elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
ENTREVISTA

Lucía Beamud: “Hem de continuar renovant esforços per a lluitar contra la violència masclista”

Foto d'arxiu Compromís
Foto d'arxiu Compromís

    Lucía Beamud va arribar a la regidoria d'Igualtat de l'Ajuntament de València amb la renovació de l'acord de govern entre Compromís i PSPV. Des de la seua arribada, i amb tan sols 27 anys, s'ha proposat abordar la igualtat com un assumpte clau que ha de ser transversal a totes les àrees del consistori.

    En elperiodic.com, parlem amb ella amb motiu del Dia Internacional Contra la Violència de Gènere (25 de novembre) i això és el que ens ha comptat:

    Pregunta: Fa poc més de mig any que vas arribar a la Regidoria d'Igualtat de l'Ajuntament de València Quins van ser els reptes que et vas marcar després de posar-te al capdavant d'ella?

    R: És cert que des de l'Ajuntament s'ha avançat molt en matèria d'igualtat, tant que va ser durant la legislatura passada quan es va inaugurar d'alguna manera aquesta regidoria que abans estava dins de serveis socials donant-li la importància que mereix. Les restes que tenim, són múltiples perquè per a nosaltres la igualtat és un dels temes principals que ha d'haver-hi en un govern.

    La veritat és que en Igualtat hi ha molts reptes, la realitat ens els escup cada dia en tant que veiem com el nombre de dones assassinades per violència masclista no deixa de créixer, així com les agressions sexuals o tots aquests micromachismos que emboliquen i ajuden al fet que aquesta roda que gira entorn a la violència masclista continue sent ací.

    És una matèria en la qual hem d'estar molt conscienciats, però no sols des d'Igualtat si no que ha d'estar en cadascuna de les regidories i àrees que impregnen l'Ajuntament. I no sols des de la institució, sinó també fomentant i ajudant a la creació de sinergies entre la societat i les diferents associacions que vulguen treballar la igualtat. Això és un tema que ens ha d'afectar i importar a tota la societat en el seu conjunt.

    P: En aquests moments què fa l'Ajuntament de València per a fomentar aqueixa igualtat?

    R: Tenim diferents aspectes, tant a nivell intern com extern. A nivell intern es fan diferents formacions als funcionaris, perquè és important que cadascun dels serveis que componen l'Ajuntament tinguen aqueixa perspectiva d'igualtat i tinguen també les ulleres violeta.

    A més, com a novetat enguany, hem fet el nostre primer informe de pressupostos amb impacte de genere. La nostra intenció és que els pressupostos tinguen també aquestes ulleres violeta, i la veritat és que estem molt contentes amb el resultat perquè és un treball que requereix de molta labor i a l'ésser el primer sempre vas amb més cautela.

    I a nivell externs, tenim diferents subvencions a associacions que vulguen promoure la igualtat d'aquesta manera fomentem també que des del moviment associatiu de la ciutat tinguen projectes per a fomentar la igualtat i ajudar a lluites contra la violència masclista. Per part nostra també tenim diferents serveis, com la unitat d'igualtat de dones on es dediquen a donar suport psicològic, d'apoderament a fills i familiars que hagen patit violència de genere.

    P: Què suposa per a la ciutat tindre pressupostos amb perspectiva de gènere?

    R: És molt senzill, realment l'execució que es fa dels diners en les diferents partides té unes conseqüències i uns resultats, llavors és important saber el resultat de l'execució d'aqueixos diners com afecta, quina afecció té en la nostra societat i si té una afecció en la matèria de genere. Fent aquest informe d'impacte dels pressupostos en la perspectiva de gènere el que ens permet és observar si en la redacció, execució i conseqüències dels pressupostos en les diferents partides tenen un impacte major sobre un gènere o un altre, i d'aqueixa manera es pot observar si aquest impacte discrimina d'alguna manera a les dones.

