elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’Ajuntament de València i la Universitat anuncien els projectes guanyadors de la convocatòria ‘Art in Progress’ finançats amb 30.000 euros

L’Ajuntament de València i la Universitat anuncien els projectes guanyadors de la convocatòria ‘Art in Progress’ finançats amb 30.000 euros

    El Centre Cultural La Nau ha acollit aquest matí, dia 2 de maig, l'acte de lliurament dels premis de la convocatòria ‘Arts in Progress’, un programa impulsat per la Universitat de València, a través del Vicerectorat de Cultura, i l’Ajuntament de València, a través de la Regidoria de Acció Cultural, amb la intenció d'impulsar projectes innovadors d'arts escèniques. En total els 8 projectes guanyadors es repartiran els 30.000 euros amb els quals Acció Cultural ha finançat aquesta convocatòria.

    ‘Arts inProgress’ és una proposta que naix del desig de donar suport a la innovació en les arts escèniques. L'objectiu principal de les ajudes és impulsar el desenvolupament de projectes que promoguen nous llenguatges i noves experiències en les arts escèniques, arts vives i performatives. L’acte ha comptat amb les intervencions de Maite Ibáñez, regidora d'Acció Cultural de l'Ajuntament de València; Ester Alba, vicerectora de Cultura i Societat de la Universitat de València, i Adela Cortijo, directora del Servei de Cultura Universitària de la Universitat de València. De les 37 propostes presentades són 8 els projectes de diferents disciplines que han sigut premiats en aquesta convocatòria.

    Adela Cortijo ha explicat que aquests premis s'inscriuen dins de ‘Nau Social’, un programa amb diverses accions amb el qual el Servei de Cultura Universitària pretén “reafirmar i posar en valor la funció polièdrica de l'art i la cultura, de les cultures, com a eina d'integració i cohesió social, de millora de les condicions de vida i de consideració dels espais artístics culturals com a generadors de diàleg, coneixement i enriquiment personal i comunitari”.

    La regidora d'Acció Cultural, Maite Ibáñez, ha destacat que és fonamental “les sinèrgies de les institucions públiques per impulsar de manera conjunta iniciatives que reforcen la feina feta pels professionals de les arts escèniques”. A més, ha apuntat que, en línia amb aquesta convocatòria, “alguns dels nostres objectius són afavorir la innovació de llenguatges escènics i donar suport a la creació, la investigació, el talent i els artistes emergents, així com la creació de nous públics, per dinamitzar la vida cultural de la ciutat”.

    Finalment, la vicerectora Ester Alba, ha assenyalat que programes com ‘Art in Progress’ permeten visibilitzar “el que aporten les arts a la societat, un paper que també va quedar patent durant la pandèmia, quan les arts es van incardinar en els nostres dies per a construir i millorar la societat”. I ha expressat la seua satisfacció perquè l'aliança amb l'Ajuntament de València permet desenvolupar per a la ciutadania tant aquest com altres projectes culturals.

    Els 8 projectes guardonats

    Des de l'àmbit de la performance, els projectes guardonats han sigut ‘Biotopo’, de Vicent Pelechano i Alba Murcia; ‘Candi Max’, per Juana María Varela Marco; i ‘MEME – Antes todo eso era campo vol2’, per David de la Fuente Orrico. ‘Biotopo’ és una proposta escènica de caràcter principalment sonor i performatiu que utilitza com a diàleg fragments de la pel·lícula homònima del cineasta valencià Carles Mira. L'obra parla de la relació entre l'humà i la naturalesa i de les espècies en perill que habiten en l'Albufera de València, entre altres coses. D'altra banda, ‘Candi Max’ investiga sobre la sonoritat que acompanya el procés de la malaltia. Els objectes, emocions i formes que ens identifiquen amb ella seran els punts de partida en aquest projecte escènic. Finalment, ‘MEME – Antes todo eso era campo vol2’ és una investigació escènica formal que contínua la proposta ‘Abans tot això era camp’, una cerca de les possibilitats dramàtiques de les plantes com a interfícies vives.

    El teatre també ha sigut protagonista en la primera edició de ‘Arts in Progress’. Ana Sánchez-Ulloa Pérez ha sigut premiada per la seua proposta ‘Aquellas pequeñas cosas’, una peça interdisciplinària que, a través del teatre documental d'objectes i música en directe, travessa episodis significatius de la història d'Espanya del segle XX a través d'anècdotes de la família de l'autora evocades per la memòria continguda en els objectes. La segona obra teatral premiada ha sigut ‘Última Lluna de Mercuri Montesco’, pel grup de teatre Perros Daneses i Yapadú Produccions. La peça naix de la necessitat d'aquest equip jove d'enfrontar-se a un clàssic. El grup planteja qüestions com l'experiència dels joves en l'estat d'alarma, la llibertat, etc. ‘Artes vivas en la escuela de madres del Colegio Santiago Apóstol del Cabanyal’, presentada per la companyia La Subterránea Coop V, també ha sigut premiat, un treball de creació col·lectiva a través de les arts escèniques d'un col·lectiu de dones gitanes de l'Escola de Mares del Col·legi Santiago Apòstol del barri del Cabanyal.

    Finalment, la disciplina de la dansa també és present entre els premiats, amb les proposades ‘Proyecto Lola’, presentat per Gema Gisbert Huerta, i ‘Sanar l’anima’l’, liderat per María Tamarit. ‘Lola’, a partir de l'elaboració d'una peça de dansa contemporània i el desenvolupament del text ‘Memòria d'una infància trans’, aprofundeix en la creació d'una obra audiovisual sobre la infància trans, amb un enfocament lúdic i innovador. ‘Sanar l’anima’l’ és un acostament al cos a través de la percepció i l'apreciació de la naturalesa com a inspiració i font per al moviment.

    Pujar