis tindrà lloc dins dels actes organitzats pel Dia Mundial de l'Alzheimer, en l'última setmana de setembre, en el Casino d'Agricultura de València.

Creixent en activitats, col·laboracions i aliances

L'alzheimer afecta ja a més de 50.000 persones en la Comunitat Valenciana -on, cada dia, es confirmen una mitjana de 20 nous casos- i més d'un milió a Espanya. La creixent incidència de l'alzheimer i altres demències -en la qual influeixen factors com l'envelliment poblacional i els estils de vida-, el cost per a les famílies de prestar una adequada atenció en el seu entorn; l'edat avançada de les persones cuidadores, i les apressants necessitats assistencials s'estan traduint en un constant increment anual de les sol·licituds d'informació, orientació, assessorament i prestació de serveis

L'any 2023 va ser un exercici de consolidació i creixement en projectes, persones beneficiades, col·laboracions i aliances per a l'Associació de Familiars d'Alzheimer de València (AFAV). Més 2.775 persones van rebre atenció directa, a través dels diferents serveis, amb més de 180 persones usuàries en els dos centres terapèutics que gestiona l'organització, segons la seua 'Memòria anual 2023' (accessible en www.afav.org).

AFAV és una entitat pionera i referent a Espanya en l'ús de teràpies no farmacològiques que alenteixen el procés degeneratiu de la malaltia, al mateix temps que augmenten l'autoestima i autonomia de les persones afectades. En els nostres centres terapèutics, treballem des d'un enfocament integral que reconeix que la demència afecta a la persona íntegrament. Per això, abordem totes les àrees de la vida per a millorar la qualitat de vida i el benestar general. Al mateix temps, aquestes intervencions contribueixen, de manera significativa, a millorar tant l'autoestima com a fomentar l'autonomia, aspectes fonamentals per a una millor qualitat de vida de les persones amb alzheimer i altres demències, les seues famílies i persones cuidadores.

Sobre AFAV: L'Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer de València és una organització sense ànim de lucre que lluita per millorar la qualitat de vida de malalts i familiars d'alzheimer. Fundada en 1991, compta amb quasi 3.000 socis. Des de 1999, és Institució Declarada d'Utilitat Pública pel Ministeri d'Interior. Està formada per persones malaltes, familiars, professionals, voluntàries i entitats col·laboradores que lluiten per millorar la qualitat de vida dels afectats per alzheimer i altres demències. Ofereix recursos, serveis i activitats que intenten cobrir les necessitats que van sorgint en les diferents etapes de la malaltia i realitza una labor de sensibilització i conscienciació social sobre l'alzheimer, dirigida tant a afectats com a la societat en general.

Sobre l'alzheimer: L'alzheimer és una malaltia degenerativa física i mental que pot presentar-se de manera precoç i progressiva. A València, afecta a unes 15.000 persones; en Comunitat Valenciana, a més de 50.000 i, a Espanya, a més d'un milió. Provoca alteració de la personalitat i deterioració de funcions memorístiques, coordinatives, intel·lectuals, cognoscitives i motrius. En un termini entre 7 i 17 anys, deriva en incapacitat absoluta de la persona.

BASES DEL CERTAMEN ‘A DE ALZHEIMER’:  www.afav.org/un-posit-por-el-alzheimer/

Pujar