elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Llibertat i arts en convivència: «Els pilars de la nova temporada de La Mutant»

Llibertat i arts en convivència: «Els pilars de la nova temporada de La Mutant»
  • L´espai d´Arts Vives de la ciutat presenta una programació multidisciplinària plena de propostes atrevides i talent valencià

MÉS FOTOS
Llibertat i arts en convivència: «Els pilars de la nova temporada de La Mutant» - (foto 2)

La nova temporada de La Mutant, la primera dissenyada íntegrament per la nova coordinadora artística Marta Banyuls, «posa en marxa la visió polivalent d’esta sala municipal: dansa, circ, audiovisual, concerts i relació amb associacions i col·lectius de l´entorn», tal com ha explicat hui la regidora d´Acció Cultural, Maite Ibáñez, durant la presentació de la nova temporada d’este espai.

Durant la trobada amb els mitjans que ha tingut lloc a l´espai del carrer Joan Verdaguer, la regidora d´Acció Cultural Maite Ibáñez, ha estat acompanyada per la coordinadora artística de La Mutant, Marta Banyuls; la dramaturga Patricia Pardo; les coreògrafes Meritxell Barberá i Inma García; i les ballarines Inka Romaní i Julia Zac.

Marta Banyuls ha defensat «l´aposta ferma de La Mutant per les arts vives i els artistes que desenvolupen la seua tasca fora dels paràmetres tradicionals, independentment de la disciplina que es tracte, i ha assegurat que la nova programació situa a La Mutant com un centre cultural arrelat al territori, que aposta per la cultura com a motor de canvi social i que treballa en xarxa amb les diferents entitats i agents locals i estatals».

LA DANSA OBRI EL FOC

D´esta manera, La Mutant ha elaborat fins al pròxim mes de juny una programació on tenen cabuda des de la dansa fins a les actuacions musicals en directe, passant pel gènere documental, el circ o el teatre a contracorrent. I, com a proposta inaugural, ni més ni menys que l´estrena de Tres, l´últim espectacle de la companyia valenciana Taiat Dansa (14 i 15 de febrer) inspirat per les possibilitats estètiques i performatives del Ballet triàdic d´Oskar Schlemmer.

No serà esta, ni molt menys, l´única proposta de dansa que La Mutant ha preparat de cara als pròxims mesos. Dins el marc del certamen Dansa València, la sala municipal acollirà la representació de Mercedes máis eu (3 d´abril), una col·laboració molt especial entre l´artista Janet Novás i la compositora Mercedes Peón per explorar la relació entre la dansa i la música i les seues múltiples possibilitats. En la mateixa direcció es mou Pèls de colom (del 19 al 21 de juny), on la companyia eLeCeDe aposta per una interacció entre la dramatúrgia lineal i la dansa contemporània. Tot això sense oblidar la segona edició del Club Mutante, el projecte dinamitzador de la dansa en totes les seues expressions i que, una vegada més, farà coincidir la seua estada a La Mutant amb el Dia Internacional de la Dansa.

UN TEATRE A CONTRACORRENT I AMB PRESÈNCIA VALENCIANA

La convivència del teatre de text més inconformista amb altres àmbits escènics serà un altre dels plats forts de la temporada. La primera d´estes propostes arribarà de la mà de la companyia Voadora i el seu espectacle Hemos venido a darlo todo (del 21 al 23 de febrer), on la definició de l´espècie humana a través de la música constitueix un element determinant. Poc després, arribarà el torn per dos muntatges autòctons que opten igualment per eliminar els límits entre les diferents disciplines: José K, torturado (29 de febrer i 1 de març), la reflexió de Moma Teatre sobre la justificació de la tortura amb un important component audiovisual, i Yo, púb(l)ica (5 i 6 de març), una analogia entre la figura femenina i l´art circense de la mà de la creadora, directora i intèrpret Júlia Martínez. En una línia semblant es mou La vaca que riu (28 i 29 de març), l´espectacle de la clown Patricia Pardo que parla de la tortura institucional en clau d´humor i que aporta l´al·licient de ser accessible per a la comunitat sorda.

