elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’investigador de la UV Guillermo Mínguez, Premi Nacional d’Investigació per a Joves en Ciències i Tecnologies Químiques

L’investigador de la UV Guillermo Mínguez, Premi Nacional d’Investigació per a Joves en Ciències i Tecnologies Químiques

    L’investigador de l’Institut de Ciència Molecular (ICMol) i professor titular de la Universitat de València Guillermo Mínguez Espallargas ha obtingut el premi nacional d’Investigació per a Joves, que concedeix el Ministeri de Ciència, en l’àrea de ciència i tecnologies químiques, segons una resolució que reconeix “l’originalitat, potencial i impacte de les seues aportacions a la síntesi de compostos amb propietats físiques i funcionalitats noves”.

    Els Premis Nacionals d’Investigació són el reconeixement més important d’Espanya en l’àmbit de la investigació científica, encara que fins ara només es concedien en categoria sènior. Mínguez és, per tant, el primer investigador espanyol menor de 40 anys a ser distingit en la disciplina de ciència i tecnologies químiques.

    Guillermo Mínguez Espallargas (1981) és professor titular de la Universitat de València i director del grup d’investigació Crystal Engineering Lab (CEL) en l’ICMol. Es va llicenciar en Ciències Químiques per la Universitat de Sevilla en 2004, amb Premi Extraordinari i Segon Premi Nacional. Posteriorment, en 2007, es va doctorar en la Universitat de Sheffield (el Regne Unit) sota la supervisió del professor Lee Brammer.

    En 2008 es va incorporar a l’ICMol, on es va formar en magnetisme molecular amb el professor Eugenio Coronado, catedràtic de Química Inorgànica de la UV i director del centre. Allí va començar una línia nova d’investigació combinant la seua experiència prèvia en enginyeria cristal·lina i el coneixement adquirit en magnetisme per a desenvolupar polímers de coordinació magnètics amb comportament dinàmic.

    Actualment lidera, com a investigador garant, la línia estratègica Metall-Organic Frameworks (MOF) del programa per a unitats d’Excel·lència María de Maeztu concedit a l’ICMol pel Ministeri de Ciència com a reconeixement als resultats científics de l'institut, situat al Parc Científic de la Universitat de València. L’ICMol és Unitat d'Excel·lència María de Maeztu des de 2015 i va renovar aquesta acreditació en 2019.

    El treball del grup de Guillermo Mínguez es dirigeix tant al desenvolupament de materials moleculars que formen xarxes poroses, com a la síntesi de nous materials bidimensionals anàlegs al grafé. Ha obtingut finançament europeu, a través d’una subvenció del Consell Europeu d'Investigació, les prestigioses ERC Grant en la seua modalitat Consolidator), però també lidera o participa en projectes nacionals, regionals o amb empreses.

    La carrera de Mínguez ja acumula diferents reconeixements de prestigi, com el premi Fundació Princesa de Girona en Investigació Científica; el premi a Joves Investigadors de la Reial Societat Espanyola de Química; el Dalton Young Research Award de la Royal Society of Chemistry i la Medalla d’Or da l’European Young Chemist Award.

    El Premi Nacional d'Investigació en categoria jove s’estrena a Espanya en 2022 amb diversos guardons que porten noms de dones. En aquest cas de la Química, recorden a la investigadora María Teresa Toral, una de les pioneres de la Química a Espanya i part del grup que va liderar el professor Enrique Moles, el nom del qual apadrina també aquests premis.

    Pujar