elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'OCU sol·licita a l'Ajuntament de València que sancione la falta de recollida d'excrements de gos a les seues platges

L'OCU sol·licita a l'Ajuntament de València que sancione la falta de recollida d'excrements de gos a les seues platges
  • La presència d'excrements canins a les platges suposa un problema higiènic i de salut pública, a més d'econòmic i de convivència

Els excrements canins són un problema higiènic, ambiental i de convivència. De fet, en l'Enquesta de neteja urbana que va realitzar OCU en 2019, la presència d'excrements canins va ser l'aspecte pitjor valorat pels ciutadans. Encara que són majoria els propietaris que els recullen, el descuit d'alguns ocasiona molèsties a tots els conciutadans. Per això, OCU proposa als consumidors unir-se en una campanya de mobilització:

Poques multes i només 1.749 euros de recaptació

Per a conéixer millor com afronten els municipis aquest problema, s'han dirigit als ajuntaments de 60 ciutats espanyoles perquè ens informaren sobre quins són les normes i les sancions per no recollir els excrements de la via pública i quantes multes es posen. Els consulten també sobre les seues mesures per a atallar el problema de les cacas de gos i la despesa que els suposen. Les sancions poden ser variables o fixes, amb un import mitjà de 259 euros.

Només 26 consistoris van respondre.

En 16 d'aqueixes ciutats consideren que no recollir els excrements del gos és una infracció lleu, mentre en 10 municipis és falta greu.

El més cridaner és que el nombre de multes que s'imposen és molt reduït: en quatre d'aqueixes 26 ciutats no es va multar a ningú en 2020.

La recaptació que s'obté per sancions és quasi anecdòtica: l'any passat, a penes va suposar uns ingressos mitjans anuals de 1.794 euros per ciutat.

La ciutat que més sancions imposa per abandonar cacas de gos és, amb gran diferència, Màlaga, amb 166 multes en 2020 per aquest motiu, gràcies a que compta amb un registre d'ADN caní que li permet identificar a l'animal del qual procedeixen.

Falten llocs condicionats

També han recopilat dades sobre l'existència d'àrees per a oci caní i pipicanes. Hi ha gran varietat de respostes. Els espais d'oci disponibles van de cap en Getxo i Zaragoza a 57 a València, 42 a Gijón o 41 a Barcelona, mentre que Osca, Orense i Segòvia no van oferir resposta i Sant Sebastià i Vitòria van dir tindre-les, però sense especificar quantes.

Quant a espais delimitats perquè els gossos facen les seues necessitats, s'han trobat una altra vegada una gran abundància d'ells a València (369) i cap a Gijón, Getxo, Pamplona, Sant Sebastià i Saragossa. I un altre punt pot dir-se dels contenidors específics d'excrements canins, que només existeixen en deu ciutats.

Una campanya per unes voreres netes: #StopCacas

Vistos les dades, és clar que les mesures que s'estan prenent fins ara no són totalment eficaces per a atallar el problema dels excrements canins. Per això, OCU impulsa una campanya de mobilització dirigida cap a les administracions i als propietaris de gossos, l'objectiu dels quals és aconseguir unes ciutats més netes, més agradables i on s'aconseguisca un millor nivell de convivència.

Sol·liciten mesures efectives a les Administracions públiques

Les administracions han d'adoptar mesures per a atallar el problema dels excrements canins. Pel que des d'OCU se sol·licita que:

  • S'intensifiquen les campanyes de sensibilització i conscienciació als ciutadans.
  • S'habiliten espais on els gossos puguen fer les seues necessitats.
  • Es posen a la disposició dels usuaris mitjans que faciliten la recollida dels excrements.
  • Se sancione de manera clara i realment dissuasiva a qui incomplisca les normes.
  • Es destine més pressupost a neteja viària.
  • S'adopten mesures que han demostrat ser efectives com el registre d'ADN.
  • I la col·laboració dels ciutadans amb gos

Els usuaris, per part seua, en nom d'una millor convivència, haurien de respectar comportaments cívics bàsics:

  • Recollir i netejar els excrements.
  • Procurar que les mascotes facen ús dels llocs més adequats.
Pujar