elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

“En nombrosos països del món ens diuen que el port de València és un exemple per a imitar i copiar”

“En nombrosos països del món ens diuen que el port de València és un exemple per a imitar i copiar”
    MÉS FOTOS
    “En nombrosos països del món ens diuen que el port de València és un exemple per a imitar i copiar” - (foto 2)

    El director econòmic i financer de l'Autoritat Portuària de València, Arturo Giner, participa en el III Congrés Internacional d'Acompliment Portuari que se celebra aquesta setmana en Florianópolis, Brasil. La trobada, en la qual Arturo Giner participa en un panell titulat "L'autonomia en la gestió portuari i l'impacte en l'acompliment dels ports", té per objectiu estretir la relació de l'APV amb el país més gran d'Amèrica del Sud.
    Segons Arturo Giner, "en aquest congrés expose el model de València com el cas d'un port que ni és, ni aspira a ser una fi en si mateix. Som un instrument, una eina al servei de més de 600 empreses que treballen directament en una comunitat portuària que generem, mantenim i vam crear entre tots. Una comunitat que es comunica i tanca gestions a través d'una sòlida plataforma tecnològica com ValenciaportPCS, una comunitat que comparteix una voluntat permanent de millora, com ho demostra la Marca de Garantia. I tot açò amb una política medi ambiental que acaba de rebre un reconeixement internacional i que ha aconseguit reduir les emissions de CO2 a mesura que augmenta el tràfic de mercaderies".

    A més, el director econòmic i financer de l'APV ha explicat que "en nombrosos països americans però també d'Àsia i d'Àfrica es mira al port de València com un model d'èxit. A Brasil hi ha molt interès pel sistema portuari espanyol i per alguns ports molt concrets, com és el cas del port de València". I ha continuat assegurant que "a Brasil i en nombrosos països del món ens diuen que Valenciaport és un exemple per a imitar i copiar en tots els aspectes referents a gestió, tecnologies de la informació, seguretat i projecció transoceànica. Són característiques que per si mateixes defineixen al port de València. Si a aquesta imatge sumem els seus ritmes de creixement, és fàcil entendre l'interès que desperta Valenciaport en un bon nombre de països del món, com s'està posant de manifest aquests dies a Brasil i com s'ha pogut constatar en la reunió de la UNCTAD celebrada recentment a València".

    Tràfic amb Brasil

    Actualment, Llatinoamèrica representa el 13% del total de tràfic de contenidors canalitzats a través del port de València. Pel que fa a Brasil, es tracta del setè país en volum de tràfic amb Valenciaport i el primer d'Amèrica Llatina. En concret, en 2015, Valenciaport va manipular 2,7 milions de tones i al voltant de 225.000 TEU, xifres que representen el 14,36% del total de tràfic que canalitza el sistema portuari espanyol amb origen/destí aquest país sud-americà.

    L'Autoritat Portuària de València disposa de 3 serveis regulars amb Brasil operats per Hamburg Sud/MSC, Maersk i MSC sent els principals ports de destinació els de Santos, Paranaguá, Navegantes, Suape i Salvador de Badia. Els principals productes que s'exporten a Brasil són fruites, hortalisses i llegums; productes químics i materials de construcció elaborats. Quant a la importació, destaquen mercaderies com a productes químics, paper i pasta i fustes i suro.

    Pujar