    P: Aquest 2019 des de l'Ajuntament s'ha llançat una campanya amb motiu del 25N dirigida especialment al públic jove Per què aquest col·lectiu i no un altre?

    R: Hem decidit dedicar-nos als joves per diferents motius. En primer lloc perquè com estem veient com estan havent-hi moltes més agressions sexuals en grup i que a més té més afecció en els joves no sols per les mates si no també des dels propis agressors. És un tema que ens preocupa molt.

    També, a través de diferents estudis, s'està veient com cada vegada són més habituals conductes de micromachismos en les persones joves i s'estan començant d'alguna manera a normalitzar.

    Però d'altra banda, també és cert, que des d'una posició més positiva també hi ha sectors de les persones joves que veiem la igualtat com una part positiva i essencial en les nostres vides. Llavors ens sembla molt interessant agafar l'a aquest sector, en el qual m'incloc, per a poder focalitzar aquesta campanya.

    P: Quins actes hi ha previstos per a aquest dia?

    R: Hi ha programades diferents activitats en les regidories totes al voltant de la igualtat, i també diferents xarrades contra la violència de gènere. A més, en pro al 25 de novembre tenim un acte institucional, el qual té lloc el dia 28 en el qual es donarà lloc a cadascuna de les persones assassinades en violència masclista es fa la lectura del bàndol de l'alcalde en rebuig a la violència contra les dones.

    P: Estava previst realitzar una declaració institucional per a aquest dia però finalment no ha aconseguit el suport de tots els grups del consistori Quina opinió tens sobre aquesta postura?

    R: La veritat és que és una danya que no hàgem pogut fer una declaració institucional, i ho hàgem hagut de fer com a forma de moció. Tampoc volíem deixar passar aquest fet perquè és molt important cada any renovar els esforços que les administracions posen per a lluitar contra la violència masclista, perquè les dades són més que evidents i ells ens marquen que hem de continuar renovant esforços.

    Tots els grups polítics van votar a favor de la moció presentada per aquest equip de govern, a excepció de Vox, ells ho estan fent és contraposar el fet d'una violència o un assassinat aïllat al fet que la violència masclista que no és un comportament aïllat d'una persona si no que respon a una cosa molt més profunda i que té unes causes que vénen a dirimir-se sobre les bases del propi patriarcat. En intentar igualar un fet aïllat a uns fets que tenen un comportament molt més profund el que estan fent és un argumentar-lo fal·laç. Nosaltres estem frontalment en contra d'aqueix argument i posició.

    P: Quina relació existeix actualment amb la Generalitat?

    R: Una relació molt bona com no pot ser d'una altra manera. Totes dues institucions tenim un objectiu molt clar i comú. Hi ha una estreta relació per a poder aconseguir els objectius.

    P: Quan parlem de violència de gènere és fonamental la coordinació amb la Policia Local, i en aquest cas amb el grup GAMMA Com és aqueix treball conjunt?

    R: Igualtat és una regidoria molt transversal i hem de saber treballar en equip. Amb la Policia Local tenim un relació molt estreta i estem en comunicació constant. A més, tenim diferents comissions i protocols compartits, per a poder coordinar-nos de forma especifica i poder corregir de manera immediata si detectem algun protocol que no aquesta funcionant d'una manera adequada.

    P: Un últim missatge amb motiu del 25N

    R: M'agradaria fer una crida a cadascun de nosaltres per a revisar-nos constantment. Encara que tinguem una consciència molt activa sobre la igualtat i les violències masclistes cal no oblidar que vivim en una cultura del patriarcat i sempre podem tindre comportaments, xicotets detalls, que són masclistes.

    Sempre hem de repensar-nos constantment no ajudar a aquesta ajuda que gira entorn a les violències masclistes. I d'altra banda, un missatge d'unió per a erradicar d'alguna forma ja efectiva tota aquesta violència i desigualtat.

    Pujar