Estes noves dramatúrgies amb segell valencià seran, de fet, una de les apostes primordials de la Mutant per a estos mesos. Propostes integradores i allunyades de convencionalismes com Un mundo aparte dentro del mundo (5 d´abril), mostra de teatre autorreferencial en què autèntics reclusos i ex reclusos creen una peça original a partir de les seues pròpies experiències. O tan desafiants com Lázaro (del 14 al 18 d´abril), adaptació al format llarg del text de Roberto Hoyo que es va poder veure a Russafa Escènica, i El Muro (5 i 6 de juny), la peça de La Teta Calva inspirada en Pink Floyd i centrada en una dona la vida de la qual s´enfonsa. Una premissa, la de la dona ferida, que també serveix de base a la directora, dramaturga i cantant catalana Bàrbara Mestanza per al seu muntatge La mujer más fea del mundo (del 8 al 10 de maig).

MÚSICA PER A MENTS INQUIETES I ELS MILLORS FESTIVALS

Els directes a càrrec dels artistes més inconformistes del panorama musical són una altra senyal d´identitat de la Mutant que tampoc faltarà en estea etapa. Actuacions que, a més de portar fins a la sala les propostes més variades, tindran com a element comú el seu missatge compromès: formacions i músics les composicions dels quals sempre comporten una important càrrega de preocupació social. Des del crit d´insurrecció de l´alacantí Andreu Valor (20 de febrer) a l´al·legat contra la guerra de Lagartija Nick amb Los cielos cabizbajos (28 de febrer, amb la col·laboració de l´Agrupació Santa Cecília del Grau de València), passant pel concert commemoratiu del Dia de la Dona amb Tesa, Escarlates i Las Hijas de la Cumbia (7 de març), les propostes musicals de la Mutant oferiran conscienciació i festa a parts iguals. Tot sense oblidar el contagiós swing jazz de Le Dancing Pepa (9 d´abril) o el grup punter del pop-rock valencià Gener (26 de juny), ni tampoc els festivals musicals que, un any més, passaran per l´espai de Joan Verdaguer, Pops Marítims (15 i 16 de maig) i Tagomago Fest (del 12 al 14 de juny).

Més enllà de les trobades de caràcter musical, La Mutant tornarà a ser seu de certàmens artístics de referència com Contorsions (26 d´abril), 10 Sentidos (23 de maig) o Cabanyal Íntim (12, 13 i 14 de maig), este últim mitjançant un apartat especial dedicat als documentals baix la denominació Íntim Docs. Una proposta audiovisual que, dins de la nova programació, també estarà present amb una nova entrega de festival LABdeseries (del 22 al 25 d´abril), la Mostra de l´Audiovisual Valencià a càrrec de Redacción Atómica (11 de juny) i la projecció del documental sobre la repressió franquista La memoria no olvidada (26 de març).

TASCA SOCIAL I ACTIVITATS PARAL·LELES

A més dels espectacles i esdeveniments programats, La Mutant continuarà desenvolupant en estos mesos una important funció social i formativa, que inclourà una cessió a La Finestra Nou Circ per realitzar tallers de circ o la presència d´alumnes dels centres de la zona mitjançant funcions concertades de Lázaro o La memoria no olvidada. De la mateixa manera, la sala acollirà durant este període les activitats de teatre de CEIP El Grau i l´IES Balears.

Pel que fa a les activitats paral·leles, La Mutant serà la seu de les reunions de l´Associació de Gestors Culturals i programarà diverses trobades entre públic i artistes després d´actuacions com les de Voadora, Moma Teatre o Patricia Pardo. A més, estan previstes classes magistrals a càrrec d´Ismael Ivo i Rachid Ouramdane, així com diferents residències de creació de joves companyies de dansa i arts en viu.

Pujar