elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Mark Bray parlarà a València de "Fascismo, antifascismo y democracia hoy"

Mark Bray parlarà a València de "Fascismo, antifascismo y democracia hoy"
    MÉS FOTOS
    Mark Bray parlarà a València de "Fascismo, antifascismo y democracia hoy" - (foto 2)
    Mark Bray parlarà a València de "Fascismo, antifascismo y democracia hoy" - (foto 3)

    La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació ha programat per al dia 9 de maig una nova sessió dels seus Debats del Magnànim amb la presència de Mark Bray, historiador nord-americà que abordarà els reptes que suposa l’actual creixement del feixisme per a la democràcia (Fascismo, antifascismo y democracia hoy). L'encontre tindrà lloc al saló d'actes del Col·legi Major Rector Peset, a les 19.00 hores, i el debat serà conduït i presentat pel periodista Miquel Ramos. Bray farà la seua intervenció en castellà i com és habitual, l'entrada serà lliure i gratuïta fins a completar l'aforament de la sala.

    ‘Antifa: el manual antifascista’

    La victòria de Donald Trump, la seua actitud davant la violència dels supremacistes blancs i la proliferació d'atacs violents als Estats Units per part de grups feixistes (contra mesquites, sinagogues o persones de diferent raça o identitat sexual) i també el creixement dels moviments d'extrema dreta i xenòfobs a Europa convenceren a Bray a escriure Antifa: el manual antifascista (publicat en castellà per Capitán Swing). El llibre fa un repàs històric per definir què és el feixisme, els seus orígens i característiques i com va accedir al poder als anys trenta del segle passat i en paral·lel traça una història de l’antifeixisme, les seues tàctiques i estratègies, els seus triomfs i fracassos. Una qüestió fonamental que aborda l'historiador nord-americà és la conflictiva relació entre feixisme, antifeixisme i democràcia. Com ha de reaccionar la democràcia enfront de la ideologia i els moviments feixistes? Bray tracta de respondre la qüestió a l'àmbit teòric, però també a partir dels testimonis i l'experiència pràctica d'aquells que en les últimes dècades s'han enfrontat als moviments totalitaris en tots els fronts: al carrer, a les xarxes i a les tribunes públiques.

    Mark Bray, historiador de drets humans, terrorisme i radicalisme polític en l'Europa contemporània, fou un dels organitzadors del moviment Occupy Wall Street i actualment investiga el sorgiment de les primeres campanyes internacionals pels drets humans als Estats Units i Europa provocades per la brutal repressió de l'Estat espanyol contra la dissidència com a reacció enfront de la violència revolucionària anarquista (el cas Ferrer i Guàrdia fou paradigmàtic).

    Al mes de juny, Özlem Cekic i Gareth Dale

    Per al mes de juny, programació de Els Debats del Magnànim del trimestre (per la que ja passà en abril l’escriptora feminista egípcia Mona Eltahawy) es tancarà amb la presència a València de l’exdiputada danesa Özlem Cekic, qui compartirà la seua experiència sobre els missatges d’odi rebuts durant el seu pas per la política danesa (Prendre un café amb algú que diu que m’odia, el dia 6 de juny), i finalment, l’historiador i politòleg Gareth Dale tancarà aquest cercle de debats amb una exploració de la vida de Karl Polanyi i les tensions generades arran de mantenir una postura crítica mitjançant el pensament (Karl Polanyi, una vida a l’esquerra, 27 de juny). L'acte servirà de presentació de la biografia del pensador hongarés escrita per Dale i recentment publicada pel Magnànim dins de la seua col·lecció Biografies (traduïda per Josep Ventura de l'edició original en la prestigiosa Columbia University Press).

    Pujar